Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Den perfekte alder for å få barn

Gjør som Victoria Beckham - sett i gang på rett tidspunkt.

FIREBARNSMOR: Victoria Beckham startet tidlig og har rukket å få fire barn på 13 år.  Foto: Stella Pictures
FIREBARNSMOR: Victoria Beckham startet tidlig og har rukket å få fire barn på 13 år. Foto: Stella Pictures Vis mer

Det er den perfekte alder for barnefødsler, skal vi tro ekspertene. Victoria (38) og David Beckham (37) fikk sitt første barn midt i tjueårene. Victoria Beckham var 25 år da førstemann Brooklyn (13) ble født, deretter kom Romeo (9), Cruz (7) og Harper (1).

- Den beste alderen å få det første barnet er nå du er ca. 25-26, sier Marie Svedberg ved Jordmorsenteret til Foreldre & Barn.

Fjorårets SSB-tall på gjennomsnittsalderen ved første barns fødsel var 28,4 år for mor og 31,1 år for far. Jordmoren synes ikke det er for høyt.

Best å ikke vente for lenge - Men det er fint om du ikke venter lenger. Det er mange som sliter med å få barn, og da er det best å ikke vente for lenge. I dag ser vi yngre ut og vi lever et "ungt" liv. Men livmoren vår har riktig alder, sier Marie Svedberg.

Ifølge jordmoren ønsker mange kvinner å være ferdig med utdannelsen og få fast jobb, så lange utdannelser er helt klart en medvirkende årsak til den trege familieplanleggingen.

- Vi lever i en tid der kvinner generelt ønsker kontroll. Det merker jeg godt når jeg snakker med gravide. Men fødsel og graviditet ligger utenfor kvinnens kontrolleringsevne. Derfor får mange sjokk når de får barn, det er en følelsesmessig påkjenning de ikke er forberedt på. Kvinner er mer sosiale i svangerskap og barsel enn før, og det skal nesten ikke merkes at de har fått barn.

Det finnes både fordeler og ulemper ved å være gravid i 20-, 30- eller 40-årsalderen.

Kommer til å snu Denne trenden tror jordmoren kommer til å snu. Da vil kanskje gjennomsnittsalderen også gå ned. Mange venter med å bli gravide til de får fast jobb, men jordmoren mener det går helt fint å få barn mens man studerer. Hun synes derfor ikke samfunnet går på kollisjonskurs med biologien.

- Selv med utdannelse på 4-5 år, er mange er ferdige å studere og ute i jobb når de er 25, sier hun.

Jordmoren ser ikke noen fordeler med å få barn sent i livet, med unntak av de som i mange år har slitt med å bli gravide.

- Jeg vet om en som begynte å prøve da hun var 30 år. Hun hadde 17 prøverørsforsøk før hun lykkes, og rakk å bli 40 før hun ble gravid. Hun ga aldri opp. Det må være en fin opplevelse.

Flott å barn uansett Anne Eskild, professor ved Det medisinske fakultetet, Universitetet i Oslo, mener at den biologiske beste alderen å få barn er mellom 22 og 32 år.

- De fleste synes jo det er flott å få barn uansett hvor gamle de er. Det er synd hvis man ønsker seg barn i 35-årsalderen og ikke lykkes fordi fruktbarheten er på hell, sier hun til Foreldre & Barn.

I Norge er foreldrepengeordningen mest gunstig for eldre mødre, fordi utbetalingen er så nært knyttet til lønnsinntekten. En kvinne må ha lønnsarbeid for å få fulle trygderettigheter som mor. De som har lønnsinntekt, kan få inntil 20 ganger mer i utbetaling ved fødsel enn kvinner uten lønnsinntekt. Trygdeutbetalingene ved fødsel er i dag mest gunstig for 50-åringer.

På kollisjonskurs - Det foreligger også et politisk forslag om gratis p-piller til alle kvinner under 25 år. Dette forslaget, sammen med foreldrepengeordningen, kan oppfattes som politiske signaler om at unge mødre ikke er ønsket.

Professoren mener biologien her er på kollisjonskurs med samfunnet.

- Ja, dagens foreldrepengeordning kolliderer med biologien og er i strid med velferdsordningenes intensjon. De som har mest fra før, får mest av staten når de får barn. Dette forsterker økonomiske forskjeller mellom barn og mellom familier.

Les mer:
De beste sex-stillingene for gravide
Den beste aldersforskjellen mellom barna
Dette tør ikke gravide å spørre om
Slik fikk vi barn - 14 mødre forteller

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media