SPEKTAKULÆR: Las Lajas er regnet som et av Colombias syv offisielle undere, regnes som en av verdens mest spektakulære kirker, ikke minst på grunn av beliggenheten. Alle foto: Jonas Wikborg
SPEKTAKULÆR: Las Lajas er regnet som et av Colombias syv offisielle undere, regnes som en av verdens mest spektakulære kirker, ikke minst på grunn av beliggenheten. Alle foto: Jonas WikborgVis mer

Bygget inn i fjellet:

Denne avsidesliggende kirka ligger 2900 meter over havet og er en av verdens mest spektakulære

Underet Las Lajas.

Helligdommen Las Lajas er ikke sjelden å finne i toppen når verdens mest spektakulære kirker skal kåres. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

I FJELLET: Las Lajas er bygget rett inn i fjellet, og bak alteret kan man tydelig se akkurat det. 
I FJELLET: Las Lajas er bygget rett inn i fjellet, og bak alteret kan man tydelig se akkurat det.  Vis mer

Senest i januar i år, på dagen man dediserer til verdens religioner, trakk britiske The Telegraph frem kirken som nummer én i verden, rett foran norske Borgund stavkirke.

Bygd inn i fjellet i en dal 2900 meter over havet, omkranset av fossefall og med Guátiara-elven bokstavelig talt rennende under, er Las Lajas hele 100 meter fra topp til tå. Intet mindre enn et imponerende skue.

Kirken, som fikk status som basilika i 1954 og som er ett av Colombias syv offisielle undere, er imidlertid ikke så gammel som man kanskje skulle tro.

Søkte ly i hulrommene

PYNTEDE ENGLER: Englene utenfor kirken er pyntet med armbånd og halskjeder gitt av tilreisende. 
PYNTEDE ENGLER: Englene utenfor kirken er pyntet med armbånd og halskjeder gitt av tilreisende.  Vis mer

Ved hjelp av lokale donasjoner ble helligdommen, slik vi kjenner den i dagens nygotiske stil, bygget fra 1916 til 1949. Men den første steinen som ble lagt for å hedre legenden ved Las Lajas, skjedde faktisk helt tilbake på 1700-tallet, rett etter at historien begynte.

Den forteller at María Mueses de Quiñonez og hennes døvstumme datter Rosa kom ut for et uvær i år 1754, og at de to søkte ly i hulrommene dannet av de flate og sedimentære bergartene (lajas på spansk, derav navnet Las Lajas), som kirken for øvrig også er bygget av.

Om natten, mens uværet raste, forteller historien at jomfru María åpenbarte seg for den til da døvstumme datteren, som for første gang i livet sitt snakket.

– Mamma, Jomfruen roper på meg… sa Rosa, og pekte på åpenbaringen av jomfru María som ble opplyst av lynet.

Valfarter til helligdommen

Mamma María fortalte det som hadde skjedd videre, og den 15. september 1754 skjedde den første pilgrimsferden til Las Lajas. I dag valfarter colombianere og ecuadorianere til kirken i hopetall, og området fylles til randen under påsken.

Las Lajas ligger ikke midt i smørøyet. Snarere tvert imot. For å komme seg til helligdommen, som ligger rett ved Colombias grense mot Ecuador, er trikset å først ta turen innom Ipiales. Dit kommer du ved buss etter å ha flydd til Pasto.

Eventuelt, dersom du først har vært i Ecuador, kan du ta buss fra Quito til grensen til Colombia, og taxi videre til Ipiales etter å ha krysset grensen.

I ETT MED NATUREN: Hugget rett ut av fjellet i dalen er Las Lajas virkelig en kirke i det ville. 
I ETT MED NATUREN: Hugget rett ut av fjellet i dalen er Las Lajas virkelig en kirke i det ville.  Vis mer

Fra Ipiales er det imidlertid ikke så vanskelig. Bestill en taxi til 30 kroner, og den tar deg strake vegen til kirken, som ligger drøye syv kilometer utenfor byens sentrum.

TROR PÅ HELBRED: Tilreisende renser seg med bomull og ber for å bli kvitt sykdom og andre plager. Her har en lagt igjen en lapp der hun ønsker at en mann skal slutte å plage henne og at ungene hennes skal ha det godt i livet.
TROR PÅ HELBRED: Tilreisende renser seg med bomull og ber for å bli kvitt sykdom og andre plager. Her har en lagt igjen en lapp der hun ønsker at en mann skal slutte å plage henne og at ungene hennes skal ha det godt i livet. Vis mer

Tips: Ta en tur innom museet som ligger under selve kirkesalen. Inngangsbilletten er på under 10 kroner.

Las Lajas er bygget rett inn i fjellet, og bak alteret kan man tydelig se akkurat det.

Englene utenfor kirken er pyntet med armbånd og halskjeder gitt av tilreisende.

Tilreisende renser seg med bomull og ber for å bli kvitt sykdom og andre plager. Her har en lagt igjen en lapp der hun ønsker at en mann skal slutte å plage henne og at ungene hennes skal ha det godt i livet.