<strong>MAGIEN:</strong> En blanding av natron og vann, med en dæsj eddik som avslutning, gjorde susen for denne tilsmussede stekeovsndøra. FOTO: Alexander Berg jr.
MAGIEN: En blanding av natron og vann, med en dæsj eddik som avslutning, gjorde susen for denne tilsmussede stekeovsndøra. FOTO: Alexander Berg jr. Vis mer

Denne blandingen gjør stekeovnsdøra skinnende ren

Dropp spesialmiddel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkenet er nok det stedet i boligen som har det største rengjøringsbehovet, og løsningene på utfordringene er mange.

Fastbrent fett og matrester er sannsynligvis det folk sliter mest på kjøkkenet, spesielt utfordrende er glasset inne i stekeovnen.

- Mange tror kanskje at glasset i ovnsdøren er helt glatt, men det er ikke tilfelle, forklarer instituttleder ved Kjemisk institutt ved UiO, Jo Døhl, til klikk.no.

- Bruke rman et mikroskop på det, vil man se at overflaten er ru.

Og med en slik overflate brenner matrestene seg fast og danner en nesten ugjennomtrengelig overflate for vann.

Så hvordan fjerner man noe som er vanskelig løsbart i vann.

- Det alle kjemikere vet, er at dersom man skal fjerne noe som er vannavstøtende, må man bruke noe som selv er vannavstøtende, utdyper Døhl.

- Midler som inneholder natriumhydroksid (kaustisk soda eller lut) vil blant annet fungere, fordi dette stoffet bidrar til å bryte kjemiske bindinger og gjøre de fastbrente restene mer vannløselig, men det er viktig å være klar over at lut er etsende og kan skade både brukeren og ovnen. Hansker og briller er viktig! Løsemidler som White Spirite vil også kunne gjøre nytten, men det er vel ingen som vil ha det i stekeovnen sin.

Baser løser opp Det er mange som mener de har den ultimate løsningen på problemet med fastbrent mat og fett i glasset på stekeovnsdøren.

Man kan selvfølgelig gå å kjøpe et spesialmiddel, men det er like moro å lage sine egne blandinger, og sannsynligvis også mer miljøvennlig.

Nettstedet wikihow.com har beskrevet grundig hvordan man skal gå frem for å få glasset rent. Hovedingrediensen er bakemiddelet natron, som går igjen i mange sammenhenger når det gjelder "kjerringråd" for rengjøring.

- Årsaken til natrons fortreffelighet er at det på samme måte som for lut danner en såkalt basisk løsning i vann, som har evnen til å bryte bindingene i de karbonholdige molekylene i matrestene eller fettet, såkalt hydrolyse. Det fører igjen til at det fastbrente stoffet lettere kan fjernes, beskriver Døhl.

- Natron er også betydelig mindre farlig å jobbe med sammenlignet med lut. En lignende effekt kan oppnås med ammoniakkholdige vaskemidler («salmiakk»), men de fleste har erfart at dette lukter sterkt og er ganske ubehagelig å jobbe med i en varm ovn.

Natronblanding og eddik De anbefaler å bruke rundt 300 gram av pulveret og blande det med en drøy deciliter med varmt vann.

Blandingen røres sammen til den er så tyktflytende at den nærmest må smøres på. Dersom den er for tynn eller for tykk, så må man supplere med Natron respektive vann.

<strong>TILSMUSSET:</strong> Slik så stekeovnsdøren ut før den fikk en runde med natronblandingen. FOTO: Alexander Berg jr.
TILSMUSSET: Slik så stekeovnsdøren ut før den fikk en runde med natronblandingen. FOTO: Alexander Berg jr. Vis mer

Deretter fukter man en myk klut og vasker glasset for å fjerne flekker som sitter løst.

Når det er gjort, har tiden kommet for å smøre blandingen ut over glasset. Wikihow anbefaler bruk av fingrene, men man kan også bruke en slikkepott eller lignende. På steder som er særlig skitne eller flekkede, anbefaler de å gni forsiktig med den samme fuktige, myke kluten.

Etter at blandingen har ligget 15 minutter på glasset, så er det tid for å fjerne den. Bruk den samme fuktige, myke kluten og vask bort blandingen. Kluten skylles med jevne mellomrom i prosessen. Deretter tørker du over med en tørr, myk klut.

Men det er ikke slutt der. Finn frem en sprayflyske og fyll litt eddik i den. Spray deretter glassflaten tre-fire ganger og la det ligge i 15 minutter.

"Vask så eddiken av med en fuktig, myk svamp", avslutter wikihow.com.

Brenner seg fast All mat er organisk materiale, noe som innebærer at det inneholder karbon. Og når dette blir utsatt for høy varme, inntreffer det flere prosesser.

- Vi snakker blant annet om en forbrenningsprosess, ringdannelser og dannelse av store molekyler, såkalt polymerisering. Resultatet blir at de fleste andre stoffene i maten forsvinner og det blir nesten bare svart karbonholdig materiale igjen. Dette materialet binder seg sterkt til glasset og vi får et meget hardt belegg, forklarer Døhl.

Sitronsaft Nettstedet howtocleanstuff.net har flere midler i tillegg til eddik og natron som de anbefaler for dem som skal vaske glassruten ren.

Sitronsaft er ett av midlene de anbefaler brukt. Og det er et middel som har bred anvendelse på kjøkkenet utover de rent matmessige.

Howtocleanstuff.com fremhever et viktig moment for alle som skal rengjøre glassdøren, og det er å styre unna produkter som kan forårsake riper i glasset.

"Unngå å bruke skuremidler eller kluter/svamper med harde overflater på glassdørene, fordi det vil føre til fine riper på overflaten. Disse ripene blir ofte forvekslet med en film av urenheter, men ripene kan ikke fjernes med rengjøringsmidler", skriver de.

Vaskemiddel, klut eller malingskrape NRK.no har et annet innspill til hvordan glasset kan rengjøres.

Først kan man forsøke å vaske med en klut med vanlig rengjøringsmiddel, men dersom det fortsatt sitter noe igjen er rådet å dynke kluten med rengjøringsmiddelet og legge den oppe på glasset. Der skal den få lov til å ligge i en halv time før du vasker glasset igjen.

Men dersom heller ikke dette tar all skitten, så er det ifølge nrk.no bare håndmakt som gjelder.

"(....) kan du skrape glasset med et skarpt "barberblad" av den typen som brukes til keramiske kokeplater. Sjekk at bladet ikke er slitt, fordi det kan ripe opp glasset. Og ikke bruk slike blader på eventuelle dekorasjoner i ovnsglasset", utdyper de.

Miljøvennlige rengjøringsmidler Det finnes naturligvis midler å få kjøpt i butikken også, men i noen tilfeller kan slike spesialmidler inneholde etstende stoffer. Noe en 28-åring fikk erfare da han skulle rengjøre ovnen sin med et middel han hadde kjøpt hos en hvitevareforhandler. Det endte med brannskader på hånden.

- Det er forferdelig å ødelegge hånda bare ved ha vasket steikeovnen. Både jeg og samboeren min er litt triste av hele saken, forteller han til dagbladet.no.

<strong>SKINNENDE REN:</strong> Og slik ble den seende ut etter at natronblandingen hadde fått gjort sitt. FOTO: Alexander Berg jr.
SKINNENDE REN: Og slik ble den seende ut etter at natronblandingen hadde fått gjort sitt. FOTO: Alexander Berg jr. Vis mer

På sine sider fraråder da også Grønn Hverdag å bruke spesialmidler som blant annet stekovnsrens. Rådet deres er at man i stedet bruker svanemerkede rengjøringsmidler.

Les også:

Vask huset med eddik

Alt om rengjøring

Slik blir du kvitt flekkene i madrassen

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

<strong>NATRONBLANDINGEN:</strong> Og dette er luriumet som gjorde susen. Vann og natron blandet til en tykk grøt, som deretter ble smurt utover glasset i stekeovnsdøren. FOTO: Alexander Berg jr.
NATRONBLANDINGEN: Og dette er luriumet som gjorde susen. Vann og natron blandet til en tykk grøt, som deretter ble smurt utover glasset i stekeovnsdøren. FOTO: Alexander Berg jr. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer