Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne byen er norsk, men sammenliknes med Barcelona

Her kan du dra rett fra shopping til stranda.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KRISTIANSAND (Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

- Det er Barcelona-tendenser, sier Theodor Geelmuyden, som tilbringer en halv ferieuke i Kristiansand sammen med kjæresten, Chi-chi Tran, og et vennepar.

Det er kombinasjonen shopping og bystrand som gjør at han sammenlikner sørlandsbyen med den katalanske hovedstaden.

- I Oslo må man ta bussen for å komme seg på stranda. Her kan vi dra rett fra shopping til stranda, sier Chi-chi Tran.

PALMESUS: Chi-chi Tran (21), Theodor Geelmuyden (21), Lene Sollie (20) og Na'el Roby (21) har vært i Kristiansand flere somrer. De omtaler byen som «Norges Barcelona» og «den beste sommerbyen i Norge». Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
ANTIKK OG BRUKT: I Skippergata i Sørlandets hovedstad kan du finne brukte skatter. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
STOLSKILT: Midt i Kristiansands mest trafikkerte vei kommer en av de mange antikkbutikkene i byen med en oppfordring. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
LYSPUNKTET INTERIØR: Her er det designmøbler det går i. Alt fra store møbler til små gaveartikler. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
INDUSTRIELT: Firmaet Ebano har stått for innredningen på Food Asylum. Innehaverne håper stedet snart kan bli brukt som bar også. Diskokula er alt på plass. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
DØRDEKOR: Det er liten tvil om hva de serverer på Food Asylum. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
SPANSKTALENDE: Takeshi Seto ble headhuntet til sushirestauranten Food Asylum fra Mallorca. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
RETRO: Ikke la deg lure av navnet. På Retro selger de bare ubrukte designklær. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
FRK. LARSEN: Stamstedet til kronprinsesse Mette Marit. Sist hun var der, drakk hun grønn te. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND

- Det er deilig å komme seg ut av Oslo. For meg er dette den ultimate sommerbyen i Norge, konkluderer venninnen hennes, Lene Sollie.

De to parene labber ned mot strandflekken sin for å jobbe videre med brunfargen etter pausen med forfriskninger og fersken mellom palmene.

Fint vær Lenger opp i byen merkes det at været er spesielt pent i dag. På sushirestauranten Food Asylum er det bare to av bordene som er okkupert.

Men på kjøkkenet jobbes det iherdig med forberedelsene til det ventede middagsinnrykket noen timer seinere.

Japanske Takeshi Seto er en av kokkene. Han gleder seg til å lære mer om Kristiansands råvarer.

URBAN OPPVÅKNING: Japanske sushikokker og vintageklær fra det store utland har inntatt sørlandshovedstaden Kristiansand. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
URBAN OPPVÅKNING: Japanske sushikokker og vintageklær fra det store utland har inntatt sørlandshovedstaden Kristiansand. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND Vis mer

- Kanskje det blir makrell-sashimi etter hvert, sier Takeshi, mens han skjærer tynne skiver av en laks med stødige bevegelser.

- Det er ikke noe halvveis, sier daglig leder, Atle og flirer.

Søkte i hele Europa Men prosessen fram mot ansatt sushikokk fra Japan var tidkrevende. Et bemanningsbyrå søkte i hele Europa. Kokker fra Trondheim og København var innom og prøvejobbet, uten at de tre eierne ble overbevist.

Men på Mallorca traff de blink. Takeshi Seto hadde jobbet med rå fisk både i sushiens hjemland og over hele verden.

- Da han var her og prøvejobbet, så vi med en gang at det var noe helt annet enn de andre vi hadde hatt inne.

Men han hadde ett krav. Han ville ta med seg en venn.

Det var helt greit for alle på Food Asylum. Det førte til at de fikk to japanske sushikokker på restauranten i stedet for en.

Sushi og yakitori Da de åpnet restauranten 8. desember i fjor, var de klar over at det var mange sørlendinger som aldri hadde spist sushi før.

For å ikke ekskludere noen, har de derfor valgt å servere en annen japanske spesialitet i tillegg, «yakitori sticks» - grillet kjøtt på pinne.

- De aller fleste som kommer hit for første gang, kjører safe med en kombinasjon av yakitori og sushi. Neste gang de kommer, spiser de litt mer sushi, og til slutt er det bare sushi det går i, forteller Atle.

JAPANSK I KRISTIANSAND: Japansk kaffekoker på sushirestauranten Food Asylum. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
JAPANSK I KRISTIANSAND: Japansk kaffekoker på sushirestauranten Food Asylum. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND Vis mer

- I tillegg har vi en del fusion-sushi; fritert maki, og biter med majones og ulike sauser som gjør det mindre skremmende. Det har slått veldig bra an.

Røft interiør Når det gjelder interiøret, er det røft som har vært hovedtanken. 90 prosent av møblene er gjenbruk. Tepper er erstattet med originale betonggulv, lampene er industrielle, stålrørene i taket er synlige, dekoren er fargenøytral.

- Folk sier at de får følelsen av å være et helt annet sted enn Kristiansand når de kommer hit. New York og København er blant byene som har vært nevnt.

- Og alle får sjokk når de går på do her, sier Atle.

Kanskje heldekkende speil fra gulv til tak og hvalsang over høyttaleranlegget er årsaken?

Christiansand Brygghus Mikrobryggeriet skal åpnes noen hundre meter fra Food Asylum. Innehaverne går for en tilsvarende look som sushirestauranten.

Foreløpig er det langt fra ferdig, men testproduksjonen av øl er allerede godt i gang. En porter med smak av karamell og sjokolade og en belgisk hveteøl med koriander og sitrus er mulige kandidater på den kommende menyen.

Bryggansvarlig Tellef Dannevig er hjernen bak. Jobben fikk han over bardisken.

- Det startet med at jeg satt i baren og snakket med Lars da han var daglig leder på Patricks, sier Tellef.

Ønsket eget brygghus - Ølmiljøet på Patricks var relativt stort. Vi pratet om hvor gøy det hadde vært å åpne et eget brygghus, og om hvor bra det hadde gått med dem som hadde åpnet i Oslo.

I fjor vår kom de fram til at Kristiansand var klar for det, og fikk utelivsbaronen Geir Legreid til å investere pengene de trengte.

CHRISTIANSAND BRYGGHUS: Kommende daglig leder Lars Amundsen og bryggmester Tellef Dannevig tror kristiansanderne er klare for et mikrobryggeri. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
CHRISTIANSAND BRYGGHUS: Kommende daglig leder Lars Amundsen og bryggmester Tellef Dannevig tror kristiansanderne er klare for et mikrobryggeri. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND Vis mer

- Men det er først og fremst en restaurant. Vi skal ikke bli et sånt sted hvor folk sitter og bælmer halvlitere, sier Lars Amundsen, som snart kan kalle seg daglig leder.

De vil at det skal være et sted hvor folk som er opptatt av smak, samles. Målet er at det skal være noe å bryne seg på for både nybegynnerne og entusiastene som slår seg ned ved et bord på Christiansands Brygghus.

«Beer geeks» - Det begynner å bli en del «beer geeks». De møtes og drikker det sykeste ølet til de sykeste prisene. Så sært som mulig.

Selv er han ikke i tvil om hva den særeste ølopplevelsen hans er øl smaksatt med en olje kokt på testiklene til bevere.

- Så galt blir det ikke her. Vi må jo kunne selge ølet vårt til folk flest.

Bella Donna Vintage & Second Hand I Kristiansands mest trafikkerte gate ligger det et typisk hvitt sørlandstrehus. Fernanda Arredondo har okkupert 12 kvadratmeter i førsteetasjen. En kjole som flagrer i vinden, og den åpne døra gir et hint om hva som skjuler seg på innsida.

- Dette har noen prøvd på før, og det gikk ikke, var det noen som sa, sier Fernanda.

Det hun prøver på, er å leve av å selge vintageklær til Kristiansands befolkning. Hun reiser til København, Amsterdam og London for å kjøpe plagg.

I tillegg har hun retrogrossister i USA, en italiensk syerske som syr 50- og 60-tallsinspirerte klær, privatpersoner som kommer innom med klær fra loftet, og egne evner som designer og redesigner.

Må forklare vintage - Det hender at det kommer noen som forventer å finne ting til ti og tjue kroner. Da må jeg forklare dem hva vintage er, sier Fernanda.

Bak inngangsdøra henger den skriftlige versjonen: «Vintage er klær fra en tidlig stilepoke. Vi har valgt å ta inn klær fra 1920 til 1980».

- Jeg er overrasket over hvor godt jeg har blitt tatt imot, men jeg tjener ikke penger på det foreløpig. Det går i null, eller litt i pluss, hver måned.

Men utvidelsen er allerede under planlegging, og ved siden av jobber hun som sosionom på krisesenter. Mannen hennes, som til vanlig jobber som frilansfotograf, hjelper til som butikkmedarbeider. De har allerede begynt å planlegge utvidelsen.

- Men det er mange som sier at de ikke synes jeg skal utvide. De synes butikken er søt som den er, fordi den er så liten.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.

GOD SERVICE: Fernanda Arredondo i vintage-butikken Bella Donna yter gjerne litt ekstra service. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
GOD SERVICE: Fernanda Arredondo i vintage-butikken Bella Donna yter gjerne litt ekstra service. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND Vis mer
BELLA DONNA VINTAGE & SECOND HAND: Innehaver Fernanda Arredondo har troen på at retrobølgen snart slår inn over Sørlandet med stor kraft. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND
BELLA DONNA VINTAGE & SECOND HAND: Innehaver Fernanda Arredondo har troen på at retrobølgen snart slår inn over Sørlandet med stor kraft. Foto: ERLING SLYNGSTAD HÆGELAND Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media