Den usynlige faren i trafikken

En av tre bilister sjekker aldri om det er varseltrekant på legemiddelet de bruker.

FARLIG: Mange kjører bil uten å vite at medisinene de tar har rød varseltrekant og gjør det farlig å kjøre bil. Sansene blir svekket og man er til fare for seg selv og andre bilister. Foto: COLORBOX.COM
FARLIG: Mange kjører bil uten å vite at medisinene de tar har rød varseltrekant og gjør det farlig å kjøre bil. Sansene blir svekket og man er til fare for seg selv og andre bilister. Foto: COLORBOX.COMVis mer

Dinside En samfunnsundersøkelse gjort av Ipsos MMI for Gjensidige og Norsk Monitor viser at en tredjedel av oss ikke sjekker anvisningene på medisinene før vi setter oss bak rattet.

Undersøkelsen viser også at kvinner i større grad enn menn sjekker advarsler om bilkjøring ved bruk av legemidler. Personer fra Oslo og Trønderlag er minst flinke, og eldre er flinkere enn unge.

Les også: Unngå dagen derpå-fellen

Kan gi økonomisk ruin Å kjøre bil i rus knyttet til medisinbruk er ikke bare en fare for trafikken, det kan også få store negative økonomiske konsekvenser.

Medisinbruk kan nemlig føre til helt eller delvis avslag på erstatning etter eventuelle ulykker.

Gjensidige viser til et eksempel hvor en kvinne kjører bil etter å ha tatt medisiner med rød varseltrekant. Kvinnen kjører av veien og påfører bilen skader for over 50.000 kroner. Medisinene hadde gitt kvinnen en påvirkningsgrad som tilsvarte over 1 i promille, og hun måtte derfor dekke skadene selv.

Narkotika, pillemisbruk og promille er hovedårsakene til at forsikringsselskaper gir avslag på erstatning.

Blir oversett Motorførernes Avholdsforening (MA) og Gjensidige samarbeider om trafikksikkerhet, og synes dette er urovekkende tall.

— Det kan tyde på at mange har et noe avslappet forhold til medisinbruk og bilkjøring, og farene dette kan utgjøre for dem selv og andre, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, fungerende generalsekretær i MA, i en pressemelding.

Alle som tar medisiner bør sette seg inn i alle eventuelle bivirkninger, påpeker hun. Også legen har en viktig oppgave med å informere pasienten godt og tydelig når det gjelder medisin med rød varseltrekant og bilkjøring.

Ifølge Folkehelseinstituttet er alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler årsaken til nesten halvparten av alle dødsulykker i Norge.

Les undersøkelsen fra Folkehelseinstituttet her

— Det er lett å sjekke om et legemiddel påvirker evnen til å kjøre bil. Les pakningsvedlegget, ta gjerne en prat med legen, og har du fortsatt noen grunn til å være usikker er det best å la bilen stå, sier informasjonssjef i Gjensidige Bjarne Aani Rysstad i en pressemelding.

MA jobber aktivt for at misbruk av medikamenter i trafikken skal bort. De mener at det trengs et måleinstrument på lik linje med alkometer, for at politiet effektivt skal kunne avsløre sjåfører som kjører i pillerus.

MA jobber derfor i et nordisk prosjekt der man ønsker å fremme videre produktutvikling av et slikt måleinstrument.

Kristoffersen påpeker at de på lik linje med misbruk av medikamenter også jobber aktivt for å minske bruken narkotika på norske veier.


Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.