Denne barske SUV-en er et røverkjøp!

Byr på et tøft utseende og masse plass til en billig penge.

RIMELIG: I tillegg til et tøft utseende og overbevisende kjøreegenskaper, er nye Mazda CX-5 både forbausende romslig og overraskende rimelig. Foto: ANDREAS HANDELAND
RIMELIG: I tillegg til et tøft utseende og overbevisende kjøreegenskaper, er nye Mazda CX-5 både forbausende romslig og overraskende rimelig. Foto: ANDREAS HANDELANDVis mer

(Dagbladet): Mazda CX-5 er siste skudd på stammen i den populære klassen for kompakte SUV-modeller.

Subaru XV er akkurat lansert, og Mitsubishi ASX ble en av fjorårets mest solgte biler i Norge. Subaruen trakk det lengste strået i vår sammenligningstest mellom de to nå nylig.

Nykommeren fra Mazda ligger prismessig i samme klasse som de to, men har en joker i ermet: Plassforhold som minner mer om klassen over.

ENKELT: I likhet med i de fleste Mazdaer er interiøret velfungerende og nokså sportslig, mer enn luksuriøst og forseggjort. De oransje lysene i midtkonsollen sender tankene tilbake til nittitallet, så der kunne Mazdas designere godt funnet på noe annet. Foto: ANDREAS HANDELAND
ENKELT: I likhet med i de fleste Mazdaer er interiøret velfungerende og nokså sportslig, mer enn luksuriøst og forseggjort. De oransje lysene i midtkonsollen sender tankene tilbake til nittitallet, så der kunne Mazdas designere godt funnet på noe annet. Foto: ANDREAS HANDELAND Vis mer

Vi har testet en forhjulsdreven versjon med bensinmotor. Kanskje ikke kjøpernes favorittkombinasjon foreløpig, men definitivt i tråd med myndighetenes avgiftsomlegging.

Mazdas Skyactiv-teknologi senker forbruk og utslipp. Ifølge fabrikkens egne tall klarer testbilen seg med 0,6 liter på mila på blandet kjøring, og et CO2-utslipp på bare 139 gram per kilometer. Det lave tallet borger for en hyggelig prislapp.

Evolusjon, ingen revolusjon Den bensindrevne toliteren vi finner under panseret leverer 165 hester og 210 Nm. Den oppleves ikke som revolusjonerende i et bilmarked der flotte mindre turbomotorer utvikles i rekordfart.

Men til selvpustende tradisjonell bensinmotor å være leverer den absolutt varene, og det merkes at den er jobbet mye med kontra tidligere motorer fra Mazda.

LITT MYE PLAST: Et av få minus med bilen er mye hardplast. Både skjermer og diffusoren bak har dårligere finish enn andre konkurrenter. Foto: ANDREAS HANDELAND
LITT MYE PLAST: Et av få minus med bilen er mye hardplast. Både skjermer og diffusoren bak har dårligere finish enn andre konkurrenter. Foto: ANDREAS HANDELAND Vis mer

Som alle andre «sugemotorer» trenger den turtall for å yte maksimalt, men faktisk er Skyactiv-motoren overraskende fleksibel og sterk på lavere turtall også. Spesielt tredjegiret egner seg godt i de fleste hastigheter.

Savnet etter dieselmotorens høye dreiemoment oppstår kun i lange og bratte motbakker. Under uanstrengt kjøring er det derimot lett å sette pris på bensinmotorens lave støynivå og rolige gange.

Med fire mennesker ombord og fullstappet bagasjerom klarte vi aldri å oppnå fabrikkens forbrukstall på 0,6 liter på mila - naturlig nok. Men gjennom påskeuka totalt sett, som selvfølgelig inneholdt langt mer bilkjøring enn skigåing, endte vi opp med 0,71. Respektabelt for en romslig SUV med 165-hesters bensinmotor.

God på dårlig vei CX-5, riktignok på vinterdekk, oppleves ikke som den mest stabile SUV-en i typiske motorveihastigheter. Den svømmer litt, og noe av grunnen kan nok være høyden. Mulig det blir bedre med sommerdekk.

På telehiv-ødelagte landeveier og på dårlige hytteveier er den derimot i sitt ess. Bilen er nokså hardt satt opp, men likevel flyter den elegant over ujevnheter og humper.

Til tross for at den bare har forhjulsdrift er framkommelighetsevnen aldri i nærheten av å bli utfordret under vanlig kjøring. Tillegget for en CX-5 med firehjulsdrift er drøyt 30 000 kroner.

Vel verdt pengene hvis du liker den ekstra tryggheten systemet gir - unødvendig hvis hovedformålet er å «tøffe» rundt i urbane strøk.

Sterk konkurranse Ingen tvil om at CX-5 byr på det meste norske kjøpere kan ønske seg. En litt dårlig finish/materialvalg på utvendige detaljer er kanskje bilens største ulempe.

GJERRIG: Vår bil med en 165-hesters bensinmotor, brukte ifølge kjørecomputeren 0,71 liter per mil i testperioden med fire mennesker og bagasje. Ikke verst for en romslig SUV. Foto: ANDREAS HANDELAND
GJERRIG: Vår bil med en 165-hesters bensinmotor, brukte ifølge kjørecomputeren 0,71 liter per mil i testperioden med fire mennesker og bagasje. Ikke verst for en romslig SUV. Foto: ANDREAS HANDELAND Vis mer

Ellers virker pakka ganske så komplett, i hvert fall med tanke på den gunstige prisen. Steget opp til en firehjulsdreven bil fullstappet med utstyr er heller ikke all verden i kroner og øre.

En CX-5 med dieselmotor og firehjulsdrift koster fra 379 700 kroner med utstyrspakka «Advance». Modellen «Sport» har det aller meste av snadder inkludert, og koster fra 417 000.

Med de romslige plassforholdene og tanken på hvor rimelig du får en godt utstyrt bil, framstår CX-5 som et røverkjøp i klassesammenheng.

SPORTY: Sportssetene i stoff, som vår utstyrsvariant «Advance Plus» inneholder, byr på solid sidestøtte og god polstring. Rosinen i pølsa hadde vært elektrisk justering av sitteputa under lårene for bedre støtte. For å få det må man opp på et høyere utstyrsnivå. Foto: ANDREAS HANDELAND
SPORTY: Sportssetene i stoff, som vår utstyrsvariant «Advance Plus» inneholder, byr på solid sidestøtte og god polstring. Rosinen i pølsa hadde vært elektrisk justering av sitteputa under lårene for bedre støtte. For å få det må man opp på et høyere utstyrsnivå. Foto: ANDREAS HANDELAND Vis mer

Mazda har lenge slitt på salgsstatistikkene i Norge, men er kjent for solid kvalitet. Så gjenstår det å se om CX-5 følger opp det gode ryktet.

ER DET SANT? Så god plass er det bak i CX-5 når en på 183 cm sitter i forsetet. Det er det få, om noen andre SUV-er i samme prisklasse som matcher. Foto: ANDREAS HANDELAND
ER DET SANT? Så god plass er det bak i CX-5 når en på 183 cm sitter i forsetet. Det er det få, om noen andre SUV-er i samme prisklasse som matcher. Foto: ANDREAS HANDELAND Vis mer