Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Den nye Colaen lurer mer sukker i folk

Ernæringsprofessor hardt ut mot den nye Coca-Cola Life.

GRØNN:: I den nye Coca-Cola Life er det brukt det naturlige søtningsmiddelet stevia, men fortsatt inneholder en halvliter 34 gram sukker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRØNN:: I den nye Coca-Cola Life er det brukt det naturlige søtningsmiddelet stevia, men fortsatt inneholder en halvliter 34 gram sukker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den nye Colaen er fortsatt en kalori- og sukkerbombe.

Det naturlige søtningsstoffet stevia ble godkjent for bruk i Norge for tre år siden. Nå finnes det også i brus. Coca-Cola er først ute med sin Life. Brusen inneholder 35 prosent mindre sukker og kalorier enn originalen. I den grønne flaska er det brukt det naturlige søtningsmiddelet stevia. Og fortsatt inneholder en halvliter brus mye sukker, cirka 13 sukkerbiter.

- Dette er en veldig uheldig sammenblanding av en appell til folks ønske om at noe skal være naturlig og pushing av et fundamentalt sett usunt produkt. Den nye colaen lurer mer sukker i folk, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Spiser mye sukker Over halvparten av barn og unge og nesten halvparten av voksne har et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt, skriver Helsedirektoratet.

Coca-Cola Life inneholder 34 gram sukker per 0,5 liter drikke.

- Sju prosent sukker er altfor mye. Selv om sukkerinnholdet er redusert, bidrar den fremdeles med fetende energi som kommer på toppen av alt annet, sier Svihus.

Helsedirektoratet anbefaler at inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til under 10 energiprosent. Hva dette tilsvarer i gram, vil variere fra person til person. Men de internasjonale GDA har satt grensa til 50 gram for kvinner og 62,5 gram for menn. Med 34 gram reint sukker i ei flaske Cola Life, kommer du fort over anbefalingene.

- Sukkervann er ikke veldig sunt i noe fall. Jeg, og de fleste andre med ernæringsfaglig innsikt, anbefaler at man ikke drikker noe sukkerholdig brus i det hele tatt. Om man erstatter vanlig brus med like mye Coca-Cola Life så får man i seg tilsvarende mindre sukker - det er bra, men ikke bra nok, sier Christian Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.

Stevia inneholder ikke kalorier og er 300 ganger søtere enn vanlig rørsukker.

NOK SUKKER: 13 sukkerbiter er det i den nye Colaen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NOK SUKKER: 13 sukkerbiter er det i den nye Colaen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Stevia er testet og ikke funnet verre enn andre søtningsstoffer, men det er heller ikke noe bedre. Det er ingenting som tyder på at stevia er mindre usunt enn for eksempel aspartam, sier Svihus.

Søte drikker kan bidra til at det blir mer sukker i kosten ellers.

Vet ikke hvor mye   - Smaken er ekstremt manipulerbar, den kan manipuleres til å like eller mislike omtrent hva som helst. Når kroppen venner seg til en søtsmak, venner den seg til at alt skal smake søtt, og en tenderer til å spise mat med mer sukker, sier Svihus.

- Grunnen til at Coca-Cola Life ikke er søtet med bare stevia er at ADI (akseptabelt daglig inntak) er satt til å være 4 mg steviolekvivalenter per kg kroppsvekt per dag. Denne grensen vil bli overskredet dersom søtstoffet skal erstatte sukker 100 % i drikkevarer, og på bakgrunn av dette er det bestemt at drikkevarer skal inneholde maks 80 mg per liter ifølge Folkehelseinstituttet, forteller Nina Helen Standal, ernæringsrådgiver hos Somebody.

Standal understreker at selv om Coca-Cola Life er et bedre alternativ til vanlig brus, er det likevel ikke en egnet tørstedrikk og er fremdeles en stor kilde til tilsatt sukker om man drikker det mer enn en gang iblant.

- For en som drikker vanlig brus å gå over til denne varianten, vil selvsagt ha store besparelser på sukkerbudsjettet, men jeg er ikke sikker på om dem som drikker vanlig sukkerbrus er målgruppa for denne nye varianten. Det er lett å bli forvirret av mye rundt kosthold i dag, men jeg håper at alle har fått med seg at brus aldri kan bli et «sunt» produkt. Brus er et nytelsesmiddel som man burde drikke i moderate mengder.

Stevia brukes i dag i brus, desserter, smaksatte melkeprodukter, øl og sider. Folkehelseinstituttet skriver at særlig personer som drikker mye brus, kan komme over anbefalt daglig inntak av stevia.

Coca-Cola Enterprises Norge vil ikke fortelle hvor mye stevia det er i deres grønne cola, fordi det er en del av oppskriften.

- Vi overholder selvfølgelig lovverket og ligger under maksgrensa for innhold av stevia-ekstrakt i våre drikkevarer, sier Cathrine Stang Lund, kommunikasjonssjef i Coca-Cola Norge.