Denne boligen tårner seg opp

For å få dagslyset inn, ble det bygget en treetasjers glassfasade.

Eldre bygninger som ikke lenger fyller den funksjonen det opprinnelig hadde, blir enten revet, eller gitt et helt nytt liv.

Dette vanntårnet i Nederland ble tappet for vann og fyllt opp med et moderne interiør, fordelt over ni etasjer.

- Tårnets fasade var nesten lukket, slik at det ikke var noen forbindelse med grøntarealet rundt, og fordi fasaden var nesten lukket slapp det heller ikke noe lys inn. En viktig del av ombyggingen var derfor å forbedre innslippet av lys og styrke sammenhengen med hagen rundt, forteller arkitektene Marnix van der Meer og Rolf Bruggink i Zecc Architects til klikk.no.

Historiske vanntårn Vanntårn har vært markante i det hollandske landskapet. Fra 1850 ble det bygget rundt 260 av dem, og fortsatt står 175 oppreist. Et fåtall av dem har fortsatt sin opprinnelige funksjon, mens mange er gjort om til restauranter, kontorer, boliger, hoteller og museum.

- Vanntårnet i Soest er et relativt ungt monument og er karakiterisert av en tydelig og ren arkitektonisk form og en minimal detaljering. Tårnet ble fikk avløsning for sin opprinnelige funksjon i 2002 og dets nedre deler har etter dette fungert som kontorlaokaler, beskriver arkitektene.

Vanntank som himling Tårnet bar preg av at det var dårlig vedlikeholdt gjennom mange år, blant var det flere steder tydelige sprekker i murstenfasaden, og det jernet som var brukt i konstruksjonen hadde klare korrosjonsskader.

I tillegg var toppen av vanntanken, som lå i øverste del av tårnet, fjernet. Når Zecc Architects fikk oppgaven i 2002, var det derfor betydelige oppgaver som lå foran dem. Men samtidig var målet å beholde mest mulig av tårnets opprinnelige preg.

- En av utfordringene lå derfor i å bevare det industrielle uttrykket i interiøret og å opprettholde romligheten, forklarer van der Meer og Rolf Bruggink.

Det medførte blant annet at bederommet, som ligger øverst i tårnet, fikk undersiden av vanntanken som himling.

Funksjonelt oppdelt Arkitektene delte tårnet inn i forhold til beboernes daglige rytme, slik at i nedre del ble de rommene plassert som i hovedsak benyttes i løpet av dagen. På den måten unngikk man unødvendig bruk av trapper.

- I denne delen ble kjøkkenet, stuen og barnas soverom plassert og de er orientert mot gaten og hagen Rett under bunnen av den gamle vanntanken plasserte vi baderommet, for å understreke knytningen til tårnets opprinnelige funksjon.

I den øverste delen har man plassert arbeidsrom, foreldresoverom, badstue og leserom.

- På den måten kan foreldrene trekke seg tilbake om kvelden, forteller arkitektene.

Beholde mest mulig av det opprinnelige For å opprettholde tårnet mest mulig i et bærekraftsperspektiv, var det nødvendig å foreta materialtekniske grep. Blant annet ble det rustne jernet fjernet, slik at man unngår at det dannes sprekekr i fasaden.

- Til erstatning ble det bygget en ny, indre kosntruksjon bestående av nye gulv og en spiraltrapp som beveger seg fra bunnen til toppen, sier van der Meer og Rolf Bruggink.

Arkitekturpris For dette arbeidet fikk Zecc Architects tildelt den nederlanske Watertower prize for 2004.

"Tårnets opprinnelige karakter ble på en raffinert måte forsterket gjennom den nye bruken av vanntårnet, og på den måten har en helt ny situasjon oppstått som har gitt bygget en kvalitet som stadig vokser", skriver juryen blant annet i sin begrunnelse.

RUNDE FORMER: Tårnets runde form er visuelt til stede gjennom hele boligen. FOTO: Jereon Musch
FORELDRESOVEROM: Foreldresoverommet ble plassert helt øverst i konstruksjonen, med en vindeltrapp opp til takterrassen FOTO: Jereon Musch
VANN MØTER VANN: Baderommet ble plassert rett under bunnen av den gamle vanntanken, for å understreke tårnets opprinnelige funksjon. FOTO: Jereon Musch
NYE TRAPPER: Hele tårnet ble gitt en ny konstruksjon innvendig, for å erstatte et rustent stålskjelett som ble fjernet. FOTO: Jereon Musch
TIL TOPPS: Dusjkabinett? Nei, bare trappehuset til takterrassen. FOTO: Jereon Musch
PLANSNITT: Slik fordeler rommene seg gjennom det ni etasjers høye vanntårnet. FOTO: Jereon Musch
LYSINNSLIPP: For å slippe mest mulig lys inn i den opprinnelig lukkede konstruksjonen, ble det skapt en tre etasjers høy glassvegg. FOTO: Jereon Musch
ORGANISK TRAPP: Husets trapp følger tårnets form og skaper et organisk inntrykk. FOTO: Jereon Musch
VANN MØTER VANN: Baderommet ble plassert rett under bunnen av den gamle vanntanken, for å understreke tårnets opprinnelige funksjon. FOTO: Jereon Musch
FRA VANN TIL DESIGNBOLIG: Det opprinnelige vanntårnet i den nederlanske byen Soest ble omdannet til en moderne designbolig, som strekker seg over ni etasjer. FOTO: Jeroen Musch

Les også:

Gammel villa ble forvandlet til moderne arkitektbolig

Den gamle garasjen ble designbolig

Gammel togstasjon ble designbolig

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

VANN MØTER VANN: Baderommet ble plassert rett under bunnen av den gamle vanntanken, for å understreke tårnets opprinnelige funksjon. Foto: Jereon Musch
VANN MØTER VANN: Baderommet ble plassert rett under bunnen av den gamle vanntanken, for å understreke tårnets opprinnelige funksjon. Foto: Jereon Musch Vis mer
TIL TOPPS: Dusjkabinett? Nei, bare trappehuset til takterrassen. Foto: Jereon Musch
TIL TOPPS: Dusjkabinett? Nei, bare trappehuset til takterrassen. Foto: Jereon Musch Vis mer