Den rumler, bråker, fusker og vrir seg

Slik kan du kvitte deg med ballongmagen.

FLAT OG ROLIG: Sliter du med magen, er det noen matvarer du bør begrense.Foto: Colourbox
FLAT OG ROLIG: Sliter du med magen, er det noen matvarer du bør begrense.Foto: ColourboxVis mer

(Dagbladet God torsdag:)
Oppblåsthet, forstoppelse, diaré og magesmerter. Det anslås at en av fem sliter med smerter og plager i magen.

Årsakene er mange og ofte ukjente, fordi legene ikke alltid finner tegn til noe fysisk uvanlig. Landsundersøkelser viser at mellom ti og tjue prosent av nordmenn lider av «irritabel tarm».

- Denne diagnosen gis når det ikke er tegn til andre magesykdommer, sier Arne Røseth, overlege ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Symptomer på irritabel tarm, eller «Irritable Bowel Syndrome» (IBS), er kroniske magesmerter, endret avføringsmønster og ofte oppblåsthet. Leger har lenge hatt problemer med å finne markører på IBS i kroppen hos pasienter. Nå har derimot svenske forskere ved Sahlgrenska Akademiet oppdaget unormalt høye verdier av et protein i avføringen hos disse.

Se oversikt over de vanligste mageplagene nederst i saken.

Reduser stress I studien, nylig publisert i «American Journal of Gastroenterol», ble 82 IBS-pasienter undersøkt sammen med 29 friske personer.

- Proteinene vi undersøkte kalles graniner. Foreløpig vet vi ikke hvorfor IBS-pasienter har høyere lagre av visse graniner i forhold til friske. Dette skal vi forsøke å finne ut av i kommende studier, sier forsker Lena Öhman.

Forskere ved Haukeland Universitetssykehus mener de har oppdaget en ukjent og arvelig genfeil hos IBS-pasienter, skriver «The New England Journal of Medicine». 32 familiemedlemmer ble undersøkt og det samme, overaktive genent ble funnet hos alle de syke personene. Funnene gir nye innfallsvinkler for bedre behandling, men inntil videre må pasienter selv forsøke å lindre smertene. For mange kan det hjelpe å stresse ned.

- Mange har en følsom mage, og påvirkes lett av stress og ytre omstendigheter. Endel pasienter som opplever problemer med bestemte matvarer, forteller at de i mer avslappede perioder tåler dem bedre, sier Torunn Knudsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg.

Gjør riktige matvalg For mange hjelper det å legge om kostholdet.

- IBS handler hovedsakelig om at matvarer som ikke blir tatt ordentlig opp i tynntarmen blir liggende å gjære og danner gass som skaper ubehag og ubalanse i mage-tarmsystemet.

- Flere undersøkelser viser at pasienter har blitt bedre ved å kutte ut bestemte matvarer fra kosten, sier Røseth.

SPIS LITT BÆR: De inneholder mindre fruktoseoverskudd enn mange frukter. Foto: Colourbox
SPIS LITT BÆR: De inneholder mindre fruktoseoverskudd enn mange frukter. Foto: Colourbox Vis mer

Han har tro på «FODMAP», en liste utarbeidet i Australia med mat som forårsaker gjæring når de ikke tas opp i tynntarmen.

- Dette er et veldig aktuelt tema. Mange sliter med irritabel tarm, men få kjenner til FODMAP-konseptet, sier Marit Garathun Næss ved Kliniske ernæringsfysiologers forening tilsluttet forskerforbundet (KEFF).

LAKTOSEREDUSERT : Melkeprodukter med mindre laktose inneholder ikke like mye av melkesukkeret som kan gi magevondt. Foto: Colourbox
LAKTOSEREDUSERT : Melkeprodukter med mindre laktose inneholder ikke like mye av melkesukkeret som kan gi magevondt. Foto: Colourbox Vis mer

Nylig inviterte hun forskeren bak FODMAP, Dr. Sue Shepherd ved Monash University i Australia, til å holde foredrag i KEFF. Shepherd utviklet konseptet i 1999.

- Vi har sett at konseptet fungerer. Derfor ønsket vi å opplyse flere om kostholdet. Og Sheperd er den fremste på området, sier Næss.

Prøv deg fram Shepherd mener FODMAP er en praktisk diett, til tross for at det norske kostholdet består av mye brød og matvarer fremstilt av hvete og rug.

VELG RØRSUKKER: Honning og andre søtstoffer kan irritere tarmen. Foto: Colourbox
VELG RØRSUKKER: Honning og andre søtstoffer kan irritere tarmen. Foto: Colourbox Vis mer

- Alternative produkter uten hvete og rug er tilgjengelige i Norge, i tillegg til mange fordelaktige frukter og grønnsaker, sier hun.

I Bergen tar leger forskningen et steg videre.

MINDRE FRUKTOSE: Velg appelsinjuice fremfor eplejuice. Foto: Colourbox
MINDRE FRUKTOSE: Velg appelsinjuice fremfor eplejuice. Foto: Colourbox Vis mer

- Vi vil undersøke om norske IBS-pasienter har tilsvarende positiv effekt av FODMAP. Men også om det finnes individuelle forskjeller i hvilke av disse karbohydratene som eventuelt gir symptomer, sier Mette Helvik Morken, Phd i klinisk ernæring ved Haukeland Universitetssjukehus.

Forskningsgruppa ser på de ulike karbohydratene for å kartlegge den fysiske effekten av dem. Det er nemlig ikke sikkert at alle pasienter behøver å droppe alt. Kanskje vil det holde å kutte ned på enkelte sukkerstoffer for noen.

Maten som kan hjelpe FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som forårsaker gjæring dersom de ikke blir tatt opp i tynntarmen. Har du problemer med magen som kan ligne på IBS, kan det være en idé å unngå enkelte sukkerarter ei stund, for å se om du blir bedre. Men ikke fjern alt fra kosten.

UTEN HVETE: Poteter og ris er bedre for magen enn pasta. Foto: Colourbox
UTEN HVETE: Poteter og ris er bedre for magen enn pasta. Foto: Colourbox Vis mer

- Vi liker ikke at pasienter skal måtte utelate mer av sunne matvarer enn absolutt nødvendig. Dersom det er polyolene som er problemet for den enkelte, så kan det være lurt å utelate disse en periode, for så å prøve seg fram til hvor mye en tåler etter hvert, sier Mette Helvik Morken.

Fruktose Søte frukter, bær og honning inneholder fruktose, som kan være en utfordring for tarmen. Store mengder fruktose i ren form er mest problematisk. Fruktose i kombinasjon med glukose går bra å fordøye for de fleste. Det er først når overskuddet av fruktose blir stort, at mange får problemer med gjæring og luftsmerter. Særlig epler, pærer, mango og vannmelon har fruktoseoverskudd. Prøv heller sitrusfrukter, banan og bær. Vær forsiktig med mye og konsentrerte mengder av frukt.

- Eplejuice inneholder både sorbitol og fruktose, noe som kan forsterke mageplagene. Appelsinjuice er derfor et bedre valg med jevnere forhold mellom glukose og fruktose, tipser klinisk ernæringsfysiolog Gudrun Elise Kahrs ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen.

UNNGÅ ERTER: Kål og belgfrukter lager tarmgass. Foto: Colourbox
UNNGÅ ERTER: Kål og belgfrukter lager tarmgass. Foto: Colourbox Vis mer

- Fruktose smaker søtere enn vanlig sukker og blir ofte tilsatt lettsyltetøy og andre produkter med «naturlig lavt sukkerinnhold». Sjekk derfor ingredienslisten dersom du vet at du reagerer på fruktose. Vanlig rørsukker går fint for magen.

Fruktaner Unngå disse karbohydratene som består av flere fruktosemolekyler festet sammen i en kjede. Finnes i både grønnsaker, kornprodukter og noen typer frukt, men hvete og løk er de største kildene.
Grønnsaker: Kål, rosenkål, alle typer løk, asparges, rødbete, artisjokk, purre og bladsalat.
Kornprodukter: Store mengder av hvete og rug, for eksempel brød, kjeks, småkaker, couscous og pasta.

- Australske forskere anbefaler IBS-pasienter å velge spelt- og havreprodukter fremfor hvete og rug, da disse har et lavere innhold av fruktaner. Hvete i små mengder, for eksempel i en saus, fungerer fint. Husk likevel på at FODMAP ikke er en lavkarbodiett. Ris og poteter går for eksempel helt greit å spise.

Laktose Består av to typer melkesukker som finnes i melk fra alle pattedyr. Brytes ned i fordøyelseskanalen av enzymet laktase. Finnes i melk, yoghurt, alle melkebaserte desserter, kondensert og melk, melkepulver og ulagrede oster som kremost og cottage cheese.

I SMÅ MENGDER: De fleste tåler litt banan. Foto: Colourbox
I SMÅ MENGDER: De fleste tåler litt banan. Foto: Colourbox Vis mer

- Faste hvitoster er nesten laktosefri, så de fleste tåler dette helt fint. Brunost er derimot en laktosebombe. Laktosereduserte produkter kan bidra til å redusere symptomene.

Galaktaner Kålsorter og belgfrukter som linser, bønner og erter inneholder mye galaktaner, som kan gjøre deg oppblåst.

Polyoler Polyoler er naturlige sukkeralkoholer som finnes i frukt og grønt, og brukes som søtningsstoff i sukkerfrie pastiller og tyggegummi. Pass på store mengder av steinfrukter som epler, pærer, aprikoser, avokado, kirsebær, nektariner, plommer, svisker og litchi. Også sopp, grønn blomkål, tyggegummi og pastiller kan gi magetrøbbel.

- Mange har nok opplevd at magen kommer i ulage etter å ha spist en hel pastilleske. De fleste tåler en tyggegummi, men husk at du også svelger mye luft når du tygger.

BEDRE VALG:  Rips gir mindre magevondt enn kirsebær. Foto: Colourbox
BEDRE VALG: Rips gir mindre magevondt enn kirsebær. Foto: Colourbox Vis mer

Kilder: Forsker Mette Helvik Morken lege Gudrun Elise Kahrs FODMAP, Sue Sheperd

Denne artikkelen ble først publisert i Dagbladets bilagsmagasin God torsdag 29.03.2012

Les mer om de vanligste mageplagene nedenfor:
FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som forårsaker gjæring dersom de ikke blir tatt opp i tynntarmen. Har du problemer med magen som kan ligne på IBS, kan det være en idé å unngå enkelte sukkerarter ei stund, for å se om du blir bedre. Men ikke fjern alt fra kosten. —Vi liker ikke at pasienter skal måtte utelate mer av sunne matvarer enn absolutt nødvendig. Dersom det er polyolene som er problemet for den enkelte, så kan det være lurt å utelate disse en periode, for så å prøve seg fram til hvor mye en tåler etter hvert, sier Mette Helvik Morken. Fruktose Søte frukter, bær og honning inneholder fruktose, som kan være en utfordring for tarmen. Store mengder fruktose i ren form er mest problematisk. Fruktose i kombinasjon med glukose går bra å fordøye for de fleste. Det er først når overskuddet av fruktose blir stort, at mange får problemer med gjæring og luftsmerter. Særlig epler, pærer, mango og vannmelon har fruktoseoverskudd. Prøv heller sitrusfrukter, banan og bær. Vær forsiktig med mye og konsentrerte mengder av frukt. —Eplejuice inneholder både sorbitol og fruktose, noe som kan forsterke mageplagene. Appelsinjuice er derfor et bedre valg med jevnere forhold mellom glukose og fruktose, tipser klinisk ernæringsfysiolog Gudrun Elise Kahrs ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen. —Fruktose smaker søtere enn vanlig sukker og blir ofte tilsatt lettsyltetøy og andre produkter med «naturlig lavt sukkerinnhold». Sjekk derfor ingredienslisten dersom du vet at du reagerer på fruktose. Vanlig rørsukker går fint for magen.
Fruktaner Unngå disse karbohydratene som består av flere fruktosemolekyler festet sammen i en kjede. Finnes i både grønnsaker, kornprodukter og noen typer frukt, men hvete og løk er de største kildene.   Grønnsaker: Kål, rosenkål, alle typer løk, asparges, rødbete, artisjokk, purre og bladsalat.   Kornprodukter: Store mengder av hvete og rug, for eksempel brød, kjeks, småkaker, couscous og pasta. — Australske forskere anbefaler IBS-pasienter å velge spelt- og havreprodukter fremfor hvete og rug, da disse har et lavere innhold av fruktaner. Hvete i små mengder, for eksempel i en saus, fungerer fint. Husk likevel på at FODMAP ikke er en lavkarbodiett. Ris og poteter går for eksempel helt greit å spise. Laktose Består av to typer melkesukker som finnes i melk fra alle pattedyr. Brytes ned i fordøyelseskanalen av enzymet laktase. Finnes i melk, yoghurt, alle melkebaserte desserter, kondensert og melk, melkepulver og ulagrede oster som kremost og cottage cheese. — Faste hvitoster er nesten laktosefri, så de fleste tåler dette helt fint. Brunost er derimot en laktosebombe. Laktosereduserte produkter kan bidra til å redusere symptomene. Galaktaner Kålsorter og belgfrukter som linser, bønner og erter inneholder mye galaktaner, som kan gjøre deg oppblåst. Polyoler Polyoler er naturlige sukkeralkoholer som finnes i frukt og grønt, og brukes som søtningsstoff i sukkerfrie pastiller og tyggegummi. Pass på store mengder av steinfrukter som epler, pærer, aprikoser, avokado, kirsebær, nektariner, plommer, svisker og litchi. Også sopp, grønn blomkål, tyggegummi og pastiller kan gi magetrøbbel. —Mange har nok opplevd at magen kommer i ulage etter å ha spist en hel pastilleske. De fleste tåler en tyggegummi, men husk at du også svelger mye luft når du tygger. Kilder: Forsker Mette Helvik Morken lege Gudrun Elise Kahrs FODMAP, Sue Sheperd