- Den mest besøkte menneskeskapte attraksjonen i Hordaland etter Bergen

Tar deg med 550 millioner år tilbake i tid.

LANGS VEIEN: Museet er umulig ikke å legge merke til der riksvei sju i Måbødalen begynner stigningen mot Hardangervidda. Foto: ROGER BRENDHAGEN
LANGS VEIEN: Museet er umulig ikke å legge merke til der riksvei sju i Måbødalen begynner stigningen mot Hardangervidda. Foto: ROGER BRENDHAGENVis mer

EIDFJORD (Dagbladet): Reisetipset.

- Vi er et opplevelsesenter for norsk natur, klima og miljø, sier daglig leder ved Hardangervidda natursenter i Eidfjord, Oddvar Brakestad.

AKVARIER: På museet for du et innblikk i livet på vidda, og i akvariene her kommer du tett innpå fiskene som lever i vannene her - deriblant prikkørreten. Foto: ROGER BRENDHAGEN
AKVARIER: På museet for du et innblikk i livet på vidda, og i akvariene her kommer du tett innpå fiskene som lever i vannene her - deriblant prikkørreten. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Hardangervidda nasjonalpark er Norges største nasjonalpark, og også det største høyfjellsplatået i Nord-Europa.

På Hardangervidda natursenter - nasjonalparksenteret for Hardangervidda - kan du bli med på 550 millioner år med geologihistorie, fra den gang Norge lå sør for ekvator.

TURISTMAGNET: Ifølge daglig leder ved Hardangervidda natursenter i Eidfjord, Oddvar Brakestad, er museet den mest besøkte menneskeskapte attraksjonen i Hordaland etter Bergen. Foto: ROGER BRENDHAGEN
TURISTMAGNET: Ifølge daglig leder ved Hardangervidda natursenter i Eidfjord, Oddvar Brakestad, er museet den mest besøkte menneskeskapte attraksjonen i Hordaland etter Bergen. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Utstillinga omfatter i tillegg temaene botanikk, glasiologi, zoologi, arkeologi og ornitologi.

Populært Museet er umulig ikke å legge merke til der riksvei sju i Måbødalen begynner stigningen mot Hardangervidda.

I 17 år har det formidlet kunnskap om samspillet i naturen og relasjonene mellom natur og mennesker. Senteret er åpent fra 1. april til 1. november, og rundt 60.000 besøker senteret hvert år.

- Vi er den mest besøkte menneskeskapte attraksjonen i Hordaland etter Bergen. Vi konkurrerer ikke med naturen, smiler Brakestad.

Interaktiv Ved å se, kjenne, lytte og lære, er målet at du selv skal bli en aktiv og kreativ del av utstillinga, forklarer den daglige lederen.

- Det er en interaktiv utstilling, sier Brakstad, og forklarer at du på den måten skal kunne lære og forstå ved å gå rundt på egenhånd.

Eller du kan stille spørsmål til Veidemannen Ottar, en datamaskin som forteller deg om livet på vidda i middelalderen.

Vil du sitte litt kan du i kinosalen bli med på en rundtur blant fjorder, fjell og fosser i en panoramafilm utarbeidet av Ivo Caprino, og melder sulten seg etter en rundtur på senteret, ligger Hardangerviddahallen vegg i vegg.

Restauranten her ble av «Ganefart» kåret til det beste spisested langs veien i Hordaland og Sogn & Fjordane i 2006, og på menyen står norsk kost med lokale råvarer.

Attraksjoner: Skal du på tur over Hardangervidda? Her har du flere tips til ting du kan se og oppleve i Eidfjord og omegn:

Vøringsfossen er regnet som Norges mest kjente foss, og der den kaster seg utfor stupet øverst i Måbødalen.

Hardanger folkemuseum på Utne, har blant annet en stor samling med hardangerbunaden, Norges første bunad.
Les mer på www.hardangerogvossmuseum.no

• Norsk vasskraft og industristadmuseum, Tyssedal. Kraftverket gjorde det i sin tid mulig å etablere industri i Odda, og på museet får du historien om starten på industrieventyret i Norge.
Les mer www.nvim.no

• Rafting, breturer, havkajakk eller fossefallshopp er noen av mange aktiviteter du kan bli med på hos Flatearth Adventures som har base i Eidfjord.
Les mer www.flatearth.no

• Trolltunga er en av de mest spektakulære fjellformasjonene i Norge. Fra Skjeggedal er det en 8-10 timers fottur til Trolltunga tur-retur.
Les mer på www.hardangerfjord.com

HARDANGERVIDDA NATURSENTER: Utstillinga tar for seg livet på Hardangervidda og temaene, geologi, botanikk, glasiologi, zoologi, arkeologi og ornitologi.Foto: ROGER BRENDHAGEN
HARDANGERVIDDA NATURSENTER: Utstillinga tar for seg livet på Hardangervidda og temaene, geologi, botanikk, glasiologi, zoologi, arkeologi og ornitologi.Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer