Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Den kanskje beste Iphone-konkurrenten akkurat nå

Terningkast seks!

LITEN RÅTASS: Sony Xperia Z1 Compact er mindre enn de fleste andre toppmodeller, men sparker like godt fra seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LITEN RÅTASS: Sony Xperia Z1 Compact er mindre enn de fleste andre toppmodeller, men sparker like godt fra seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Idealstørrelsen på mobiltelefoner har vært som en berg og dalbane. De første som kom var slepbare, så snudde trenden fram til midten av 2000-tallet, hvor det skulle være så lite som mulig.

Med smartmobilens ankomst snudde det nok en gang, og det siste året har mantraet vært jo større, jo bedre.

Er Sony i ferd med å lede an i nok en sving på kurven med sin nykommer Xperia Z1 Compact?

Andre mobilprodusenter har de siste årene sluppet såkalte mini-utgaver av sine toppmodeller, men disse har som regel vært svakere utstyrt enn originalene, ikke bare på skjermstørrelse, men også ytelse og funksjonalitet (to av disse er HTC One Mini og Samsung Galaxy S III Mini.)
Det er gledelig nok ikke tilfellet med Xperia Z1 Compact.

Fra 5 til 4,3 tommer Sony har gjort sjakktrekket med å ta det beste fra flaggskip-modellen Xperia Z1 og pakke det inn i et mindre format. Det er bare noen få egenskaper utover de fysiske som skiller Z1 Compact fra storebroren.

Samtidig som skjermstørrelsen har krympet fra 5 til 4,3 tommer, er skjermoppløsningen redusert fra 1080p til 720p. I tillegg er batterikapasiteten redusert fra 3.000 til 2.300 mAh. Det er akkurat nok kompromisser til at Z1 Compact fortsatt kan påberope seg status som toppmodell.

Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.
Bilde tatt med Sony Xperia Z1 Compact.

Telefonen er utstyrt med samme kamera som Z1 som er på 20,7 megapiksler. På innsiden sitter det Sony omtaler som «verdens raskeste smarttelefon-prosessor», Qualcomm Snapdragon 800 med 2,2 GHz firekjernet prosessor. Så har den også 2 GB RAM og 16 GB lagringsplass.

Den støtter 4G/LTE, NFC og Bluetooth 4.0, og er også støv- og vanntett. Særlig sistnevnte kommer godt med i norsk vær nesten uansett årstid. Denne trenger du ikke være redd for å ta opp av lomma for å bruke når det er snø eller regn i lufta.

Hendig som få Sony har ikke gjort altfor mange endringer til det utseendemessige på Z1 Compact. Den har den umiskjennelige Xperia Z-designen, firkantet med såvidt avrundede kanter. Det ser stilig ut, og det sier jeg ikke bare fordi vi fikk den rosa modellen inn til test.

Byggkvaliteten er relativt god, men både skjermen og baksiden ripes opp lettere enn vi setter pris på. Det skyldes et plastbeskyttende belegg, men gjør likevel at man er nødt til å være ekstra forsiktig for at den ikke skal bli fort stygg.

Z1 Compact er ørlitt tykkere enn storebror, nesten to millimeter, og det merkes faktisk når man holder den i hånden. Men til gjengjeld er det enklere å få bedre grep på minsteutgaven.

Den er som skapt for énhåndsbruk, behagelig å holde, og det er lett å styre den med tommelen uten at man må strekke den for mye eller skifte grep helt. Det kunne i hvert fall ikke jeg med Z1.

UPRAKTISK: Du må forbi et deksel for å plugge inn laderen på Sony Xperia Z1 Compact. Du slipper det om du bruker en ladedokk, men den må kjøpes ved siden av. Foto: KIRSTI ØSTVANG
UPRAKTISK: Du må forbi et deksel for å plugge inn laderen på Sony Xperia Z1 Compact. Du slipper det om du bruker en ladedokk, men den må kjøpes ved siden av. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

For å ikke snakke om 6,4-tommer store Xperia Z Ultra

På venstre side for skjermen finner vi alle porter og innganger, som er dekket av gummibelagte beskyttelsespropper. De er enkle å både åpne og lukke, men det blir én ekstra ting å gjøre.

Våt hodetelefonbeskyttelse På høyre side sitter låseknappen, volumknapper og en kameraknapp. De to første er plassert i midten, noe som er fornuftig med tanke på hvor fingrene hviler langs sidene når man holder dem i én hånd. Volumknappen kunne vært større, den er ikke spesielt utstående, så det er lett å trykke feil.

Hodetelefon-inngangen sitter øverst, og selv om denne ikke er utstyrt med en vanntett propp, beskytter den fortsatt telefonen din mot det våte element.

I bunnen finner vi de innebygde høyttalerne. De produserer helt grei lyd, men er ingen rival til HTC One sin(e). Plugger du i et par gode hodetelefoner eller ørepropper, låter det imidlertid langt bedre.

Samtalekvaliteten er også svært god, selv i dårlige signalforhold på T-banen i Oslo.

Skarp og fin skjerm Selv om både størrelse og oppløsning på skjermen til Z1 Compact er gått ned i forhold til originalen, er bildet fortsatt ganske skarpt. 4,3 tommer og 720p-oppløsning gir en pikseltetthet på 342 piksler per tomme, noe som faktisk er høyere enn det vi finner hos 4 tommer store Iphone 5S, med sine 326 ppi. Sony-skjermen er ikke enormt mye bedre av den grunn - begge skjermene er veldig gode.

Z1 Compact har noe andre Sony-telefoner ikke har, nemlig en IPS-skjerm, noe som gir en mye bedre innsynsvinkel for eksempel når telefonen ligger på skrivebordet. Den støtter dessuten hanskemodus, som øker følsomheten på berøringsskjermen slik at telefonen kan brukes med hansker eller vanter.

