Denne bunadslusa kan du bruke kun én gang i året

Derfor er det smart å gå denne veien når du skal på flyet.

BUNADER VELKOMMEN: Her kan du gå hvis du har bunad med deg på flyet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
BUNADER VELKOMMEN: Her kan du gå hvis du har bunad med deg på flyet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): Årets 17. mai, som faller på en onsdag, blir opptakten til en langhelg for veldig mange. Ved å ta ut to fridager (18. og 19. mai) blir det hele fem dagers sammenhengende ferie.
Og ved Oslo Lufthavn Gardermoen er man å i ferd med å forberede storinnrykk av reisende allerede tirsdag 16.mai.
Dersom du skal ut og reise og planlegger å ta med deg bunad, så er dette gode nyheter:

Trygg sjekk

- Mange av de reisende har med seg bunad eller reiser i den. Og derfor åpner vi den såkalte familieslusa for dem på denne dagen. Det betyr at de kan ta med bunaden, og bunadsølvet til en sikkerhetssluse som er forberedt på dette, sier Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef i Avinor på Gardermoen.

Bunadsluse finner du både ved sikkerhetskontrollen ved Norwegians innsjekkingsskranker og ved SAS sine innsjekkingsskranker. Familie/bunadslusa er til venstre for de ordinære slusene.

Det var i 2015 at Avinor første gang åpnet for spesielle bunadsluser ved Gardermoen. Slusa er åpen 16. og 17. mai og ble raskt en stor suksess. Vanligvis er denne delen av sikkerhetskontrollen bare åpen for familier med barn.

Les mer: Denne tabben kan koste deg tusenlapper i ferien

RASK SERVICE: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor håper at 17.maitrafikken på Gardermoen skal gå raskt og effektivt unna. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
RASK SERVICE: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor håper at 17.maitrafikken på Gardermoen skal gå raskt og effektivt unna. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Vi har en familiesluse som er åpen hele året fordi vi vet at veldig mange familier blir stresset over å se travle forretningsreisende foran seg og bak seg. Når de i stedet ser andre familier med barn så senkes skuldrene, fordi de vet at dette er noe som kanskje tar litt lengre tid, uten at noen blir irritert for det, sier Joachim Westher Andersen.

- Og med bunadreisende er det likedan. De vet at det kan bli en ekstra sjekk fordi noe slår ut i sikkerhetskontrollen.

PS: Bunadkniven må sendes som innsjekket bagasje.

Reiseforsikring

• Dersom du har bunad bør du vurdere å skaffe en egen verdigjenstandforsikring for denne.

• Sannsynligvis er bunaden din mer verd enn den som dekkes av reiseforsikringen din.

• Du kan sende bunaden som innsjekket bagasje, men bør alltid ta med bunadsølvet i håndbagasjen.

• Mange opplever at affeksjonsverdien av bunaden er minst like stor som selve kroneverdien. Da bør du heller ha bunaden med som håndbagasje. Husk å ta sølvet i en egen pose som er lett å ta ut for manuell kontroll ved behov.

Bløtkake til besvær og begjær

• De ansatte i sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser opplever mange underlige historier på jobb. Som denne, da en kvinne skulle reise med fly fra Oslo lufthavn Gardermoen 17. mai.

• Den kvinnelige passasjeren hadde med seg en bløtkake som hun gjerne ville ta med gjennom sikkerhetskontrollen. Det gikk dessverre ikke, og da spurte hun om hvor mange kontrollører som var på jobb. Deretter delte hun opp kaken i like mange stykker, og serverte den til sikkerhetskontrollørene.

• - Det ble ekstra god stemning i sikkerhetskontrollen den dagen, sier pressevakt ved Oslo lufthavn Gardermoen, Joachim Westher Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer