Den mest effektive skobørsten

Du lager den selv og det koster deg under 100 kroner.

RIMELIG OG FUNKSJONELL: For litt over hundrelappen kan du lage deg en utendørs skoskrape som fjerner søle fra skitne tursko, skisko og jaktstøvler. Foto: Kjell R. Solheim
RIMELIG OG FUNKSJONELL: For litt over hundrelappen kan du lage deg en utendørs skoskrape som fjerner søle fra skitne tursko, skisko og jaktstøvler. Foto: Kjell R. SolheimVis mer

Er du en handyman som liker å lage ting selv, kan du enkelt lage en skoskrape som holder støvlene dine, og gangen, ren for skitt og søle.

Skoskrapene du får kjøpt, for eksempel de i smijern, er flotte og helt greie for vanlige sko. Men når sølete jaktstøvler og tursko skal renses, kreves ofte en skoskrape med store koster som har lang og stiv bust.

Vi lagde denne av tre koster til under 90 kroner fra Biltema.

Skoskrapen vi har laget skal stå løs ute på trammen. På den måten er den lett å ta bort for spyling og rengjøring.

Stabil i bruk Selv om skoskrapen står løs ute på trammen, er den likevel stabil i bruk. Du låser den nemlig fast ved å tråkke oppå med den ene foten, mens du sparker igjennom med den andre.

Skoskrapen kan lages av mindre og mykere koster. Du må da tilpasse målene etter bredden på kostene og lengden på busten.

ALLSIDIG BRUK: Skoskrapen passer godt til både skisko, støvler og slalåmstøvler.  Foto: Kjell R. Solheim
ALLSIDIG BRUK: Skoskrapen passer godt til både skisko, støvler og slalåmstøvler. Foto: Kjell R. Solheim Vis mer

Du kan også lage en skrape uten sideplater som du skrur opp på veggen. Mulighetene er mange.

1. Tegn skosåle Du trenger et bredt bord eller en hobbyplate på 50 cm lengde og minst 25 cm bredde. Tegn og skjær ut en ca. 12 cm bred skosåle i hver ende. Denne er ikke nødvendig, men gjør skoskrapen litt morsommere.

2. Skru fast lekter Skru fast to lekter på undersiden, så langt ut mot kantene som mulig. Lektene gjør at skoskrapen står stabilt, selv på litt ujevnt underlag. Fortsett med å skru fast kosten i midten, den med busten opp. Bruk seks gode skruer, slik at kosten står skikkelig fast. Siden kostene er laget av et hardt treslag, er det viktig å forbore.

3. Monter jernvinkler Kutt til to biter av 2 x 4 toms plank, ca. 15 cm lange. Skru dem fast fra undersiden, slik at de ligger nesten inntil kosten.

Monter vinklene som holder kostene på sidene. Vi valgte kraftige og brede vinkler, men du kan også bruke to smalere
på hver side. Mål plasseringen av vinklene slik at busten fra sidekostene stikker en liten centimeter inn i underkosten.

4. Avslutningen Skru fast jernvinklene, og sidekostene på dem. Bruk rikelig med skruer. Da er skoskrapen klar til bruk.

Dette trenger du
• Et bord eller en hobbyplate med 50 cm lengde og minst 25 cm bredde • 2 lektestubber, ca. 24 cm • 2 biter 2 x 4 toms plank à 15 cm • 3 koster med stiv og lang bust • 2 vinkeljern med bredde ca. 8 cm • Det kan absolutt være lurt å gi skoskrapen litt impregnering og gjerne maling. Husk at den skal stå ute i all slags vær, og tåle mye våt snø og søle.

Les også:
Stor test av gassgriller
Hytteporno har blitt en internett-hit
Folk flest velger feil tuja
Bli kvitt iberiasneglen for alltid

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

FRAMGANGSMÅTE: Trinn en og to. Foto: Kjell R. Solheim
FRAMGANGSMÅTE: Trinn en og to. Foto: Kjell R. Solheim Vis mer
FRAMGANGSMÅTE: Trinn tre og fire. Foto: Kjell R. Solheim
FRAMGANGSMÅTE: Trinn tre og fire. Foto: Kjell R. Solheim Vis mer