Den spesielle gjæren i det mørke ølet blir passet på som en statshemmelighet

Ingen selger mer mørkt øl enn Guinness.

PRESIDENTSLURK: Da Michelle og Barack Obama var innom Dublin, sto at besøk hos Guinness selvsagt på programmet. Mens fruen himler med øynene, ser det ut som presidenten har en annen smak..Foto: GUINNESS
ØLHUND: Skryteveggen hos Guinness viser også et bilde av tidligere president Bill Clinton der han står henslengt med en Guinness og nyter utsikten fra toppen av bryggeriet. Foto: GUINNESS
HISTORISK: Dronning Elisabeth nøyde seg med å bivåne tappingen av Guinness'en da hun og ektemannen, greskfødte Philip, var på historisk besøk i Irland. Foto: EIVIND PEDERSEN
ASSORTERT: Trodde du at Guinness bare var et øl? Etter en tur i souvernirsenteret har du skiftet mening. Her finner du Guinness i alt fra sennep til kjeks og T-skjorter. Foto: EIVIND PEDERSEN
BERØMT: Dette er den berømte annonsen som fremstiller Guinness-øl som styrkedrikk. Foto: EIVIND PEDERSEN
GJØR DET SELV:: Nå kan du selv bli avbildet i den kjente annonsen. Foto: EIVIND PEDERSEN
POPULÆRT: Alltid gøy å bli fotografert foran et av verdens mest berømte logoer. Foto: EIVIND PEDERSEN
SAFE: Utstillingen viser hvordan en skvett av Guinness-gjæren fortsatt oppbevares i safen til bryggeri-direktøren, i tilfelle det skulle skje noe galt i prosessen. Foto: EIVIND PEDERSEN
VANN: Det går mye vann med til ølbrygging. Guinness-ølet i Dublin lages av vann som kommer fra fjellene rundt Dublin. På utstillingen er vannet fremstilt på en spennende måte. Foto: EIVIND PEDERSEN
: Foto: EIVIND PEDERSEN
VANN: Det går mye vann med til ølbrygging. Guinness-ølet i Dublin lages av vann som kommer fra fjellene rundt Dublin. På utstillingen er vannet fremstilt på en spennende måte. Foto: EIVIND PEDERSEN
VANN: Det går mye vann med til ølbrygging. Guinness-ølet i Dublin lages av vann som kommer fra fjellene rundt Dublin. På utstillingen er vannet fremstilt på en spennende måte. Foto: EIVIND PEDERSEN
TØNNER: I gamle dager ble Guinness-øl oppbevart og fraktet på tønner. Nå finnes de bare på museum. Foto: EIVIND PEDERSEN
TEST: Besøkende på Guinness får sjansen til å sniffe inn de forskjellige luktene som dannes under bryggingen. Foto: EIVIND PEDERSEN
RETT I: Cathy fra California holder tungen rett i munnen når hun forsøker seg som øltapper. Foto: EIVIND PEDERSEN
TEKNIKK: Amerikanske Mitch har et sikkert grep på tappingen. Det vanskeligste er å få ølet til å skumme akkurat passe - og ikke for mye. Foto: EIVIND PEDERSEN
NYTES: På toppen av Guinness-bryggeriet får alle besøkende tilbudet om en gratis pint med øl. Utsikten er upåklagelig. Foto: EIVIND PEDERSEN

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DUBLIN (Dagbladet): Det spesielle ølet er Irlands stolthet. Hver dag supes det 10 millioner glass av Irlands sorte gull.

Massespredd Det tilsvarer 850 millioner liter i året.

Ikke rart at bryggingen er arbeidskrevende. Det tar nemlig ti dager å forvandle bygg, humle, vann og gjær til en perfekt pint med Guinness.

Rundt omkring i verden finnes Guinness-bryggerier i 60 land. De forsyner innbyggerne i 110 land.

Det er få andre varemerker som er så godt spredd på kloden. Guinness er Europas største bryggeri.

Sort? Neida!
Men - stopp en hal; «Irlands sorte gull»?

Neida.

På ølkurs i det gamle bryggeriet i Dublin får de besøkende i Guinness Storehouse vite at Guinness-ølet slett ikke er svart.

-Det er, ja, hold glasset mot lyset og se det selv. Det er faktisk mørkt rubinrødt, konstaterer guiden.

-Fargen kommer fra brent bygg, som gjennomgår produksjonen uten malting, forteller han.

Måltid i glass I den ærverdige bygningen fra 1908 blir de besøkende tatt godt imot og guidet gjennom ethvert produksjonsledd.

Her foregikk bryggingen inntil 1980-tallet. I våre dager blir ølet laget i nabobygget der ingen turist slipper inn. Helsekravene er ganske strikse, også i Irland.

Det mørke ølet kalles også «et måltid i glass», trass i at en pint inneholder bare 198 kalorier. Det er mindre enn både skummet melk og appelsinjuice.

Artikkelen fortsetter under annonsen

9 000 års avtale! Det irske øl-eventyret startet for 255 år siden.

I 1759 gjorde Arthur Guinness en gullkantet avtale, da han tegnet en 9 000 år (!) lang leiekontrakt for området i St. James Gate.

Leiebeløpet var 45 pund, noe som tilsvarer ca. 450 norske kroner i våre dager.

Leieavtalen er for lengst avløst av nye eiendomskjøp, ikke minst fordi dagens produksjonsareal er nesten 50 ganger større enn da salige Arthur Guinness var ølkonge.

Hemmeligheter Det hefter mange myter og hemmeligheter ved Guinness-ølet. Det var lenge en kjensgjerning at en skvett av lagret Guinness-øl ble brukt i den neste produksjonen. På denne måten fikk ølet en skarp smak av melkesyre.

I våre dager vil ikke ledelsen lenger bekrefte dette.

Egen gjær Derimot er det en gimmick at den spesielle gjærstammen som benyttes, blir passet på som en kostelig statshemmelighet.

Ølkjennere vet at det er gjæren som er den viktigste ingrediensen til å gi de forskjellige ølmerkene sin spesielle smak.

De fleste av verdens ølmerker lages på gjær fra tyske produsenter.

Men enkelte merker, som Heineken og Guinness, har sin egen gjær.

I safen For Guinness-ølet er gjæren så viktig å passe på, at en skvett alltid står innelåst i direktørens solide safe.

Dersom gjæren skulle bli ødelagt, kan man forholdsvis kjapt erstatte den med gjæren som holdes innelåst.

Tapp selv! De lærde strides om det meste, men det hersker forholdsvis stor enighet om hvordan man skal tappe den perfekte pint'en med Guinness.

Kunsten kan du tilegne deg på billetten til Guinness Storehouse. Hver eneste besøkende inviteres til å tappe sin egen pint.

-Ikke nøl! Det er det viktigste, forteller den kvinnelige guiden.

Sekundene teller Når Guinness-ølet tappes gjennom en spesiell plate med fem små hull, blir det også tilsatt nitrogen, noe som får ølet til å skumme.

Det skummer så mye at operasjonen må deles i to etapper.

-Første gang stopper du ved harpe-symbolet på glasset. Deretter venter du litt, før glasset toppes med en hvit skumhatt.

Du bruker 119,5 sekunder på en perfekt perfekte pint, påstår hun.

Heldigvis er det ingen som teller sekunder når ølet drikkes.