Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Luftfart

Denne automaten har nesten 1500 ganger flere bakterier enn ditt eget toalettsete

Her er bakteriefaren størst på flyplassene

BAKTERIE-VESTING: De selvbetjente innsjekkings-automatene på flyplassene kan være store bakteriefeller. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BAKTERIE-VESTING: De selvbetjente innsjekkings-automatene på flyplassene kan være store bakteriefeller. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trodde kanskje at de offentlige toalettene var den plassen på flyplassen hvor det fantes mest bakterier.

Vel, det er det ikke.

I følge Conde Nast Traveler, har det Texas-baserte InsuranceQuotes.com, ei nettside som spesialiserer seg på forsikringssaker, gjort en undersøkelse som viser at det er de nye selvbetjente innsjekkingsautomatene som er flyplassenes bakterie-verstinger.

InsuranceQuoates.com hevder at disse automatene har nesten 1500 ganger mer bakterier på seg enn ditt eget toalettsete hjemme.

Selskapet gjennomførte 18 tester på seks forskjellige overflater reisende gjerne er i kontakt med på tre store amerikanske flyplasser. Så analyserte de prøvene og beregnet den gjennomsnittelige mengden av kolonidannende enheter (CFU) - levedyktige bakterier og soppceller per kvadratcentimeter.

Automat-verstinger

BAKTERIE-SONE: Mens du venter på at gaten din skal åpne, setter du deg gjerne på en stol. Armlenene kan være ganske så fulle av bakterier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BAKTERIE-SONE: Mens du venter på at gaten din skal åpne, setter du deg gjerne på en stol. Armlenene kan være ganske så fulle av bakterier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Funnene viste av innsjekkings-automatene inneholdt i gjennomsnitt 253 857 CFU. Til sammenligning har et toalettsete i et privat hjem 172 CFU.

Disse automatene er de klart mest bakterierike på flyplassen i følge undersøkelsen. Men også andre steder skal du være forsiktig med hva du tar på.

Armlenene på stolene du sitter å venter på før gaten åpner, kom nest øverst på lista, med 21 630 CFU per kvadrattomme, det er på samme nivå som du kan finne i din egen kjøkkenvask, vanligvis det stedet i hjemmet hvor det finnes flest bakterier.

Flyene renere

Undersøkelsen tok også for seg flyene til tre av USAs største flyselskaper, og konklusjonen er at selve flymaskinene er renere enn flyplassen. Litt, i alle fall.

Her ble det påvist at knappen du trykker på for å skylle ned toalettet er den klart mest bakterieinfiserte, foran bordet du setter matbrettet ditt på og setebeltespennen.

Det understrekes at denne undersøkelsen ikke er vitenskapelig utført, og det er heller ikke gitt at du blir syk om du kommer i kontakt med flyplass-bakteriene.

Men for å være på den sikre siden - ha med deg densinfiserende væske og vask deg etter å ha sjekket inn på automaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!