Denne bilen skulle IKKE krasje

Alt gikk galt da Volvo skulle vise frem nytt system for 150 journalister.

||| GØTEBORG (Dagbladet): Nærmere 150 pressefolk og fotografer fra hele verden var torsdag invitert til Volvos stolthet; krasjlaboratoriet der Volvos velrennomerte sikkerhetssystemer blir utviklet, testet og satt i produksjon.

Det ble gjennomført flere vellykkede fullskala krasjtester, men da Volvo-modellen C60 skulle demonstrere hvordan man IKKE krasjet, gikk det galt.

Innebygd i bilen er et nytt system som tar over og bremser dersom føreren er uoppmerksom. Det innebærer at en alarm advarer sjåføren, samt at bilen tar en egen avgjørelse og bremser farten for å hindre kollisjon.

Da Dagbladet tidligere i våres testet det nye "pedestrian detection system", et system som skal oppdage fotgjengere og forhindre påkjørsel, gikk alt på skinner. Denne gangen var resultatet det motsatte.

Bilen ble kjørt ut av laboratorietunnellen i 35 km/t mot en ventende lastebil. Men istedet for å bremse ned, fortsatte bilen lukt inn i bakenden på lastebilen med et smell. Resultat; hele fronten på bilen trykt inn.

PRESSE FRA HELE VERDEN: Volvo var ikke redd for skandaleoppslag, men for at de tilstedeværende ikke skulle forstå at det var et eksperiment. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
PRESSE FRA HELE VERDEN: Volvo var ikke redd for skandaleoppslag, men for at de tilstedeværende ikke skulle forstå at det var et eksperiment. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer

- Her ser man hva som kan skje dersom man er distrahert. Det vi hadde håpet på var at bilen faktisk skulle bremse, men det må teknikerne nå se på. Dette er tross alt en laboratorietest. Alt kan skje, sier Thomas Broberg som er sikkerhetsrådgiver ved Volvos krasj-laboratorium.

Volvo opplyser at testen er gjennomført nesten 400 ganger og at dagens testbil ikke oppførte seg slik den skulle. Teamet på sikkerhetssenteret vil nå undersøke hva som skjedde, for å unngå tilsvarende hendelser når bilen kommer på markedet.

CRASH TEST DUMMY: Dukka som satt i førersetet kom tilsynelatende fra det uten skader: Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
CRASH TEST DUMMY: Dukka som satt i førersetet kom tilsynelatende fra det uten skader: Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer