ENKEL DELIKATESSE: Hvit asparges er utrolig godt, enkelt å tilberede og en garantert suksess i middagsselskapet. Men pass på å løfte den ut av kokevannet i tide! Her med hollandaisesaus. Foto: METTE MØLLER
ENKEL DELIKATESSE: Hvit asparges er utrolig godt, enkelt å tilberede og en garantert suksess i middagsselskapet. Men pass på å løfte den ut av kokevannet i tide! Her med hollandaisesaus. Foto: METTE MØLLERVis mer

Den vokser under bakken og høstes når jorda sprekker

Slik nyter du best årets hvite asparges.

• Flere matsaker på db.no/mat Asparges er for mange vårens kulinariske høydepunkt, og aller best smaker den hvite.

Vel og merke hvis den blir tilberedt på riktig måte.

Det er ikke vanskelig å tilberede et deilig aspargesmåltid, egentlig er det både raskt og enkelt, men noen regler er viktig å følge for et best mulig resultat.

- Hvit asparges er bare utrolig godt. Men for at den skal bli perfekt, må den skrelles før koking. Kutt av den nederste delen, og skrell 3/4 av aspargesen, sier Karla Siverts.

Mange varianter Dagbladets kreative kokk er kjøkkensjef på trendrestauranten Smalhans, og der er hvit asparges en attraktiv råvare nå i sesongen.

Enten servert naturell, i lune eller kalde salater eller med en deilig klassisk hollandaisesaus.

Asparges dyrkes i store deler av verden, men den hvite aspargesen fra Tyskland blir regnet som den aller beste.

Her er flere store områder der temperaturen, klimaet og jordsmonnet er helt perfekt for den hvite stengelen.

ANNERLEDES: Prøv en lun aspargessalat. Foto: METTE MØLLER
ANNERLEDES: Prøv en lun aspargessalat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den vokser under bakken, og høstes når jorda sprekker i aspargesens forsøk på å trenge seg opp.

Smaker til kokevannet - Når jeg skal koke hvit asparges, smaker jeg alltid til kokevannet, smiler Karla, og drypper noen ekstra dråper sitron i det dampende vannet før hun legger oppi pent skrelte asparges.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvit asparges har i utgangspunktet en litt bitrere smak enn den grønne, og må tilberedes litt annerledes. Jeg smaker til vannet med salt, litt sukker og sitron, og det er viktig at aspargesen blir akkurat passe mye kokt, sier Karla.

Den hvite aspargesen skal være mør, men ikke slapp.

Test gjerne underveis i kokingen, men 3-5 minutter bør være passe koketid.

De tykkeste stenglene trenger selvfølgelig litt mer tid enn de tynne.

- Hvit asparges er helt nydelig i seg selv, og krever ikke mye tilbehør. Mat er ikke så vanskelig når råvarene er gode, sier Karla Siverts.

BEST: Den hvite regnes som den beste av asparges-typene. Foto: METTE MØLLER
BEST: Den hvite regnes som den beste av asparges-typene. Foto: METTE MØLLER Vis mer

HVIT ASPARGES MED HOLLANDAISESAUS

Dette er en klassiker, og denne nydelige sausen er for mange det perfekte tilbehøret til hvit asparges.

Du trenger:

1 bunt asparges, kokt (se kokt hvit asparges)
4 ss kaldt vann
1 ss hvitvinseddik
1 liten sjalottløk, finhakket
4 pepperkorn
1 laurbærblad
4 eggeplommer
1 ts salt
250 g klaret smør
Sitronsaft

Slik gjør du:

1. Kok sammen vann, hvitvinseddik, sjalottløk, pepper og laurbærblad til det nesten ikke er noe væske igjen, og sil.

2. Bland reduksjonen i inn 4 eggeplommer. Pisk godt sammen i en stålbolle over vannbad til det tykner godt.

3. Ta bollen av varmen. Pisk så inn varmt klaret smør. Det er viktig at eggene og smøret har omtrent samme temperatur når du begynner å spe. Klaret smør lager du ved å sakte varme opp smøret og fjerne skummet på toppen med en skje når smøret har smeltet. Hell så smøret forsiktig over i en ny kjele, og unngå å få med det hvite bunnfallet. Det er bare det blanke fettet du skal bruke!

4. Smak sausen til med salt og sitronsaft. Ha i litt lunt vann om du vil ha sausen tynnere. Sil hvis du har noen klumper i sausen. Pass på at sausen ikke blir for kald eller varm, da sprekker den!

5. Server de nykokte aspargesene med rikelig med deilig hollandaisesaus. Del gjerne aspargesen i to på langs før servering. Det ser mer delikat ut på tallerkenen.