AVHENGIG AV HJELP: Marianne Nicolaysen (36) fra Drammen er i dag avhengig av morfin og hjelp fra smerteklinikk for å takle smertene endometriosen har gitt henne. Foto:Geir Bølstad
AVHENGIG AV HJELP: Marianne Nicolaysen (36) fra Drammen er i dag avhengig av morfin og hjelp fra smerteklinikk for å takle smertene endometriosen har gitt henne. Foto:Geir BølstadVis mer

Den skjulte kvinnesykdommen

Marianne Nicolaysen (36) er av mange kvinner som sliter med sterke kroniske smerter som følge av endometriose. Hvert år rammes 500 kvinner her i landet av denne skjulte kvinnesykdommen.

||| Hele 13 år skulle det gå fra Marianne Nicolaysen hadde sin første smertefulle menstruasjon til hun fikk diagnosen endometriose. Betennelse på eggstokken, anoreksi og angstnevrose var noe av det legene mente hun led av.

I dag er hun avhengig av daglig morfin og hjelp fra smerteklinikk for å håndtere de voldsomme smertene.

- Fastlegene må ta menssmerter på alvor. Tidlig diagnose er viktigst av alt. Da kan sykdommen holdes i sjakk, men til nå har jeg ikke møtt en eneste kvinne som har fått en tidlig diagnose, sier Nicolaysen.

Som leder for Endometrioseforeningen etterlyser hun langt mer kunnskap hos fastleger og gynekologer om sykdommen.
Kikkhull
Hvert år får rundt 500 norske kvinner diagnosen endometriose. Det regnes at to prosent av den kvinnelige befolkningen her i landet får  behandling for sykdommen. 
 
Men mange flere går med sykdommen uten å vite det. Det de derimot vet, er at de har sterke smerter.

- Det tar i snitt 6-7 år å få diagnosen, noe det gjerne gjør når det gjelder kroniske sykdommer, sier overlege og førsteamanuensis Mette Haase Moen ved NTNU.

For det er ingen blodprøve som enkelt kan gi endelig diagnose. Laparoskopi - kikkhullskirurgi - er den eneste sikre måten å stille diagnosen på.

Feilbehandling
- Det gjør at terskelen for å stille sikker diagnose er høy, særlig når det er snakk om unge jenter. Da vil legene gjerne prøve behandling først, sier Moen.

Men da er det også en risiko for feilbehandling. Ofte kan legene tro at det er snakk om en betennelse og gir antibiotika. Det er til liten hjelp for dem som er rammet av endometriose.

- Men dette er en sykdom der det er viktig å få tidlig diagnose?
- Nå vet vi ikke om tidlig diagnose har betydning i det lange løp. Noen som får behandling og operasjon blir bra, men stort sett er dette en kronisk sykdom. Men det er viktig å få diagnose så man vet hva man har å forholde seg til, mener Moen.
Ulike symptomer
- Endometrioseforeningen etterlyser mer kunnskap hos fastleger og gynekologer for å få stilt tidlig diagnose?
- Jeg har inntrykk av at blant den unge generasjonen leger er det betydelig mer bevissthet om sykdom enn tidligere. Har pasienten de klassiske symptomene som sterke smerter i forbindelse med menstruasjonen, tenker de fleste leger på endometriose, sier hun.

Problemet er at sykdommen kan gi så mange ulike symptomer som også kan forbindes med andre sykdommer. Som for eksempel kronisk tretthet og fordøyelsesplager. At smertene kommer og går, gjør også at det er lett å tro at dette er psykosomatisk og at det er snakk om innbilte smerter.

- Endometriose kan resultere i barnløshet?
- Det er viktig å si at endometriose ikke behøver å være noen katastrofe. En av tre med sykdommen har problemer med å bli gravid, men av disse blir 75 prosent gravide enten ved hjelp av prøverør eller spontant, understreker overlege Mette Haase Moen.  
Sparsomt med kunnskap
- I de alvorligste tilfellene er det viktig med tidlig diagnose. Samtidig er det også mange som har endometriose uten at det innebærer sykdom, understreker seksjonsoverlege Anton Langebrekke ved Senter for avansert endometriosekirurgi, Oslo universitetssykehus Ullevål.

- Mange kvinner sliter med å få diagnosen?
- Smerter er vanskelig, og det er ikke alltid påvisbar sykdom. Men det kan nok også være sparsomt med kunnskap om endometriose hos enkelte leger. Til pasienter som føler at de ikke kommer noen vei hos fastlegen, er rådet mitt at de går direkte til spesialist, sier han.
Selv om sikker diagnose stilles ved laparoskopi, kan også vaginal ultralydundersøkelse i mange tilfeller være nok for en spesialist som er trent i å se etter endometriose, påpeker Langebrekke.
Færre menstruasjoner
Endometriose er mulig å forebygge ved å redusere antall menstruasjoner.

- Vi tror at menstruasjonen er nødvendig for å få endometriose . Kvinner i dag føder færre barn enn i tidligere tider, og det er også langt høyere snittalder på førstegangsfødende. Kvinner menstruerer dermed flere ganger enn tidligere. Ved bruk av p-piller og hormonspiral tror vi at endometriose kan forebygges, sier seksjonsoverlege Anton Langebrekke.    

Dette kan øke risikoen for endometriose
•Arv
•Tidlig og mye menstruasjon
•Utsatt graviditet

Symptomer ved endometriose
•Smerter før og under menstruasjon
•Smerter ved eggløsning
•Smerter ved samleie
•Nedsatt fruktbarhet
•Fordøyelsesplager
•Tretthet, utmattelse
•Kvalme
•Kraftige og/eller uregelmessige blødninger
•Smerter i korsryggen
•Lav feber

Behandling av endometriose
•Operasjon - avhengig av type, hvor endometriosen sitter, og tidligere behandlinger
•Hormonbehandling
•Medikamenter - giktmedisiner og smertestillende medisiner 
Kilde: Mette Haase Moen og Endometrioseforeningen