Denne bilen setter ny sikkerhetsrekord

Har fotgjengerairbag, trafikkskilt-informasjon og mye mer.

SATTE REKORD: Volvo V40 er stappfull av sikkerhetsteknologi, blant annet har den kollisjonsputer for fotgjengere. Bilen scoret hele 98 prosent for sikkerhet i sin EuroNCAP-test nå nylig. Det er høyeste score i denne grenen i EuroNCAP sin historie. FOTO: EuroNCAP
SATTE REKORD: Volvo V40 er stappfull av sikkerhetsteknologi, blant annet har den kollisjonsputer for fotgjengere. Bilen scoret hele 98 prosent for sikkerhet i sin EuroNCAP-test nå nylig. Det er høyeste score i denne grenen i EuroNCAP sin historie. FOTO: EuroNCAP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

•Les alt om Årets Bil 2013

•Her kan du stemme.

Bilsikkerhet

Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk:

Hvor sikre er dagens biler?

- Dagens biler er mye sikrere enn for 10—15 år siden. Bedre veier spiller inn, men også sikrere biler med moderne sikkerhetsutstyr skal ha sin del av æren for at antall trafikkdrepte stadig går ned.

Volvo — best på sikkerhet eller ren markedsføring?

- Volvo er uten tvil gode på sikkerhet. De har satset på bilsikkerhet i årevis og ligger derfor litt i forkant. Fotgjenger-kollisjonsputen de lanserte i nye V40 er et godt eksempel.

- Avansert sikkerhetsutstyr er ikke lenger bare å finne i luksusbiler eller som kostbart ekstrautstyr, sier Terje Bjørnsen, fagredaktør i Vi Menn Bil Top Gear og juryformann i Årets Bil 2013.

Filvarsling, filholder, blindsonevarsling, adaptiv cruisekontroll med avstandsholder, nødbremsassistent og førerovervåking er eksempler på sikkerhetsutstyr som i dag er tilgjengelig selv i de rimeligste bilene på markedet. 

Pass på elbiler

Vurderer du å kjøpe en miljøvennlig bil? husk at enkelte elbiler er klassifisert som motorsykler. De mangler sikkerhetsutstyr som du finner i vanlige biler, ifølge Trygg Trafikk.

Dessuten bygger mange av bilprodusentene bilene i høystyrkestål som bedrer kollisjonssikkerheten.

Sikrere billigbiler Nå kommer selv småbiler med det siste innen sikkerhetsutstyr som standard.

Norges billigste bil, Skoda Citigo, har aktiv bremseassistent som standard. Dette er en nødbremsfunksjon ved bykjøring som blir automatisk aktivert ved hastigheter under 30 km i timen.

FEM STJERNER: Audi A3
FEM STJERNER: Audi A3 Vis mer

Sammen med Volkswagen Up, er Citigo den første bilen i småbilsegmentet som har denne nødbremsfunksjonen.

Ny rekord Men sikkerheten gjelder ikke bare de som sitter inne i bilen.

Volvo V40 satte ny rekord da den nylig fikk den høyeste poengsummen som noensinne er gitt i kompaktbil-klassen av det uavhengige kollisjonstestorganet EuroNCAP.

FEM STJERNER: BMW 3-klasse
FEM STJERNER: BMW 3-klasse Vis mer

Organisasjonen har i år skjerpet kravene til fotgjengersikkerhet, og Volvo V40 kommer med fotgjengerbeskyttelse som standard.

Registreres et sammenstøt med en fotgjenger, blåses en pute opp og legger seg rundt frontruten, mens panseret heves og sørger for distanse til motoren.

Ikke soveputer Nye Mercedes A-klasse og Audi A3 er ikke langt bak. De kan begge vise til moderne teknologi og svært gode resultater i EuroNCAP.  BMW 3-serie er blant bilene som er klart best på aktiv sikkerhetsteknologi.

FEM STJERNER: Ford B-Max
FEM STJERNER: Ford B-Max Vis mer

-Aktive sikkerhetssystemer som for eksempel adaptiv cruisekontroll med avstandsholder er godt evaluerte systemet, og er absolutt viktige bidrag til å gjøre trafikken sikrere. Men de må ikke bli soveputer.  Systemene er støttefunksjoner, men det er fortsatt du som sjåfør som skal kjøre bilen, sier Jan Morgan Guttormsen, politiinspektør i Politidirektoratet.

Best på sikkerhet Disse åtte kandidatene er biler som enten bringer noe nytt innenfor sikkerhet på banen, eller er en egnet representant for god sikkerhet i sitt segment.

Merke: Audi
Modell: A3
Segment: Kompakt
Sikkerhetselementer: Kollisjonsputer foran og i siden, stabilitetsprogram og tractionkontroll, blokkeringsfrie bremser, antispinn, setebeltevarsler, lufttrykkovervåkning, adaptiv cruise kontroll med nødbremsfunksjonfilvarsler, blindsonevarsling, beltestrammere, ISOFIX-fester. automatisk lukking av vinduer og soltak, nød- og assistansesystem, automatisk nedblending av hovedlys og aktive kurvelys.
EuroNCAP: Fem av fem stjerner, 95% beskyttelse for voksne, 87% beskyttelse for barn, 74% beskyttelse for fotgjenger og 86% for nivå av sikkerhetsutstyr.

