Den slitne hytta ved Kragerø ble forvandlet til et vakkert landsted

Det romantiske tilbygget ga bedre utsikt og mer plass.

HERLIG FORVANDLING: Den opprinnelige hytta ble kalt Lysthuset, men etter dagens krav til lys og utsikt, passer nok den betegnelsen bedre på den nye delen. På den måten er den opprinnelige hyttas hovedidé videreført.  Foto: Arkitekthuset Kragerø/Per Erik Jæger
HERLIG FORVANDLING: Den opprinnelige hytta ble kalt Lysthuset, men etter dagens krav til lys og utsikt, passer nok den betegnelsen bedre på den nye delen. På den måten er den opprinnelige hyttas hovedidé videreført. Foto: Arkitekthuset Kragerø/Per Erik JægerVis mer

Tilbygget på Hasselholmen er et godt eksempel på vakkert samspill mellom nytt og gammelt.

For enkelte ganger kan det fungere å sette opp et tilbygg i sterk kontrast til den opprinnelige hytta. Andre ganger passer det bedre å sette opp et bygg som spiller mer på lag med historien og arkitekturens opprinnelige idé.

Lysthuset på Bærøy på Hasselholmen en drøy kilometer fra Kragerø by, er eksempel på sistnevnte.

Hytta fra slutten av 1800-tallet var egentlig en liten bibygning til en hovedbygning bakenfor. Det var i dårlig forfatning, men med hjelp av sivilarkitekt Morten Lunøe i Arkitekthuset Kragerø, ble det igangsatt et tilbygg.

Tilbygget ble lagt lavere Hytta hadde i utgangspunktet beskjeden utsikt til Kragerø over Bærøyfjorden gjennom små vinduer. Hovedideen var å søke utsikten, slik at den kunne nytes fra innsiden - noe som ikke lot seg gjøre i samme grad i den gamle delen.

EKSTRA DIMENSJON: I den nye delen er det høyt under taket og godt med vinduer. Sammen med vindusflatene gir de hvitmalte veggene rommet mye lys og luft. FOTO: Per Erik Jæger
EKSTRA DIMENSJON: I den nye delen er det høyt under taket og godt med vinduer. Sammen med vindusflatene gir de hvitmalte veggene rommet mye lys og luft. FOTO: Per Erik Jæger Vis mer

Det lille mellombygget gjorde tilknytningen mellom gammelt og nytt uproblematisk. Tilbygget ble lagt lavere og strukket mot havet og lyset, med rom for en lys og luftig stue med soveavdeling i bakkant, og åpen sovehems over.

Den opprinnelige hyttas enkle preg ble beholdt, og denne gir rom for kjøkken og spiseplass, «regnværsstue» og soverom. Gulvet i tilbygget er for øvrig tilpasset terrenget - noe som gir fem trinn (90 cm) forskjell mellom inngang og øvre del av tilbygget, og ytterligere ett trinn i den ytterste delen av tilbygget.

Nytt uttrykk med sprosser Arkitektene valgte å bruke enkelte elementer i vindusutformingen fra hovedhuset for å videreføre disse i tilbygget.

Det er brukt gammel tegelstein på taket, lys grå belistning, i tillegg til sprossevinduer med stram bruk av geometri og gotiskinspirert mønsterinndeling av vindusflatene. Etter at den nye delen ble bygd på utgjør boflaten 100 kvadratmeter. Det gir god plass til familiens store og små.

Det er Arkitekthuset Kragerø AS med lang erfaring med hytteprosjekter som har stått bak tilbyggsprosjektet. Tilpasning til terrenget er særlig viktig når det prosjekteres hytter og hus i dette området.

GOTISK INSPIRERT: Det er brukt gammel tegelstein på taket, lys grå belistning. Sprossevinduer er gotiskinspirert med mønsterinndeling av vindusflatene FOTO: Per Erik Jæger
GOTISK INSPIRERT: Det er brukt gammel tegelstein på taket, lys grå belistning. Sprossevinduer er gotiskinspirert med mønsterinndeling av vindusflatene FOTO: Per Erik Jæger Vis mer

Les også:

Stor guide til smarte annekser

Nøkterne hytter er mest populære

Sjekk hytta i Ål tegnet av en arkitektstudent

LYSTHUS: Det lille huset fra slutten av 1800-tallet har i dag blitt en moderne og fargerik sommerhytte. De store vinduene i tilbygget åpner opp mot lyset og utsikten i skjærgården ved Kragerø. FOTO: Per Erik Jæger
LYSTHUS: Det lille huset fra slutten av 1800-tallet har i dag blitt en moderne og fargerik sommerhytte. De store vinduene i tilbygget åpner opp mot lyset og utsikten i skjærgården ved Kragerø. FOTO: Per Erik Jæger Vis mer

Her er hyttedoen som passer for deg

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

PLAN: Planløsningen viser den gamle delen til høyre, og det nye mellombygget og tilbygget til venstre. Ideen var å søke utsikten, slik at den kunne nytes fra innsiden av hytta.
PLAN: Planløsningen viser den gamle delen til høyre, og det nye mellombygget og tilbygget til venstre. Ideen var å søke utsikten, slik at den kunne nytes fra innsiden av hytta. Vis mer