STILIG PLASSERT: Peisen står som et moderne maleri midt i den langstrakte  glassveggen. Når det om kvelden er flammer i ildrommet blir stemingen i stuen helt magisk.  Foto: Jiri Havran
STILIG PLASSERT: Peisen står som et moderne maleri midt i den langstrakte glassveggen. Når det om kvelden er flammer i ildrommet blir stemingen i stuen helt magisk. Foto: Jiri HavranVis mer

Den råeste hytta du har sett

Den himmelske hytta på Hurum åpner seg totalt mot havet og strekker seg mot lyset.

Utsikten fra arkitekt Torstein Rambergs egen, oppsiktsvekkende bygning på Hurum er tilgjengelig fra mange rom.

Den rå arkitekturen har sitt helt eget særpreg.

Her kan du til og med fra hyttekjøkkenet som ligger midt i huset se langt utover i havet i retning Skagerak.

Dette er for øvrig ikke det første markante prosjektet Ramberg har signert. Han har også tegnet Oslo Tinghus og Villa Korsnes. Den ble 2002 ble hedret med Oslo bys arkitekturpris.

Betongtrappen er som en skulptur Det er ikke bare utsynet fra tomten på den langsmale åsryggen som er enorm.

FULL OVERSIKT: Fra baksiden er det lett se hvordan trapperommet og dobbeltpeisen er plassert utenfor selve bygningskroppen. Stilig kobbertak.  Foto:Jiri Havran
FULL OVERSIKT: Fra baksiden er det lett se hvordan trapperommet og dobbeltpeisen er plassert utenfor selve bygningskroppen. Stilig kobbertak. Foto:Jiri Havran Vis mer

Den linjelekre hyttekroppen har også mye å by på.

Du kommer inn i huset via inngangen som er lagt diskre midt i underetasjen, for øvrig sammen med en rekke boder og tekniske rom. Herfra ser du rett mot den spektakulære betongtrappen.

Prismetak i glass Trappen har et prismeformet glasstak på toppen og er så spesiell i formen og materialene at den oppleves som et møbel i begge etasjer.

Vårt hytteparadis Vel oppe i hovedetasjen med terrasse med spissen rett mot storhavet skjønner du hvorfor eierne kaller dette for sitt sommerparadis.

Her i høyden opplever du havet og himmelen på en intens måte.

Et lett konstruert kobbertak Det spesialkonstruerte «svevende» taket tekket med kobberplater er et kapittel for seg seg.

- Det var måkenes frie svev og deres elegante vingespenn som inspirerte meg til å gi bygningen dette taket med en uvanlig slak møneform, opplyser byggherren til Bonytt.no

Han mener dette spesielle, arkitektoniske grepet i vesentlig grad bidro til hyttas intimitet og balanse i interiøret.

Peis både ute og inne Hovedoppholdrommet med stue og kjøkken har flere soner som kan ta pusten fra deg.

Salongen rett mot solen og havet er et opplagt blikkfang i rommet, men peisen plassert i glasset på langveggen mot skogsterrenget i nordvest er kanskje like oppsiktsvekkende.

WOW: Så kul kan en betongtrapp bli.  Foto: Jiri Havran
WOW: Så kul kan en betongtrapp bli. Foto: Jiri Havran Vis mer

Dette er en dobbeltpeis, det vli si den har ildrom på begge sider, altså på både inn-og utsiden av hytteveggen.

Stålsøyler - inne i rommet Den innvendige peisen som også oppleves som et bilde flankeres av kritthvite, bærende stålsøyler.

De trukket et godt stykke innover i rommet fra ytterveggen. Dette er også med på gi en distinkt, visuell effekt i interiøret.

Dører mot evigheten Det tredje blikkfanget er de gigantiske glassdørene som åpner hele fronten av hytta rett mot utsikten.

Ute på terrassen, som er formet som baugen på en båt, kan eierne nyte både morgensol og solnedgang.

Her kan de alltid se det skimrende havet når de sitter ved langbordet...

Stabil himling Innertaket med diskre innfelte høytalere er bygd opp av 21 mm tykke heltre bjørkefiner lameller. For å gi dette lyse taket den nødvendige stabilitet er spilene limt til undertaket.

Kalk på gulvet Gulvet, både inne i stuen og ute på terrassen, er belagt med store kalksteinfliser. Det går som en sammenhengende, flate uten terskler fra badet i den innerste delen av hytta helt ut til tuppen av den spisse terrassen.

HELSTØPT: Med kominasjonen betong, tre og glass blir fasaden mot veien et syn i seg selv.  Foto: Jiri Havran
HELSTØPT: Med kominasjonen betong, tre og glass blir fasaden mot veien et syn i seg selv. Foto: Jiri Havran Vis mer

Slik skapes det flyt og harmoni mellom rom.

