Den opprinnelige nissen kom trolig fra Tyrkia

Visste du at den ekte «julenissen» ligger begravet -i Tyrkia?

HVILESTED:  I denne sarkofagen hviler erkebiskop Nicholas. De mange pilegrimsreisende viser sin ære ved å bøye sitt hode og legge hånden på beskyttelsesglasset foran gravstedet. Foto: EIVIND PEDERSEN
HVILESTED: I denne sarkofagen hviler erkebiskop Nicholas. De mange pilegrimsreisende viser sin ære ved å bøye sitt hode og legge hånden på beskyttelsesglasset foran gravstedet. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEMRE (Dagbladet): Det går en endeløs kø av mennesker som vil komme nærmest mulig hvilestedet til Saint Nicholas i den tyrkiske middelhavsbyen Demre (tidligere Myra), to-tre timers biltur sørvest for Antalya.

Mange kremmere Selv om mange kremmere prøver å slå klingende mynt på at julenissens hjemsted enten er Røros, Oslo, Drøbak, Egersund, Rovaniemi, Dalarna, Savalen, Longyearbyen eller Sicilia, så var nok alle julenissers far en eiegod gresk erkebiskop.

I våre dager kalles han Noel Baba i Tyrkia.

Uendelig snill Hans varemerke var at han utførte tallrike snille og generøse handlinger i hemmelighet, uten at han forventet å få noe i retur.

Nicholas verdsettes for sin omsorg og humanitære verdier. I våre dager lovprises han nok mest fordi han gir et løft til både turismen og økonomien.

St. Nicholas en populær kar, ettersom han ansees som både skytshelgen og en far til den ortodokse tro. Det er derfor opptil 60 daglige busslaster med russere kommer på pilegrimsbesøk i de gamle kirkeruinene.

Reddet fra slaveri Koblingene til våre dagers julenisse-figur er mange. Størst inntrykk gjør nok historien om hvordan erkebiskop Nicholas hjalp tre jenter i en lutfattig familie til å bli gift, fremfor å bli solgt som slaver. Familien hadde ikke råd til medgiften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer