SMAKER: Jordskokk har en rustikk og spennende smak. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT
SMAKER: Jordskokk har en rustikk og spennende smak. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNTVis mer

Den var populær i Norge helt til den ble danket ut av poteten

Nå er jordskokken på vei inn igjen.

Du legger knapt merke til den i butikken, så unnselig er den lille knollen. Det hender noen tar feil av den og ingefær. Hjemme får de seg en overraskelse.

Jordskokken er en smaksbombe. Den kan dessuten spises rå, i motsetning til poteten, rivalen som danket den ut på 1800-tallet.

Litt etter litt vinner jordskokken tilbake tapt terreng.

Høstmat Du merker det på menyene, særlig hos kokker som er opptatt av det nordiske. Du merker at den blir lettere å få tak i.

Noen restauranter introduserte den litt forsiktig, som del av rotfruktpure med andre grønnsaker. Nå får jordskokken ofte spille hovedrollen.
 
Jordskokken er en anvendelig venn på kjøkkenet.

Bruk den rå i råkost og salater, kok den, stek den, spise den alene, bland den med andre råvarer. Til og med skallet kan spises, selv om de færreste gjør det.

Fra Nord-Amerika Jordskokken ble ifølge Wikipedia først dyrket av urbefolkningen i Nord-Amerika. så spredde den seg. En fransk oppdager fant dyrket jordskokk ved Cape Cod i 1605. slik kom den til Frankrike. Etter hvert ble den spredt til resten av Europa og Skandinavia.

I Norge ble den først omtalt 1694 og var mye brukt fram til poteten ble populær på 1800-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er en lekker smårett hvor jordskokken får lov til å være viktigst. Server den som en

pikant forrett eller som tilbehør til annen middag.

JORDSKOKK MED TOMATVINAIGRETTE

600 g jordskokk

1 ss smør til steking

salt og pepper

frisk timian

Tomatvinaigrette:

SALAT: du kan bruke jordskokken rå, for eksempel i salat. Foto: METTE MØLLER
SALAT: du kan bruke jordskokken rå, for eksempel i salat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

2 dl strimlede soltørkede tomater

½ dl rapsolje

2 ss balsamico

2 ss finhakket frisk gressløk

Slik gjør du:

• Rens jordskokkene og skyll dem godt. Del dem opp i 1 cm tykke skiver.

• Legg jordskokkskivene over i vann med litt sitronsaft i hvis du ikke skal steke dem med en gang. Da unngår du at de blir mørke.

• Tørk godt av jordskokkskivene og stek dem gylne i stekepanne med smør, ca. 2 minutter på hver side eller til de er møre.

• Salte og pepre litt på hver side.

• Strimle opp de soltørkede tomatene. Tilsett olje, eddik og gressløk.

• Server jordskokkene med vinaigretten og hakket frisk timian. Ristede pinjekjerner er også nydelig til dette.

Oppskriften og bildet er levert av Opplysningskontoret for frukt og grønt/www.frukt.no.

LITE PEN: Det er lett å gå forbi jordskokken i butikken. Den er ikke vakker. Noen kjøper den forbi de tror den er ingefær. Foto: GLADMATFESTIVALEN/SALMA
LITE PEN: Det er lett å gå forbi jordskokken i butikken. Den er ikke vakker. Noen kjøper den forbi de tror den er ingefær. Foto: GLADMATFESTIVALEN/SALMA Vis mer