Denne blandingen gjør stekeovnsdøra skinnende ren

Dropp spesialmiddel.

MAGIEN: En blanding av natron og vann, med en dæsj eddik som avslutning, gjorde susen for denne tilsmussede stekeovsndøra. FOTO: Alexander Berg jr.
MAGIEN: En blanding av natron og vann, med en dæsj eddik som avslutning, gjorde susen for denne tilsmussede stekeovsndøra. FOTO: Alexander Berg jr. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkenet er nok det stedet i boligen som har det største rengjøringsbehovet, og løsningene på utfordringene er mange.

Fastbrent fett og matrester er sannsynligvis det folk sliter mest på kjøkkenet, spesielt utfordrende er glasset inne i stekeovnen.

- Mange tror kanskje at glasset i ovnsdøren er helt glatt, men det er ikke tilfelle, forklarer instituttleder ved Kjemisk institutt ved UiO, Jo Døhl, til klikk.no.

- Bruke rman et mikroskop på det, vil man se at overflaten er ru.

Og med en slik overflate brenner matrestene seg fast og danner en nesten ugjennomtrengelig overflate for vann.

Så hvordan fjerner man noe som er vanskelig løsbart i vann.

- Det alle kjemikere vet, er at dersom man skal fjerne noe som er vannavstøtende, må man bruke noe som selv er vannavstøtende, utdyper Døhl.

- Midler som inneholder natriumhydroksid (kaustisk soda eller lut) vil blant annet fungere, fordi dette stoffet bidrar til å bryte kjemiske bindinger og gjøre de fastbrente restene mer vannløselig, men det er viktig å være klar over at lut er etsende og kan skade både brukeren og ovnen. Hansker og briller er viktig! Løsemidler som White Spirite vil også kunne gjøre nytten, men det er vel ingen som vil ha det i stekeovnen sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer