Den usannsynlige stien henger 100 meter over elva Guadalhorce i bunnen av kløfta

Caminito del Rey er ikke lenger «verdens farligste fottur».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

CAMINITO DEL REY (Magasinet Reiselyst): Desfiladero del los Gaitanes likner mest av alt et smug mellom to skyskrapere.

Fjellveggene i canyonen er flere hundre meter høye, og loddrette. Og midt oppi dem går Caminito del Rey.

Den usannsynlige stien henger 80 til 100 meter over bunnen av kløfta og elva Guadalhorce.

Ordet «henger» er ment bokstavelig. Under deg har du stort sett luft, i tillegg til restene av den gamle Caminito del Rey.

Verdens farligste Den sto ferdig i 1905, og ble bygd som anleggsvei for to kraftverk i gjelet.

I 1921 gikk Spanias kong Alfonso XIII den for å åpne demningen. Dermed fikk murhylla navnet sitt, Caminito del Rey, kongens sti.

Seinere ble den et kjent turistmål en snau time nordvest for Málaga. Men uten vedlikehold smuldret den høythengende murhylla bort litt etter litt, og store gliper åpnet seg.

I 1999 og 2000 omkom fem mennesker her. Da fikk myndighetene nok.

De fjernet de siste 50 meterne av stien og gjorde det forbudt å gå den - med hele 6000 euro - 51 000 kroner - i bot for dem som likevel tok sjansen.

Det var det mange som gjorde. Caminitoen hadde tross alt fått et rykte som «verdens farligste fottur», og den fortsatte å kreve sine ofre.

Helt trygg Nå er det historie. 28. mars åpnet den i helt ny form. Begge de farlige delene - til sammen 2,9 kilometer hvor livet ditt hvilte på en én meter bred, porøs murhylle - har fått en ny plankegang som er grundig festet til fjellet.

- Nå er den trygg. Helt trygg. Men det vil være noen som ikke vil like seg, sier arkitekten som har tegnet den, Luis Machuca Santa-Cruz.

Han forteller at anleggsarbeiderne brukte klatreseler og sikret seg som klatrere ville ha gjort. Alt for at folk igjen skal kunne oppleve den fantastiske naturen i gjelet.

HEFTIGE DIMENSJONER: Voksne menn blir bittesmå når de ses på avstand i fjellveggene langs canyonen Desfiladero del los Gaitanes. Akkurat her, nærmest El Chorro, ble 50 meter av den gamle stien fjernet helt i 2000 for å hindre folk fra å gå den farlige stien. Foto: GJERMUND GLESNES
HEFTIGE DIMENSJONER: Voksne menn blir bittesmå når de ses på avstand i fjellveggene langs canyonen Desfiladero del los Gaitanes. Akkurat her, nærmest El Chorro, ble 50 meter av den gamle stien fjernet helt i 2000 for å hindre folk fra å gå den farlige stien. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Noen av stedene føles det som å gå i en gotisk katedral. Du føler virkelig at du er inne i fjellet, slik som du er inne i en kirke, sier han.

Også på den nye stien hviler livet ditt på en én meter bred hylle utenpå fjellet. Men den er trygg, og har gjerder av solide stålvaiere.

Dermed har det blitt lettere å nyte den storslagne naturen. Nå må du tross alt ikke oppleve den gjennom et tykt lag av adrenalin og dødsangst.

Én pilot var villig - Den opprinnelige stien ble laget av folk som jobbet på seilskip. Dermed var de vant til å henge i masta, forteller Francisco Vázquez, sjefingeniøren i selskapet som utførte restaureringen, Sando.

- Mange menn døde, men vi vet ikke hvor mange. I datidas Spania ble ikke sånt tatt så nøye, legger han til.

Vázquez mener at hengebrua nær den søndre enden, hvor stien krysser kløfta rundt 100 meter over bunnen, er det vanskeligste firmaet hans noensinne har gjort.

Den aller største utfordringen var likevel noe annet: Å finne noen som var villige til å frakte materialene inn i den trange sjakta.

- Vindkastene her er voldsomme. Så det var bare én helikopterpilot på hele Den iberiske halvøya som var villig til å gjøre jobben. Men vi fant ham. På fire dager fløy han inn 600 tonn materialer og vi fikk laget stien, sier han.

Full til juni Den nye Caminito del Rey har en begrensning på 600 turister pr. dag - 50 hver halve time.

Foreløpig ser det ut til at den kvoten vil bli fylt til siste plass. Stien er allerede fulltegnet helt fram til juni. Det til tross for at den offisielle hjemmesiden råder folk til å vente.

Siden verken parkeringsplasser eller atkomstveien er ferdig, blir jo logistikken litt vanskelig. Pjotr Drozdz i det polske utendørsmagasinet Gory tror at stien vil forbli en suksess, også etter at nyhetens interesse har lagt seg.

- Nå er det en tur for alle. Den er ikke ekstremsport lenger, men du kan nyte landskapet.

REISEFAKTA CAMINITO DEL REY:

Reise hit:
• Norwegian, SAS og Ryanair flyr direkte til Málaga fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Rygge, fra 420 kroner tur-retur.

• Herfra er logistikken foreløpig litt vanskelig. Begge inngangsportene til stien er rundt 50 minutters kjøring fra Málaga, men billetten til stien gjelder bare én vei.

• Derfor er du avhengig av at noen henter deg i den andre enden. Det går tog fra Málaga til El Chorro.

Turen:
• Caminito del Rey er foreløpig gratis, men vil koste penger etter sommeren. Prisen er ennå ikke satt.

• Maks 50 personer vil slippe inn hver halve time, maks 600 pr. dag.

• Selve turen er 7,7 kilometer lang og ikke særlig krevende.

Les mer: www.caminitodelrey.info

Overnatting:
• De fleste vil nok bo i Málaga eller Ronda, men det fins også hoteller og gjestehus i El Chorro, som lenge har vært et populært sted for klatrere.
HEFTIG AVSLUTNING: En bro som passerer kløfta 100 meter over elva under, venter like før slutt hvis du går turen fra nord til sør. Foto: GJERMUND GLESNES
HEFTIG AVSLUTNING: En bro som passerer kløfta 100 meter over elva under, venter like før slutt hvis du går turen fra nord til sør. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer