ENKELT: Suppe på termos, biter av kjøtt eller pølser. På tur trenger vi mat som varmer og metter. Dessuten opplever vi andre smaker når vi er ute. Maten smaker bedre. Kanskje har du opplevd det selv, at mat du har spist ute setter seg som sterke minner. Foto: TRYM IVAR BERGSMO / SAMFOTO
ENKELT: Suppe på termos, biter av kjøtt eller pølser. På tur trenger vi mat som varmer og metter. Dessuten opplever vi andre smaker når vi er ute. Maten smaker bedre. Kanskje har du opplevd det selv, at mat du har spist ute setter seg som sterke minner. Foto: TRYM IVAR BERGSMO / SAMFOTOVis mer

Den perfekte turmaten i vinterferien

Hvem har sagt at man må gå flere mil for å fortjene noe godt?

Er du på vinterferie og kunne tenke deg noe annet enn nistepakke med frosne brødskiver?

Gå mot noe godt Det skal faktisk ikke mye til før du har god mat i sikte.

Best ut kommer du om du klarer å bære noen vedkubber. Et bål åpner for kos og varm turmat. Går ikke det, sats på en liten dose planlegging og forarbeid.

Wraps, pitabrød, piroger er bare noen varianter av mat som gjør det verdt å slite seg opp den bratte bakken.

Er det surt og kaldt, er det godt med varm suppe fra termos.

Folie La oss ta noen bålvarianter først. Et stikkord her er aluminiumsfolie.

Pakk maten inn, varm den opp og se smilene bre seg. Det aller enkleste er bakt potet over bålet.

Du kan faktisk godt bake potetene på forhånd. Bak dem da uten folie, men pakk dem inn i folie og legg i sekken, når de er ferdig.

Bakt potet er en flott varmekilde. Er du blitt kald på hendene, kan du varme deg på potetene.

Ta med litt salt, smør, skinketerninger, mais og litt revet ost - og en teskje. Vil du ha potetene skikkelig varme, lag et bål og hiv potene over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå som dagene er lysere og det ikke lenger er sprengkaldt kan rasten gjerne vare litt lenger. Er dere på fjellet, rigg dere til i en skråning uten skredfare, lag et hopp og ha en konkurranse mens maten lager seg sjøl.

Varme smørbrød Varme ostesmørbrød er nesten like enkelt.

Litt sennep og en ost med annen smak enn den dere vanligvis legger i matboksen er  alt som skal til.

Pakk inn i aluminiumsfolie, og legg på bålet. Plutselig snakker vi friluftsfest og ikke foring.

Pølse og burger på annet vis Burgere er også populært. Ha med en rist, eller gjør det enkelt; stek burgerne hjemme, pakk dem i folie og varm dem over bålet.

Vil du gjøre burgeren ekstra feriegod, lag Dagblad-kokk Karla Siverts' knallgode burgerbrød og grill dem ørlite over bålet før du serverer!
 
Pølser er alltid populært. Hva med å kjøpe noen gode, grove pølser og rulle dem i butterdeig? Vil du ha ekstra smak, kan du krydre deigen med et tynt lag sennep eller karripulver før du tvinner deigen rundt pølsa. Et flak utkjevlet butterdeig er passe til to pølser.

Pakk herlighetene i sekken med matpapir mellom så de ikke klister seg sammen.

Resten gjør du over glørne på bålet.

Prøv også Lise von Kroghs herlige pinnebrød

Svinenakke Dagbladets kokk, Arne Brimi, bor på Vianvang ved Lom, midt i fjellheimen og spiser gjerne maten sin utendørs.

Han slår et slag for rent kjøtt, som en forandring fra pølser. På tur anbefaler han svinenakke, som ofte er veldig mørt kjøtt og går hjem hos store og små.

Brimi lager en «burger» bestående av to tykke skiver ferdigstekt svinenakke med løk og tynne skiver fennikel mellom.  Han pakker alt inn i folie og varmer kjøttet ved bålet.

Med litt forberedelse hjemme er dette like enkel turmat som grillpølser, mener Brimi.

Søtt og godt Også pannekaker er et kjærkomment innslag på tur. Alle er glad i pannekaker. Røra lager du hjemme. En stekepanne veier litt, men gleden du sprer, veier opp.

Duften av pannekaker utendørs sniker seg inn og lager matminner som sitter lenge.

Er du i det late hjørnet, stek pannekakene hjemme og varm dem opp på tur. Server med godt syltetøy, eller gjør som Arne Brimi; lag en vri med appelsiner.

I turpanna koker han tykk saus av smør, sukker, eplesaft og appelsinskall, og så får pannekakene lune seg i den søte appelsinsausen.

Ekte tursmak, mener Brimi, som pynter panna med tynne appelsinskiver før han serverer de søte pannekakene.

Nybakt vørterbrød med smør er også nydelig turmat. Bak det hjemme eller på hytta, server på tur med smør, kanskje litt geitost og en kopp kakao.

Små bein kan ofte gå lenger bare ved tanken på en skive til.

Pakk det inn Er bål for ambisiøst, er det nok av andre muligheter. Å overraske med ostepiroger, kan også løfte turen. Og pitabrød eller wraps med kalkun eller kylling, rødløk og salat er nå engang med spennende enn brødskive med salami.

Tzatziki lager du før turen og serverer når dere skal spise. Litt rømme eller kesam, hvitløk og agurk og du er mål. Ha det med separat i sekken, så blir det ikke kliss.

Har du mer lyst på mat enn på tur, sats på vintergrilling og fyr opp grillen i hytteveggen.