Forrige Android-versjon Noen vil kanskje være skuffet over at Z1 Compact ikke kommer med nyeste versjon av Android, 4.4 KitKat, men forrige versjon, 4.3 Jelly Bean. Det er riktignok ikke så stor forskjell mellom de to utgavene, så noe enormt problem er det ikke.

En av nyhetene i Android 4.4 er imidlertid muligheten til å kjøre apper i fullskjerm, og akkurat det kunne vi ønsket oss på Z1 Compact, slik at for eksempel nettsider ikke mistet verdifull plass til status- og meny-linje øverst og nederst.

Sony har lagt sitt eget skall over Android, og det er et ganske forsiktig skall som ikke forsøker å endre hvordan du bruker telefonen din, men først og fremst endrer det visuelle. Ofte til det bedre.

Alle de små funksjonene et slikt skall bør ha er på plass, som god klokkeapp og kjekk kalender. Som alle andre slike skall har også Sonys en rekke greier vi personlig aldri bruker, som TrackID, Xperia Lounge, Xperia Privilege, SocialLife og Sony Select. Men de plager oss ikke.

Tvert imot har Z1 Compact flere funksjoner vi faktisk bruker. Som snarveier til innstillinger i varselsmenyen og strømsparing når batteriet begynner å bli tomt. Du får også litt fancy dill dall som «svevende apper», altså apper som befinner seg i egne vinduer over det du gjør, for å for eksempel ta notater mens du surfer nettet. De har også klart å ikke inkludere sin egen nettleser i tillegg til Chrome, noe vi applauderer.

Ytelse og batteritid Med samme innmat som sin storebror Z1, er Z1 Compact en skikkelig kraftplugg. Den takler alle oppgaver med glans, og det flyter silkemykt uansett hva vi gjør, enten det er å surfe i nettleseren, se på HD-video, spille grafikktunge spill som Asphalt 8 eller knipse mange bilder etter hverandre.

NESTEN SAMME STØRRELSE: Iphone 5S (øverst) og Sony Xperia Z1 Compact. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NESTEN SAMME STØRRELSE: Iphone 5S (øverst) og Sony Xperia Z1 Compact. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

I flere av ytelsestestene DinSide bruker, slår den større toppmodeller som HTC One, Samsung Galaxy S4 og LG G2. Slike tester forteller ikke nødvendigvis den fulle sannheten om hvor kjapp en telefon er, men våre resultater gjør at vi trygt kan fastslå at Z1 Compact er en av de aller raskeste å få tak i akkurat nå.

Batteritida er dessuten ypperlig selv om kapasiteten er redusert fra 3.000 til 2.300 mAh i forhold til Z1.

Takket være den mindre skjermen har Compact Z1 ingen problemer med å holde dagen ut med helt vanlig bruk. Sony har dessuten lagt inn en rekke strømsparingsfunksjoner som kan la deg skvise enda mer strøm ut av batteriet om nødvendig.

Z1 Compact har for øvrig 16GB innebygd lagringsplass, hvorav cirka 11GB er tilgjengelig for brukeren. Om det blir for lite, kan du sette inn MicroSD-kort på opp til 64GB om du trenger mer plass til bilder, video og musikk.

Supert kamera Z1 Compact har som nevnt det samme kameraet som Z1, et 20,7-megapiksel kamera med 1/2,3-tommer bildebrikke. På siden av telefonen finnes det også en egen utløserknapp for bilder, slik at du slipper å trykke på skjermen.

Akkurat som Z1 tar Z1 Compact svært gode bilder, spesielt i fullt dagslys. Da blir de både detaljerte med gode farger og kontraster. Vi synes imidlertid bildene har en tendens til å bli noe kornete og utvaskede innendørs med litt dårlige lysforhold, uten at det er noe som er unikt for denne telefonen.

KOMMER I FLERE FARGER: Vår var rosa. Veldig rosa. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KOMMER I FLERE FARGER: Vår var rosa. Veldig rosa. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Det er også et pluss at telefonen kommer med en rask og brukervennlig kamera-app, som lar deg ta bilder med manuelle innstillinger og legge på en haug med «morsomme» effekter på en enkel måte.

Konklusjon Sony har selv uttalt at de ønsker å kapre Iphone-brukere med Xperia Compact Z1. Det kan de fort også gjøre, i hvert fall om denne målgruppen er fristet til å bytte over til Android, men har vegret å gjøre det fram til nå fordi de aller beste mobilene bare har vært store 5-tommere.

Z1 Compact er imidlertid også et bevis på at det går an å lage en 4,3-tommers Android-mobil uten at det går på bekostning av spesifikasjoner.

Den er hendig og lommevennlig, god på det meste, og så er den dessuten vanntett. Med andre ord har den det beste fra alle verdener. Hva mer kan vi ønske oss?

Er du på utkikk etter det aller beste på maskinvare-fronten, men ønsker større skjerm, finnes det andre gode alternativer der ute:

• For deg som vil ha «ren» Android: Google Nexus 5 For deg som vil ha knallgod lyd: HTC One For deg som vil ha mobil som kan styres med penn: Samsung Galaxy Note 3 For deg som vil ha bra kamera: Sjekk vår store kameratest!
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Hvor mange kuldegrader tåler mobilen?

Kjøpt ny mobil? Her er 7 ting du må gjøre!
Hvor stor forskjell er det mellom Android 4.3 og 4.4?

SMÅ KNAPPER: Strømknappen og volumknappene er enkle å komme til, men kunne med fordel vært litt større. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMÅ KNAPPER: Strømknappen og volumknappene er enkle å komme til, men kunne med fordel vært litt større. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hele Norges coronakart