Denne byen er verdens beste vinby

Og vinene herfra passer utmerket til skalldyr.

Verdens beste vinby:Rundt byen Chablis kan flere byer produsere vinen, området er delt i fire kvalitetsnivåer. Her er Grand Cru-vinmarker mot byen Chablis, og Premier Cru-vinmarker på andre siden. Foto: Ken Engebretsen
Verdens beste vinby:Rundt byen Chablis kan flere byer produsere vinen, området er delt i fire kvalitetsnivåer. Her er Grand Cru-vinmarker mot byen Chablis, og Premier Cru-vinmarker på andre siden. Foto: Ken Engebretsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser.  (Dagbladet): Vintesten.

Ankomsten til Chablis er trist og traust, eviglange åkrer med korn, en og annen Charolais-ku og svært lite annet. Det eneste som holder deg oppe er forventningen om et besøk i verdens beste lille hvitvinsby.

Selve området har landsbyen Chablis med sine ca 5000 innbyggere som sentrum, men området omkranser flere landsbyer, som Préhy, Courgis, Beines og Poinchy.

De har alle jordsmonn av kalkholdig jord som gjør at de kan lage vin med navnet Chablis på etiketten.

Både vin og landsby Chablis er altså både en landsby og en vin, som er ganske vanlig i Frankrike. Bor du så i en slik by og har lyst til å dyrke vindruer, må du plante druen Chardonnay hvis du skal ha en mulighet til å sette Chablis på etiketten.

Velger du en annen drue, faller retten bort.

Når du så har plantet Chardonnay, er det avhengig av hvor du har fått anledning til å plante den. Saken er at jordsmonnet i Chablis samt eksponering til solen er viktig for druens modning og kvalitet.

Fire nivåer vin Området har fire nivåer hvor det laveste heter Petit Chablis, så bare Chablis og nest øverst finnes vinmarker med 1. (premier) Cru status før de beste vinmarkene har Grand Cru på etiketten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer