VISSTE IKKE: Nå kan Toril Skard (73) ikke lenger lese, kjøre bil, eller kjenne igjen mennesker før de er helt nære henne. Foto: Lars Eivind Bones
VISSTE IKKE: Nå kan Toril Skard (73) ikke lenger lese, kjøre bil, eller kjenne igjen mennesker før de er helt nære henne. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Den vanlige øyesykdommen få vet om: - Nå ser jeg mennesker som spøkelser

Sjekk faresignalene.

De fleste vet at røyking skader hjerte og lunger. Men visste du at røyking også kan skade synet, og i verste fall kan gjøre deg blind?

De som røyker har opptil fire ganger økt risiko for redusert skarpsyn på grunn av såkalt aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), viser flere studier.

Det forteller Helle Kristine Falkenberg, førsteamanuensis ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Universitetet i Sørøst-Norge.

Skarpsynet er det vi bruker for å se detaljer. Se for deg at du vil lese på mobilen din. Selv om du kan se til siden, er bokstavene foran deg bare grøt - eller du kan ikke se dem i det hele tatt.

- Aldersrelatert makuladegenerasjon kan gjøre at du mister hele sentralsynet, inkludert fargesyn og evne til å se detaljer som å lese og se ansikt, sier Falkenberg.

- Ser mennesker som spøkelser

Det vet Toril Skard (73), som bor i Bærum, alt om. Hun merket at synet var svekket for seks år siden. Hun trodde hun trengte sterkere briller. Men det var aldersrelatert makuladegenerasjon.

Nå kan hun ikke lenger lese, kjøre bil, eller kjenne igjen mennesker før de er helt nære henne.

FÅR HJELP: Toril Skard er på kurs hos Blindeforbundet. Foto: Lars Eivind Bones
FÅR HJELP: Toril Skard er på kurs hos Blindeforbundet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg ser mennesker som spøkelser, som Edvard Munchs bilde «Skrik». Jeg ser omrisset, men jeg ser ikke hvem de er før de er helt innpå meg, sier Skard.

Alderesrelatert makuladegenerasjon er den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 65 år, ifølge Falkenberg. På folkemunne omtales den gjerne som «forkalkning», selv om det ikke har noe med forkalkning å gjøre.

Røyking gjør at at du kan rammes av dette mye tidligere enn du ellers ville gjort.

- Du kan være seksti år og oppleve et synstap som du ellers ville opplevd når du er åtti år. Hvis du mister skarpsynet når du er seksti år og skal leve kanskje i 35 år til, er det noe å tenke på, sier Falkenberg.

Å røyke kan også skade synet på andre måter. Røyking dobler risikoen for grå stær, øyebetennelser og tørre øyne, ifølge Helsedirektoratet.

Aldersrelatert makuladegenerasjon gjør deg ikke helt blind, fordi sidesynet beholdes. Men andre sykdommer som knyttes til røyking, kan gjøre deg blind, blant annet diabetes retinopati, ifølge Falkenberg.

Risikofaktorer

Men at røyking skader synet, er noe folk flest ikke kjenner til. Bare 16 prosent av de spurte kjente til at røyking kan skade synet. Det viser en ny undersøkelse av YouGov som omfattet 1007 nordmenn, utført på vegne av optikerbransjen.

Aldersrelatert makuladegenerasjon er en øyesykdom som med flere risikofaktorer. De viktigste er alder, arv og røyking, ifølge Falkenberg. Bare den siste kan du gjøre noe med.

Både sigarettrøyk og nikotinen er skadelig for synet.

- Røyking er skadelig for blodomløpet, og fører til en forgiftning av kroppen i alle ledd. Øyet er et organ som krever veldig mye blod. Når nikotin og andre giftstoffer fra sigarettrøyk kommer i blodomløpet blir det fort skader på øyet, sier Falkenberg.

Redusert oksygenopptak, næring og opphoping av avfallsstoff i øyet, fører til at sansecellene dør. Det er sansecellene i sentralsynet som gjør at vi ser skarpt.

At røyking er skadelig for synet, bekrefter Anna Midelfart, professor emeritus ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU. Hun er spesialist i øyesykdommer.

- Røyking påvirker blodkar i netthinnene og viser seg å være en av de skadelige faktorene som kan føre til makuladegenerajon. Dette er en sykdom som brer om seg, og man leter etter årsaker. Det viser seg at de som røyker har det hyppigere, sier Midelfart.

Passiv røyking skader

Nøyaktig hvor mange sigaretter og hvor lenge du må ha røyket for å være i faresonen, er vanskelig å anslå, ifølge Falkenberg. Hun sier flere studer viser at:

- Passiv røyking økte risikoen for makuladegenerering.

- De som er røykere (>100 sigaretter i livet, og fortsatt røyker) har høyere risiko for å utvikle aldersrelatert makuladegenereging og grå stær enn tidligere røykere (>100 sigaretter i livet, men stoppet) og de som aldri har røkt.

- Etter 20 års røykeslutt er risikoen den samme som ikke-røykere for å utvikle synstap på grunn av makuladegenerering.

- Aldri for sent å slutte

Men det er aldri for sent å slutte å røyke for å redusere risikoen, sier førsteamanuensis Helle Kristine Falkenberg.

- Det er aldri for sent å slutte å røyke. Hvis du slutter, reduserer du risikoen for makuladegenerasjon dramatisk. Men hvis du først har fått et synstap er det noe som ikke lar seg reparere så enkelt, sier Falkenberg.

Det er to typer makuladegenerasjon, såkalt «våt» og «tørr». Den våte lar seg behandle. Men tørr makuladenerasjon, som rundt 85 prosent av alle rammede får, har ingen kjent behandling, ifølge forskeren. Derimot kan røykeslutt bremse utviklingen.

Hvordan snus påvirker synet, er ennå ikke klart, ifølge Falkenberg.

- Mest fordi det ikke finnes store studier som har sett på dette over lang tid. Men i den grad at tobakk og nikotin er giftig og kommer i blodomløpet, er det sannsynlig at dette også er skadelig for øyet på samme måte som sigaretter, sier Falkenberg.

- Avhengig av andre

Toril Skard forteller at synstapet har gjort hverdagen vanskeligere på mange måter.

- Jeg kan ikke lese. Og når du ikke kan lese, er det vanskelig å skrive også, så livet endrer seg, du må finne andre løsninger, sier Skard.

Dagbladet møter henne på Blindeforbundets kurssenter på Hurdal, der hun får hjelp til å mestre hverdagen som synshemmet.

SPILLER PIANO: Toril Skard spiller piano, men kan ikke lenger lese notene. Foto: Lars Eivind Bones
SPILLER PIANO: Toril Skard spiller piano, men kan ikke lenger lese notene. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Synstapet preger dagen fra hun slår øynene opp.

- Når jeg slår øynene mine opp om morgenen, ser jeg hele værelset mitt i en tåke. Jeg må realitetsorentere meg hver morgen, nullstille meg. Jeg vil jo gjerne klare meg selv, men jeg må be om hjelp til mye. Det å bli så avhengig av andre kan være vanskelig. Heldigvis har jeg en ektefelle som er fantastisk, sier Skard.

Hun har røyket siden 1965. Hun er sykepleier, og vet naturligvis at røyking skader kroppen. Men at røyking også påvirker synet, det visste hun ikke.

- Det var helt nytt for meg. Jeg visste ikke hva makuladegenerasjon var, eller at sigaretter påvirker synet, sier Skard.

Hun kjenner ikke til at andre i hennes familie har øyesykdommen.

- Ikke alle får det fordi de har røyket, men jeg har jo røyket. Så det kan være en sammenheng, sier hun.

- Tar synet for gitt

Fagleder og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund håper nå at folk får øynene opp for hvordan røyking skader synet.

- I Norge har det vært veldig mye oppmerksomhet rundt lungekreft og brystkreft, at folk dør av hjerte- og karsykdom. Men når blodårene rammes, rammes øynene våre også.

- Vi tar synet vårt litt for gitt. Synsproblemer gjør vanligvis ikke vondt. Hvis du har en snikende øyesykdom, merker du det ikke før langt ute i forløpet, og da kan stor skade være skjedd, sier Haugo.

Nå vurderer Helsedirektoratet om man også skal advare om synsskader på røykpakningene.

- Vi vurderer å bruke advarsel om synsskader på pakningene når EUs nye tobakksdirektiv trer i kraft, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.