Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne byen er nesten ny: - For 150 år siden var det bare skog her

I Sørøst-Asias smeltedigel leser du historien i matfatet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KUALA LUMPUR (Magasinet Reiselyst): Kuala Lumpur er en asiatisk cyberby og smeltedigel, preget av bølger med innvandring - fra de første kinesere kom som arbeidere, til indernes innflytting og de britiske kolonistenes tilbaketrekning.

Historien, den leser du i matfatet.

ENKLEST ER BEST: Kuala Lumpur er Asias matbod-hovedstad, der den ubestridte kongen er matgaten Jalan Alor - en halv kilometer med restauranter, boder, innkastere, plastikkstoler og biltrafikk, i et salig sammensurium av dufter og støy. Foto: RONNY FRIMANN
VOKSER OPPOVER: På bare 150 år er Kuala Lumpur blitt en storby med 1,6 millioner innbyggere i bykjernen. Ikke rart de må bygge i høyden. Foto: RONNY FRIMANN
KULTURMIKS: Indere, briter, kinesere og andre innvandrere har alle satt sitt preg på dagens malaysiske kjøkken. Foto: TORILD MOLAND
STARTEN: Dagens Chinatown ligger der Kuala Lumpur så sin spede start for rundt 150 år siden, med nettopp kinesiske arbeidere. Foto: TORILD MOLAND
MIDT I CHINATOWN: Guiden Sean Tan Kah Heng ber jevnlig til guder for økonomi, intellekt og helse i Sin sze si ya, Kuala Lumpurs eldste taoist-tempel. Foto: TORILD MOLAND
EKTE VARE: «Ekte» hokkien mee-nudler skal lages med grillkull - i matretten. Det er spektakulært når retten lages - og den smaker himmelsk. Foto: TORILD MOLAND
FETT NOK: Charles Steven har lagt på seg tre kilo siden han startet som matguide for tre år siden. Ikke rart, når man ser hva favorittretten hokkien mee-nudler inneholder. Foto: RONNY FRIMANN
NASJONALRETTEN: Nasi lemak er malayenes nasjonalrett, tradisjonelt servert til frokost, her i en bakgate på mattur med Food Tours. Ikke spør hvor den ligger. Foto: TORILD MOLAND
VOKSER OPPOVER: På bare 150 år er Kuala Lumpur blitt en storby med 1,6 millioner innbyggere i bykjernen. Ikke rart de må bygge i høyden. Foto: RONNY FRIMANN
ENKLEST ER BEST: Kuala Lumpur er Asias matbod-hovedstad, der den ubestridte kongen er matgaten Jalan Alor - en halv kilometer med restauranter, boder, innkastere, plastikkstoler og biltrafikk, i et salig sammensurium av dufter og støy. Foto: RONNY FRIMANN

- Vi har en felles kinesisk, indisk og malaysisk arv, og den startet her, i hjertet av Chinatown, messer guiden Sean Tan Kah Heng.
 
I dag har han ti europeiske turister på slep gjennom Chinatowns brokete bakgater.

Smakfull kulturarv Turen «Eat, Pray, Love» er en fire timers reise gjennom Kuala Lumpurs historie, via hindutempler, kinesiske taoisttempler, storslagne georgianske kolonibygninger og slitne handelshus i Chinatown.

Og ikke minst: En fysisk smakebit av det hele som tilfredsstiller både mage og intellekt.

- Kuala Lumpur er ikke gammel, for 150 år siden var det bare skog her, sier han lakonisk og løfter hodet mot alle de skinnende skyskraperne.

VOKSER OPPOVER: På bare 150 år er Kuala Lumpur blitt en storby med 1,6 millioner innbyggere i  bykjernen. Ikke rart de må bygge i høyden. Foto: RONNY FRIMANN
VOKSER OPPOVER: På bare 150 år er Kuala Lumpur blitt en storby med 1,6 millioner innbyggere i bykjernen. Ikke rart de må bygge i høyden. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Selv her nede i Chinatowns mørke bakgater, rager Petronastårnene og de andre skyskraperne godt synlig mot himmelen.

Sorte nudler Kuala Lumpur ble grunnlagt så seint som i 1857, da et medlem av den kongelige familien Selangor startet tinnutvinning og importerte 87 kinesiske arbeidere.

Det la grunnlaget for en blomstrende industri, handelsfolk begynte å sette opp butikker og vips - en by var født.

Et av de vakreste minnesmerkene fra denne tidlige pionertida er Sin sze si ya-templet, Kuala Lumpurs eldste taoist-tempel, fra 1864.
 
I disse omgivelser er det ikke mer enn naturlig at magen får som hodet: Kinesisk inspirasjon. I en trang bakgård, akkompagnert av malende gatekatter, setter vi oss ned for å nyte klassiske hokkien-nudler.

ENKLEST ER BEST: Kuala Lumpur er Asias matbod-hovedstad, der den ubestridte kongen er matgaten Jalan Alor - en halv kilometer med restauranter, boder, innkastere, plaststoler og biltrafikk, i et salig sammensurium av dufter og støy. Foto: RONNY FRIMANN
ENKLEST ER BEST: Kuala Lumpur er Asias matbod-hovedstad, der den ubestridte kongen er matgaten Jalan Alor - en halv kilometer med restauranter, boder, innkastere, plaststoler og biltrafikk, i et salig sammensurium av dufter og støy. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Nudlene er svarte, tilberedt med mørk soyasaus og små, fete biter av svin.

- De kinesiske arbeiderne savnet hjemlandet, og så begynte de å lage nudler som mor hadde gjort det hjemme, forteller Sean.

Hokkien mee er en av byens klassiske retter, og du får den - av varierende kvalitet - på alle matmarkeder.

Fett nok Etter en munnfull hjemlengsel, er det tid for noe litt mer oppløftende.

Både indiske carrier og søte pannekaker er i dag en del av matmangfoldet i Kuala Lumpur, men vi skal gå rett på nasjonalretten nasi lemak.

- For malayer er den beste maten usunn mat. Fett og fritert - herlig. Som nasi lemak, også kalt «feit ris», en av mine favoritter.

Det er vår andre guide, Charles Steven, på vår andre mattur som proklamerer dette.

Samtidig innrømmer at han har lagt på seg minst tre kilo på de tre åra han har jobbet som matguide.

Forståelig nok, for malaysisk mat er ikke næringsfattig.

Vi har akkurat kjørt i 40 minutter for å komme til det som ifølge Charles er Kuala Lumpurs beste nasi lemak-restaurant: Et åpent kjøkken med ti bord i en bakgate langt ute i et boligområde.

Asias matbod-hovedstad Det ser ut til å være fellesbetegnelsen på de fleste store matopplevelser i Kuala Lumpur: Du må ikke gå på en fancy restaurant for å finne godbitene.

FETT NOK: Charles Steven har lagt på seg tre kilo siden han startet som matguide for tre år siden. Ikke rart, når man ser hva favorittretten hokkien mee-nudler inneholder. Foto: RONNY FRIMANN
FETT NOK: Charles Steven har lagt på seg tre kilo siden han startet som matguide for tre år siden. Ikke rart, når man ser hva favorittretten hokkien mee-nudler inneholder. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Snarere tvert imot - jo mer bortgjemt og mindre pompøst et sted er, desto bedre mat serveres. Derfor tar vi samme kveld til den mest populære «matgata», Jalan Alor, sentralt i Golden Triangle.

Kuala Lumpur kalles av mange for Sørøst-Asias matbod-hovedstad, og for et utvalg. En halv kilometer med restauranter, boder, innkastere, plaststoler og biltrafikk, i et salig sammensurium av dufter og støy.

Selv om Jalan Alor kanskje er det største, og mest travle, finnes det et utall slike markeder på alle kanter av byen. Lokale i hopetall stimer til matmarkedene - det er gjerne er billigere å spise ute enn hjemme.

MIDT I CHINATOWN: Guiden Sean Tan Kah Heng ber jevnlig til guder for økonomi, intellekt og helse i Sin sze si ya, Kuala Lumpurs eldste taoist-tempel. Foto: TORILD MOLAND
MIDT I CHINATOWN: Guiden Sean Tan Kah Heng ber jevnlig til guder for økonomi, intellekt og helse i Sin sze si ya, Kuala Lumpurs eldste taoist-tempel. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Bedre er det også.