IKKE TESTET: Mercedes A-klasse.
IKKE TESTET: Mercedes A-klasse. Vis mer

Merke: BMW
Modell: 3-serie
Segment: Familie
Sikkerhetselementer: Kollisjonsputer foran og i siden, stabilitetsprogram og tractionkontroll, antispinn, blokkeringsfrie bremser, setebeltvarsler, ISOFIX-fester, lufttrykkovervåkning, adaptiv cruise kontroll med nødbremsfunksjon, filvarsler, blindsonevarsling, beltestrammere, automatisk lukking av vinduer og soltak, trafikkskiltgjennkjenning, nød- og assistansesystem, automatisk nedblending av hovedlys og aktive kurvelys.
EuroNCAP: Fem av fem stjerner, 95% prosent beskyttelse for voksne, 84% beskyttelse for barn, 78% beskyttelse for fotgjenger og 86% for nivå av sikkerhetsutstyr.

Merke: Ford
Modell: B-Max
Segment: Småbil
Sikkerhetselementer: 7 kollisjonsputer, stabilitetsprogram og tractionkontroll, blokkeringsfrie bremser, nødbremsassistanse, nødbremsvarsling, sammenfellbart rattstamme, Active City Stop, nødhjelpsassistanse, dekktrykksovervåkning og ISOFIX-fester.
EuroNCAP: Fem av fem stjerner, 92% prosent beskyttelse for voksne, 84% beskyttelse for barn, 67% beskyttelse for fotgjenger og 71% for nivå av sikkerhetsutstyr.

FEM STJERNER: Renault Clio
FEM STJERNER: Renault Clio Vis mer

Merke: Mercedes-Benz
Modell: A-klasse
Segment: Kompakt
Sikkerhetselementer: X kollisjonsputer, stabilitetsprogram og tractionkontroll, antispinn, blokkeringsfrie bremser, setebeltevarsler, ISOFIX-festerlufttrykkovervåkning, adaptiv cruise kontroll med nødbremsfunksjon, filvarsler, blindonevarsling, beltestrammere, automatisk lukking av vinduer og soltak, trafikkskiltgjennkjenning, nød- og assistansesystem, automatisk nedblending av hovedlys og aktive kurvelys.
EuroNCAP: Foreløpig ikke testet av EuroNCAP.

Merke: Renault
Modell: Clio
Segment: Småbil
Sikkerhetselementer: kollisjonsputer foran og i siden, nødbremsassistent, blokkeringsfrie bremser, stabilitetskontroll, beltestrammere, beltevarsler foran, aktive kurvelys og ISOFIX-fester.
EuroNCAP: Fem av fem stjerner, 88% beskyttelse for voksne, 80% beskyttelse for barn, 66% beskyttelse for fotgjenger og 99% for nivå av sikkerhetsutstyr.

FEM STJERNER: Skoda Citigo
FEM STJERNER: Skoda Citigo Vis mer

Merke: Skoda
Modell: Citigo
Segment: Småbil
Sikkerhetselementer: Kollisjonsputer foran og i siden, nødbremseassistent, blokkeringsfrie bremser, stabilitetskontroll, beltestrammere, beltevarsler foran, aktive kurvelys og ISOFIX-fester.
EuroNCAP: Fem av fem stjerner, 89% beskyttelse for voksne, 89% beskyttelse for barn, 46% beskyttelse for fotgjenger og 80% for nivå av sikkerhetsutstyr.

Merke: Toyota
Modell: Prius+
Segment: Flerbruk
Sikkerhetselementer: 7 kollisjonsputer, stabilitetsprogram og tractionkontroll, blokkeringsfrie bremser, adaptiv cruisekontroll og nødbremseassistanse, nødhjelpassistanse og dekktrykksovervåkning.
EuroNCAP: Foreløpig ikke testet av EuroNCAP.

IKKE TESTET Toyota Prius+
IKKE TESTET Toyota Prius+ Vis mer

Merke: Volvo
Modell: V40
Segment: Kompakt
Sikkerhetselementer: Fotgjengerairbag, whiplashbeskyttelse foran, 7 kollisjonsputer, beltestrammere, adaptiv cruisekontroll, køassistanse (kun på automat), filvarsler, trafikkskilt-informasjon, automatisk nedblending av hovedlys, blindsonevarsling, varsel for kryssende trafikk ved rygging, varsel for biler som nærmer seg hurtig bakfra og nødhjelpassistanse.
EuroNCAP: Fem av fem stjerner, 98% beskyttelse for voksne, 75% beskyttelse for barn, 88% beskyttelse for fotgjenger og 100% for nivå av sikkerhetsutstyr.

FEM STJERNER: Volvo V40
FEM STJERNER: Volvo V40 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer