13 SUKKERBITER: I den nye Coca-Cola Life er det brukt det naturlige søtningsmiddelet stevia, men fortsatt inneholder en halvliter 34 gram sukker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
13 SUKKERBITER: I den nye Coca-Cola Life er det brukt det naturlige søtningsmiddelet stevia, men fortsatt inneholder en halvliter 34 gram sukker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Den kan sette diabetikeres helse på spill

Generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot sier at Coca Cola Life bør unngås av diabetikere, de som vil ned i vekt og de som er opptatt av god tannhelse.

- Vi har sett på markedsføringen og innholdet i produktet, og dette er rent lureri. Det er blitt fjernet litt sukker som har blitt erstattet med stevia, men dette er bare en måte å selge cola i en ny innpakning — med litt mindre sukker, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Bjørnar Allgot.

Dagbladet skrev tirsdag om Coca Colas nye produkt Coca Cola Life. Brusen inneholder 35 prosent mindre sukker og kalorier enn originalen, og er søtet med Stevia i tillegg til sukker. Brusen har fortsatt 34 gram sukker per halvliter, det tilsvarer omtrent 13 sukkerbiter.

Pakket inn sukker på ny måte
- Dette er et produkt diabetikere, de som vil ned i vekt og de som er opptatt av god tannhelse bør holde seg unna. For diabetikere kan dette være å sette helsen på spill, sier Allgot.

- Sukkeret blir pakket inn på en ny måte, fargen gir assosiasjoner til et sunnere produkt og navnet er veldig likt «light». Det blir markedsført som et sunnere produkt og selges ikke som et sukkerprodukt, selv om det er det det er. Det er villedning av forbrukerne, sier han videre.

- Det er selvfølgelig et lovlig produkt, men det er sjelden suksessrikt å villede forbrukerne. Cola er i utgangspunktet ikke sunt og inneholder ingen næring som mennesker trenger. Det gjør heller ikke Coca Cola Life.

Cathrine Stang Lund, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Enterprises Norge, sier at Coca Cola sier tydelig at Life ikke er en kalorifri brus.

- Diabetikere og andre med kostholdsrestriksjoner er vant til å lese emballasjen på det de spiser og drikker for å finne ut hva det inneholder. Det vil være helt tydelig for diabetikere og andre hva Coca-Cola life inneholder, da det er godt merket på flasken. Vi sier også helt tydelig at Coca-Cola life har færre kalorier, ikke at den er kalorifri.

Feil retning
Allgot synes det er helt greit at brusen er søtet med stevia. Han sier at stevia er et godt alternativ som kunstig søtning, og at det ikke er problematisk om man ikke får seg i for store mengder. Det han heller er negativ til er sukkerinnholdet i brusen og markedsføringen.

- Hvis dette fører til at folk går fra å drikke Coca Cola Light eller Zero til å drikke Life, så er det veldig negativt. Det er ikke en retning vi ønsker å gå.

Ryddig markedsføring
- Vi sier at Coca-Cola life har færre kalorier, og at den er søt fra naturlige kilder — hverken mer eller mindre. Og dette stemmer. Coca-Cola life har redusert kaloriene med hele 35 prosent, siden en tredjedel av sukkeret er erstattet med stevia-ekstrakt, som kommer fra stevia-planten. Som med alle våre drikkevarer er også flasken med Coca-Cola life tydelig merket med hvor mye sukker, og hvor mange kalorier, den inneholder. Den utgir seg ikke for å være noe annet enn hva den er: En Coca-Cola med færre kalorier, som er søtet med både sukker og Stevia-ekstrakt, sier Cathrine Stang Lund, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Enterprises Norge.

På spørsmål om Coca Colas markedsføring av Coca Cola Life er misvisende svarer Stang Lund følgende:

- Dette er påstander det ikke er hold for. Vi er svært opptatt av å markedsføre på en ryddig måte, og har strenge retningslinjer for dette. I markedsføringen sier vi utelukkende at dette er et produkt med færre kalorier, og med søtning fra naturlige kilder. Og dette stemmer: Coca-Cola life har 35 prosent færre kalorier fordi deler av sukkeret er erstattet med stevia-ekstrakt, som kommer fra stevia-planten. Kaloriinnhold og sukkermengden er også tydelig merket på flasken.

- Flytter mye sukker inn i norske hjem
- Jeg stusser på hvordan Coca Cola Life blir fremstilt som et sunt og naturlig produkt. Ja, de har tatt ned sukkerinnholdet noe og erstattet det med Stevia, men det er ikke et sunt produkt. Det er fortsatt mye sukker, sier Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Rogaland Høyre og medlem i helse- og omsorgskomiteen.

Stensland forteller at det virker som Coca Cola prøver å lage et helsekostprodukt, og at han håper forbrukerne ikke lar seg lure.

- Det er ingen politisk sak, men jeg må få lov å reagere som alle andre. Coca Cola flytter mye sukker inn i norske hjem og de vet akkurat hva de holder på med når de fremstiller produktet slik de gjør, sier han og legger til:

- De som er opptatt av å ha et sunt kosthold bør drikke vann, også finnes det sukkerfrie varianter som verken har sukker eller kalorier.

Vil spare sunnhetsstempel til sunne produkter
Stensland sier at Coca Cola Life ikke er en sak for Stortinget, men han har tatt opp produktet i et møte med Diabetesforbundet.

- Alle diabetikere vet at de skal unngå brus med sukker i. Dette produktet utgir seg for å være et sunt alternativ, sier Stensland og legger til:

- Det er selvfølgelig gledelig at produsenter prøver å lage sunnere produkter, men Cola vil aldri bli sunt.

Han sier at han ikke legger seg opp i hva nordmenn har i glasset sitt.

- Men jeg synes vi skal spare sunnhetsstempelet til de produktene som faktisk er sunne, avslutter Stensland.

Cola som en del av balansert livsstil
- Vi fremstiller Coca-Cola life på en ryddig og korrekt måte. Vi sier at den inneholder færre kalorier og det stemmer. Den har en tredjedel mindre sukker, og på flasken er næringsinnholdet tydelig merket. Vi jobber kontinuerlig med produktinnovasjon og lanserer både drikker med færre kalorier og varianter helt uten kalorier, slik at folk kan velge det som passer deres situasjon og livsstil. Forbruket av tilsatt sukker i Norge har gått ned med 30 prosent siden 1999, og flere undersøkelser fremhever at lanseringene av lettbrus har bidratt sterkt til dette. Nå står saft og brus for kun 2 prosent av det totale energiinntaket til en gjennomsnittlig nordmann, forklarer Cathrine Stang Lund i Coca-Cola Enterprises Norge.  

- Det er med Coca-Cola som med all mat og drikke: Inntak av kalorier handler om balanse, det du inntar må du også forbrenne. Vi informerer derfor om næringsinnholdet i produktene våre på en ryddig måte, og oppfordrer til aktiv livsstil og et variert kosthold. Vi mener at Coca-Cola kan være en del av en balansert livsstil. Svært mange setter pris på å nyte en Coca-Cola, og nå kan de også velge en Coca-Cola life som har 35 prosent færre kalorier enn den sukkerholdige varianten.