En modernistisk altertavle Kjøkkenet er laget i lys lønn og og ligger plassert lengst bak i oppholdrommet. Men dette betyr ikke at det er lett å overse. Det har nemlig en mørk, metallskinnende flisbelagt bakvegg.

Bakveggen har et visuelt uttrykk, utståling og form som kan minne om en altertavle.

Med alt dagslyset som flommer inn fra de mange og store vindusflatene er det for øvrig like lyst inne i denne hytta som det er ute under åpen himmel.

Lett å lese, over alt - Her det enkelt å ta frem en bok og lese i den, uten å bruke lamper. Dette gjelder for hele sommerhalvåret, forteller eierne.

Det livgivende lyset forvandles dessuten til varme: Gjennom den lyse årstid varmer solen opp den massive stein gulvkonstruksjonen, og dernmed holdes det en liten lunk i hytta hele ferietiden.

Hyppige besøk - Hytta ligger ikker lenger fra hovedsatden enn at den kan brukes i helger i tillegg til ferier, utdyper Ramberg. Han setter også stor pris på at den har kort vei til båt, brygge og badestrand.

Geometrisk og gjennomsiktig - Det er for øvrig geometrien og gjennomsiktigheten i bygningen som gir den en så spesiell letthet. Formen på hytta ga seg i grunnen selv da jeg så tomten, forklarer arkitekten.

Varige materialer Torstein Ramberg brukte for øvrig kun materialer som tåler bruk og eldes med ynde. Dette betød blant annet hvit betong, hvit granitt, kobber, kryssfiner, jurastein, lønnetre og glasmosaikkfliser.

Grunnplan: To runde betongseksjoner, trapperom og peisblokk er plassert utenfor bygningskroppen. Det betyr at det ble en gjennomført visuell ro og ryddighet inne i hytta.

EN FLOM AV LYS: Det prismeformete glasstaket slipper dagslyset helt ned i bunn av trappen. Foto: Jiri Havran
EN FLOM AV LYS: Det prismeformete glasstaket slipper dagslyset helt ned i bunn av trappen. Foto: Jiri Havran Vis mer

Hytta følger linjene i terrenget og ligger delvis inngravd i den langsmale årsryggen.

Se også: Slik bor en norsk arkitekt i Bordeaux
Vil du inspireres? Se bildene
Terrassen som har alt. Se tipsene
Arkitektens lille blokkleilighet er proppet med ideer

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

FULL  FORBINDELSE: Her ser du hvordan de store skyvedørene åpner stuen totalt mot terrassen.  Foto: Jiri Havran
FULL FORBINDELSE: Her ser du hvordan de store skyvedørene åpner stuen totalt mot terrassen. Foto: Jiri Havran Vis mer
ALTERTAVLE: Bakveggen ved kjøkkenet er et blikkfang, nesten som en altertavle i det ekstremt lyse rommet. Uno kjøkken i lys lønn.  Foto: Jiri Havran
ALTERTAVLE: Bakveggen ved kjøkkenet er et blikkfang, nesten som en altertavle i det ekstremt lyse rommet. Uno kjøkken i lys lønn. Foto: Jiri Havran Vis mer
UTEIDYLL: Når kvelden faller på er tiden inne for å fyre på peisen - utvendig. Taket er kledd med grønn Nordic kobbeplater. De er vedlikeholdsfrie. Det er også terrassen laget av Kebony terrassebord.  Foto: Jiri Havran
UTEIDYLL: Når kvelden faller på er tiden inne for å fyre på peisen - utvendig. Taket er kledd med grønn Nordic kobbeplater. De er vedlikeholdsfrie. Det er også terrassen laget av Kebony terrassebord. Foto: Jiri Havran Vis mer
FAVNER HIMMEL OG HAV: Sjekk ut det tøffe, svevende kobbertaket og de enorme glassdørene. Terrassen er her duket et for et lett sommermåltid. Bord og liggestoler fra Ballerud Hagesenter. Servise fra Lady Burk. Regissørstoler fra Smart Club. Rosa R.O.O.M-puter i sofa av Norway Says. Dobbeltpeis med stålpiper. Foto: Jiri Havran
FAVNER HIMMEL OG HAV: Sjekk ut det tøffe, svevende kobbertaket og de enorme glassdørene. Terrassen er her duket et for et lett sommermåltid. Bord og liggestoler fra Ballerud Hagesenter. Servise fra Lady Burk. Regissørstoler fra Smart Club. Rosa R.O.O.M-puter i sofa av Norway Says. Dobbeltpeis med stålpiper. Foto: Jiri Havran Vis mer
STILRENT: Trappen snor seg som en moderne skulptur mellom de to etasjene.  Foto: Jiri Havran
STILRENT: Trappen snor seg som en moderne skulptur mellom de to etasjene. Foto: Jiri Havran Vis mer