MANNEKEN-PIS: Brussel er en vakker gammel by, sier Sara og Eddy fra Montreal. Å fotografere seg foran Manneken-Pis er et must. Den lille skulpturen er blitt Brussels største turistattraksjon.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MANNEKEN-PIS: Brussel er en vakker gammel by, sier Sara og Eddy fra Montreal. Å fotografere seg foran Manneken-Pis er et must. Den lille skulpturen er blitt Brussels største turistattraksjon. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Den lille gutten står kontinuerlig og tisser på hjørnet

Du kommer ikke til å gå forbi uten å ta et bilde.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

• Se Hege Moe Eriksens fem beste restauranttips nederst.

BRUSSEL (Dagbladet): - Jeg har havnet midt i smørøyet, sier Hege Moe Eriksen, NRKs Europa-korrespondent.

Det tar én time med hurtigtoget til Paris, to timer til Amsterdam.

Köln ligger heller ikke så langt unna.

- Her koker det hele tiden, forteller NRK-korrespondenten.

Moe Eriksen var nylig i Paris seks ganger på to uker, så rapporterte hun fra Lampedusa, og deretter krigsforbryterdomstolen i Haag.

Stresskoffertbyen Men det er Brussel vi er kommet for å fritte henne ut om. Storbyen som mange ofte bare tenker på som EUS byråkrathovedstad, byen med de mange stresskoffertene.

GRAND PLACE: Brussel er en internasjonal storby med småbypreg, sier Hege Moe Eriksen, NRKs korrespondent i Brussel.  Her serveres  nasjonalretten moules frites, på restauranten Cave du Roi, foran rådhuset,  (til venstre) på plassen som regnes som Brussels storstue. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
GRAND PLACE: Brussel er en internasjonal storby med småbypreg, sier Hege Moe Eriksen, NRKs korrespondent i Brussel. Her serveres nasjonalretten moules frites, på restauranten Cave du Roi, foran rådhuset, (til venstre) på plassen som regnes som Brussels storstue. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Brussel er en internasjonal by med høyt tempo.

- Er Brussel verdt et besøk for vanlige storbyturister?

- Brussel er litt lillebror til de europeiske storbyene, men det er en håndterbar storby. Det er lett å komme seg rundt her, og det er en gourmetby uten konkurranse, ifølge Moe Eriksen.
  I turisthjertet Kjøkkenet bygger litt på det franske.

Vi har rigget oss til på Grand Place med NRK-korrespondenten.

- Her er det litt turistifisert, sier Moe Eriksen.

Men du kommer ikke unna Grand Place når du besøker Brussel som turist.

Dette er byens storstue. Her skjer det alltid noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølfestival Akkurat nå er det ølfestival.

I desember forvandles plassen til Europas største julemarked.

UT ETTER ØL: Belgisk øl må smakes på, Her er det ølet Gueuze på den kjente ølpuben A La Mort Subite. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
UT ETTER ØL: Belgisk øl må smakes på, Her er det ølet Gueuze på den kjente ølpuben A La Mort Subite. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Denne første helga i septemper er det over 25 grader og strålende sol fra skyfri himmel.

Folk myldrer rundt i de trange brusteinsgatene rundt en av Europas flotteste plasser.

På Grand Place ligger Brussels rådhus, og grandiose laugsbygninger fra 1700-tallet.

Nasjonalretten Attpåtil har vi bestilt den belgiske nasjonalretten: «moules frites».

Servitør Abdeljalil server oss noen av byens beste blåskjell marinert med hvitløk, på turistrestauranten Cave du Roy, Grand Place 1.

Med fire bord ute på plassen, og resten nede i det antikke kjellerhvelvet.

Restauranten er like gammel som bygningene rundt plassen.

  Friterer alt Her i Belgia friterer de alt. Kjøtt, grønnsaker, poteter.

Og pommes frites kan serveres til det meste, eller som eget måltid på gatekjøkkenet.

- De kan sine fritter, sier Moe Eriksen.

Belgiske «frietjes», som det heter her, er ikke som andre steder.

Det er ekte varer. Håndskårne poteter, fritert to ganger i den beste oljen som er å oppdrive.

Ut etter øl Men det er ølet som er spesialiteten.

På 1900-tallet var det over 3200 bryggerier i Belgia.

Nå er det omtrent hundre igjen, men det er fremdeles nok å velge i.

Flere av ølbarene i Brussel kan skilte med nesten 500 forskjellige ølsorter.

Små byer i byen Kelner Abdeljalil serverer oss en Jupiter, en enkel pilstype.

Alkoholfri. Vi er jo på jobb.

TEGNESERIEBYEN: En tegneseriefigur med navnet Gaston Lagaffe viser veien til det internasjonale tegneseriemuseet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TEGNESERIEBYEN: En tegneseriefigur med navnet Gaston Lagaffe viser veien til det internasjonale tegneseriemuseet. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Jobben er å få Hege Moe Eriksens tips til de mer ukjente sidene av Brussel, dit turistene ikke finner fram.

Brussel er kjent for de mange forskjellige distriktene, som nesten er små byer i byen.

Beste bytips • Besøk Marollene.

Hver søndag er det stort loppemarked på Place du Jeu de Jeu Balle.

Her ligger også flere antikvitetsgater, med barer, utesteder og jazzkonserter. En spennende kontrast til Grand Place og EU-områdene.

• Dra til Matonge, det afrikanske strøket.

Det er som å tre inn i et hjørne av Afrika. Med reggae, krydderbutikker, grønnsakbutikker og utesteder.

• Området rundt Sainte Catherine har utsøkte restauranter, butikker og et yrende liv.

• Bydelen Ixellene er den hippe, Brussels svar på Oslos Grünerløkka.

Her er det mange designerbutikker. Strøket gir en småbyfølelse midt i storbyen.

Overraskelsen - Brussel er en fin by å bo i, også for småbarnsfamilien, sier Moe Eriksen, som har en treåring.

- Noe som overrasket deg da du kom hit?

- De snakker ikke så godt engelsk, utenom turiststrøkene.

Drømmejobben NRK-korrespondenten synes at hun har fått drømmejobben.

- Å dekke Europa midt i en krise, en viktig periode i Europas historie. Vi står ved en skillevei nå, sier hun.

Noen dager er jobben ekstremt hektisk. Den starter ved sjutida om morgenen, og er ikke ferdig før etter Kveldsnytt.

Hun leverer til alle NRKS kanaler.

Flamenco Et viktig krav til korrespondentjobben er språk.

Eriksen har gått på skole i Frankrike, og bodde i Spania i flere år og danset flamenco før det ble NRK og journalistikk.

- Verden gikk kanskje ikke glipp av en flamencodanser, ler hun.

SJOKOLADE: Belgisk sjokolade er verdt en smak. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SJOKOLADE: Belgisk sjokolade er verdt en smak. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer