Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne byen er verdens beste vinby

Og vinene herfra passer utmerket til skalldyr.

Verdens beste vinby:Rundt byen Chablis kan flere byer produsere vinen, området er delt i fire kvalitetsnivåer. Her er Grand Cru-vinmarker mot byen Chablis, og Premier Cru-vinmarker på andre siden. Foto: Ken Engebretsen
Verdens beste vinby:Rundt byen Chablis kan flere byer produsere vinen, området er delt i fire kvalitetsnivåer. Her er Grand Cru-vinmarker mot byen Chablis, og Premier Cru-vinmarker på andre siden. Foto: Ken Engebretsen Vis mer

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet): Vintesten.

Ankomsten til Chablis er trist og traust, eviglange åkrer med korn, en og annen Charolais-ku og svært lite annet. Det eneste som holder deg oppe er forventningen om et besøk i verdens beste lille hvitvinsby.

I STØTET: Billaud er i støtet og leverer varene. Billaud-Simon Chablis er ganske rik, men typisk for årgangen.
I STØTET: Billaud er i støtet og leverer varene. Billaud-Simon Chablis er ganske rik, men typisk for årgangen. Vis mer

Selve området har landsbyen Chablis med sine ca 5000 innbyggere som sentrum, men området omkranser flere landsbyer, som Préhy, Courgis, Beines og Poinchy.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

De har alle jordsmonn av kalkholdig jord som gjør at de kan lage vin med navnet Chablis på etiketten.

Både vin og landsby Chablis er altså både en landsby og en vin, som er ganske vanlig i Frankrike. Bor du så i en slik by og har lyst til å dyrke vindruer, må du plante druen Chardonnay hvis du skal ha en mulighet til å sette Chablis på etiketten.

Velger du en annen drue, faller retten bort.

Når du så har plantet Chardonnay, er det avhengig av hvor du har fått anledning til å plante den. Saken er at jordsmonnet i Chablis samt eksponering til solen er viktig for druens modning og kvalitet.

Fire nivåer vin Området har fire nivåer hvor det laveste heter Petit Chablis, så bare Chablis og nest øverst finnes vinmarker med 1. (premier) Cru status før de beste vinmarkene har Grand Cru på etiketten.

LILLEBROR:  Domaine des Malandes Petit Chablis er en lillebror, og ikke fullt så god som de beste Chablisene.
LILLEBROR: Domaine des Malandes Petit Chablis er en lillebror, og ikke fullt så god som de beste Chablisene. Vis mer

Når dette nå er avgjort, følger en del regler på hvordan du skal drive vinmarken, hvor utbytte eller antall kilo du henter ut er viktigst. Følger du dem, kan du sette det aktuelle navnet på etiketten ved siden av ditt eget navn og årgang.

KENS UTVALGTE: Denne vinen har god fuktighet, og en tett syrlig stil, og er Kens utvalgte denne uken.
KENS UTVALGTE: Denne vinen har god fuktighet, og en tett syrlig stil, og er Kens utvalgte denne uken. Vis mer

Dagens test tar for seg god vin på alle fire nivåer blant de 305 forskjellige Chablisene på det norske markedet. Jeg smakte ikke mer enn 30 av disse, men uansett dette er bare et utvalg av en vin som skal ha slank grønn mineralsk frukt med tørr kjerne og avslutning, ingen merkbar eik, men med stålsyre.

Passer fisk og skalldyr Chablis er en strålende kombinasjon til fisk og skalldyr. Enkelt og greit velger du laveste nivå i Chablis til enkleste skalldyr og tilberedning, og jobber deg oppover.

Den kraftigste fisken krever gjerne en Grand Cru, og husk at Chablis krever syrlige sauser eller tilbehør. Og vil du, kan mange lagres i 10 år eller lenger, og gjerne luftes lenge.
Ukas test
•Hvitvin

Billaud-Simon Chablis 2009. Frankrike, Chablis
Varenr:
9581301 (BU) Poeng:  89  Pris: 479,90
Er ikke alltid like fornøyd med 09-årgangen, men Billaud er i støtet og leverer varene. Ganske rik, men typisk for årgangen. For de som vil vente kommer 2010 etter hvert, og det er bare å glede seg.

TESTENS TAPER: Denne vinen er udelikat og uharmonisk, og har lite med Chablis å gjøre, i følge Dagbladets vinekspert Ken Engebretsen.
TESTENS TAPER: Denne vinen er udelikat og uharmonisk, og har lite med Chablis å gjøre, i følge Dagbladets vinekspert Ken Engebretsen. Vis mer

Domaine des Malandes Petit Chablis 2009. Frankrike
Varenr:
  3294001 (BU)  Poeng: 82 Pris: 159,90
Petit Chablis er akkurat det, en lillebror. Ikke fullt så bra, men når du finner noen som er nesten der, blir du riktig så fornøyd. Denne sitter

SOLID PRODUSENT: Brocard har vært en av områdets mest solide produsenter de siste 15 årene - Vanskelig å gå feil der, sier Ken Engebretsen.
SOLID PRODUSENT: Brocard har vært en av områdets mest solide produsenter de siste 15 årene - Vanskelig å gå feil der, sier Ken Engebretsen. Vis mer

Piuze Chablis Terroirs de Courgis 2010. Frankrike, Chablis
 
Varenr: 5891201 (BU) Poeng: 85 Pris: 185
Frisk og floral Chablis med god fruktighet og tett, tørr og syrlig stil, med god mineralsk stil og lang karakter. Patrick er en friskus denne søvnige byen. Jeg er ikke sikker på om 2011 er hans beste for denne, men det holder i massevis.

ENESTE SEKSER: Denne vinen er den eneste som har fått terningkast seks denne uken. En god vin med moden karakter.
ENESTE SEKSER: Denne vinen er den eneste som har fått terningkast seks denne uken. En god vin med moden karakter. Vis mer

Mathilde la Fleur Chablis 1 Cru Vaillons 2010. Frankrike
Varenr: 9849201 (BU) Poeng: 73 Pris: 199
Svært moden og rik vin med lite Chablis-karakter, mer sentralburgunder-stil med fet og rik karakter av smør og voks. Udelikat og uharmonisk, og har lite med Chablis å gjøre.

 Hellstrøm Bon Vin Blanc Chablis 2011. Frankrike
Varenr: 9735401 (BU) Poeng: 83 Pris: 160
Slank og stram village-utgave med Eyvind sitt navn på etiketten, laget av Brocard. Brocard har vært en av områdets mest solide produsenter de siste 15 årene - vanskelig å gå feil der. Og ja, det er en Bon Vin, trés bon.

Simonnet-Febvre Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2008. Frankrike
Varenr: 5269901 (BU) Poeng: 87 Pris: 239,90
Anslag av sjø, tang og salt med gul lett moden frukt. Sitter fint med myk og moden karakter. Simmonet- Febvre ser ut til å gjøre ting bedre og bedre. Blir spennende å følge de fremover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media