JERUSALEM: Fra utkikkspunktet på Oljeberget ser du hele Jerusalems gamleby. Porten på muren til høyre for Klippedomen skal etter jødisk tradisjon åpne seg når Messias kommer. Foto: PETTER LØKEN
JERUSALEM: Fra utkikkspunktet på Oljeberget ser du hele Jerusalems gamleby. Porten på muren til høyre for Klippedomen skal etter jødisk tradisjon åpne seg når Messias kommer. Foto: PETTER LØKENVis mer

Denne byen har blitt ødelagt to ganger, beleiret 23, angrepet 52 og erobret 44 ganger

Har i stor grad formet historien de siste par tusen åra.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

JERUSALEM (Dagbladet): - Jeg har alltid drømt om å bade i Dødehavet. Det er som om hele kroppen er laget av kork, men jeg tror ikke det er her du skal ta svømmeknappen, sier svenske Anders Öhrman.

Det tar deg bare en halvtime i bil fra Jerusalem å komme til Neve Midbar i nordenden av Dødehavet.

Lyset her i morgentimene kan få selv den største religionsskeptiker til å begynne å fundere på om det faktisk finnes mer mellom himmel og jord enn det du kan se med det blotte øyet.

SOM EN KORK: - Jeg har alltid drømt om å bade i Dødehavet. Har aldri kunnet forstå hvordan det føles, men det er som om hele kroppen er laget av kork, sier  Anders Öhrman. Foto: PETTER LØKEN
SOM EN KORK: - Jeg har alltid drømt om å bade i Dødehavet. Har aldri kunnet forstå hvordan det føles, men det er som om hele kroppen er laget av kork, sier Anders Öhrman. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Den ramsalte innsjøen 400 meter under Middelhavets overflate er jordoverflatens laveste punkt.

- Til å kalles Dødehavet, er det å bade her en veldig levende opplevelse, smiler Öhrman.

Hellig by En alvorlig mann med et esel. Guider med horder av turister på slep. Alle ser de en vei.

I en radius på 180 grader åpenbares alle stedene som i stor grad har formet menneskenes historie de siste par tusen åra. 

Her fra utkikkspunktet på Oljeberget ser du Jerusalem. Den hellige byen for tre av de store monoteistiske religionene: kristendommen, jødedommen og islam.

BEVOKTET: Inngangen til Vestmuren, jødenes helligste sted, er strengt bevoktet. På toppen ligger Klippedomen med gullkuppelen og til høyre al-Aqsa-moskeen, som gjør at Jerusalem er muslimenes tredje helligste by etter Mekka og Medina. Foto: PETTER LØKEN
BEVOKTET: Inngangen til Vestmuren, jødenes helligste sted, er strengt bevoktet. På toppen ligger Klippedomen med gullkuppelen og til høyre al-Aqsa-moskeen, som gjør at Jerusalem er muslimenes tredje helligste by etter Mekka og Medina. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

- Jeg er ikke det minste religiøs selv. Men jeg kjenner at det ikke er hvilket som helst sted jeg er. Det er en mektig følelse, og det jeg leste i bøkene på skolen som liten gutt, blir plutselig utrolig virkelig, sier Anders Öhrman om byen.

Når vi spiser ribbe og pinnekjøtt, og deler ut pakker julaften, er det på grunn av mannen som ble født i nabobyen Betlehem en liten kjøretur unna. Men det var her i Jerusalem Jesus skal ha blitt korsfestet, stått opp fra de døde og reist opp til himmelen.

Konfliktenes by Det har bodd mennesker i Jerusalem i rundt 5500 år.

Opp gjennom tidene har byen blitt ødelagt 2 ganger, beleiret 23 ganger, angrepet 52 ganger, og erobret og gjenerobret 44 ganger.

I den siste tida har det stort sett vært fredelig akkurat her, men den gigantiske muren som deler byen i to, er en kraftig påminnelse om at du er i et område og i en by som fortsatt er i dyp konflikt.

Religiøse høydepunkt Ser du litt ned til høyre i skråningen mot Kedrondalen, ligger hagen Getsemane der Jesus skal ha oppholdt seg med disiplene natta før han ble korsfestet. Like ved finner du jomfru Marias grav.

VESTMUREN: Besøker du muren, kan du skrive et ønske eller en takk til Gud på en lapp, og stikke den inn i en av de mange sprekkene. En gang i måneden samles de inn av områdets rabbiner, som brenner dem på et bål mens han lyser en velsignelse.  Foto: PETTER LØKEN
VESTMUREN: Besøker du muren, kan du skrive et ønske eller en takk til Gud på en lapp, og stikke den inn i en av de mange sprekkene. En gang i måneden samles de inn av områdets rabbiner, som brenner dem på et bål mens han lyser en velsignelse. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Til venstre, rett på utsiden av den gamle bymuren på Sionhøyden, ligger Davids by, den aller eldste bydelen i Jerusalem, med kong Davids grav, og nattverdssalen der Jesus etter tradisjonen hadde sitt siste måltid med disiplene.

Rett nedenfor ligger den jødiske gravplassen, på den andre siden av dalen den muslimske. Rett fram ser du det alle kommer for å se: Jerusalems gamleby.

Tempelhøyden På Tempelhøyden, midt i synsfeltet, ruver Klippedomen fra 691 etter Kristus med sin enorme gullkuppel. Domen regnes for å være verdens eldste muslimske byggverk, og det var her Muhammed ifølge islam gjorde sin himmelferd.

Rett bortenfor ligger al-Aqsa-moskeen, «Den fjerntliggende moské», først oppført i 715 etter Kristus og en av verdens eldste moskeer.

På samme sted som Klippedomen ligger, er det etter jødisk tradisjon at Abraham, israelernes stamfar, ble satt på prøve av Gud og nesten ofret sin sønn Isak.

Vestmuren Det var også her Salomo, sønn av kong David som gjorde Jerusalem til hovedstad, bygde et tempel for å huse gullskrinet Paktens ark - der steintavlene med De ti bud ble oppbevart.

DET SISTE MÅLTID: Rett på utsiden av den gamle bymuren på Sionhøyden ligger bydelen Davids by. Her finner du nattverdssalen der Jesus hadde sitt siste måltid med disiplene. Foto: PETTER LØKEN
DET SISTE MÅLTID: Rett på utsiden av den gamle bymuren på Sionhøyden ligger bydelen Davids by. Her finner du nattverdssalen der Jesus hadde sitt siste måltid med disiplene. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Det storslåtte tempelet fikk status som sentrum i den jødiske verden, men ble ødelagt av babylonerne i 587 før Kristus.

Det ble gjenreist flere ganger, men kong Herodes' praktutgave rakk bare å stå et knapt århundre før det ble ødelagt for godt av romerne i år 70 etter Kristus.

Jødenes mest hellige I dag står bare den vestlige muren igjen. Vestmuren, kjent som klagemuren, er i dag hovedmål for jødiske pilegrimer og regnes for jødenes helligste sted.

Ifølge jødisk tradisjon skal tempelet gjenreises når Messias kommer.

Besøker du muren, kan du skrive et ønske eller en takk til Gud på en lapp, og stikke den inn i en av de mange sprekkene. En gang i måneden samles de inn av områdets rabbiner, som brenner dem på et bål mens han lyser en velsignelse.

Via dolorosa Gamlebyen er delt i en kristen, en jødisk, en muslimsk og en armensk bydel. Det kristne kvarteret alene huser over 40 viktige religiøse bygninger.

DEN HELLIGE GRAVS KIRKE: I 1600 år har kristne valfartet til Den hellige gravs kirke i Jerusalem. Den helligste kirken i kristen tro står ifølge tradisjonen på Golgata. Stedet der Jesus ble hengt på korset, deretter gravlagt, og dagen etter dro opp til himmelen. Foto: PETTER LØKEN
DEN HELLIGE GRAVS KIRKE: I 1600 år har kristne valfartet til Den hellige gravs kirke i Jerusalem. Den helligste kirken i kristen tro står ifølge tradisjonen på Golgata. Stedet der Jesus ble hengt på korset, deretter gravlagt, og dagen etter dro opp til himmelen. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Et av høydepunktene for mange er å gå «smertens vei», Via dolorosa, der Jesus skal ha gått med korset på ryggen fram til Golgata der han ble korsfestet. 

Går du Via dolorosa, kommer du til Den hellige gravs kirke, også kalt Oppstandelseskirken eller Gravkirken.

Den har blitt ødelagt og gjenoppbygd flere ganger, og den nåværende kirken er fra 1810, selv om deler av den innvendig er betraktelig eldre. Kirken tilhører den romersk-katolske kirke og flere østlige kirkesamfunn.

Helligdom Diskusjonen går fortsatt om korsfestelsen fant sted akkurat her, og flere andre steder er foreslått.

Men kirken er bygd på det som ifølge tradisjonen er Golgata, og Gravkirken er regnet for å være den mest hellige kirken innen kristendommen.

RITUALE: Personlige eiendeler finner veien opp av vesker og sekker før de gnis mot steinen der Jesus ble vasket og lagt i likklede etter at han ble tatt ned fra korset. Foto: PETTER LØKEN
RITUALE: Personlige eiendeler finner veien opp av vesker og sekker før de gnis mot steinen der Jesus ble vasket og lagt i likklede etter at han ble tatt ned fra korset. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Det var Helena, moren til keiser Konstantin, som bestemte at kirken skulle bygges, etter at hun oppdaget tre kors her i år 300. Historien forteller at korset Jesus hang på, ble identifisert da en syk mann ble helbredet etter å ha rørt ved det.

Graven der de mener Jesus ble lagt, og dagen etter stod opp fra de døde, befinner seg også i Den hellige gravs kirke. I 1600 år har kristne fra hele verden valfartet hit.

- By tradition Køen rett innenfor de massive dørene til Den hellige gravs kirke er lang. Kvinner og menn setter seg etter tur ned på kne rundt en glatt stein med et svakt skjær av rosa.

Personlige eiendeler finner veien opp av vesker og sekker før de gnis mot steinblokka. Noen heller på vann fra medbrakte flasker, og vasker den med private tørklær de har hatt med hjemmefra.

En lav summing, gjentatt korsing og personlige bønner i den dypeste konsentrasjon. Ingen knuffing og dytting. Alle venter på tur.

JESU GRAV: I Gravkirken kan du besøke Jesu grav. Køen inn er lang og strengt bevoktet. Skal du besøke Jerusalems hellige steder, må du som kvinne kle deg i shorts eller skjørt som går ned til knærne, og bruke topp med ermer som går til midt mellom skulder og albue. Det samme gjelder menn: Shorts til knærne og T-skjorte med ermer. Foto: PETTER LØKEN
JESU GRAV: I Gravkirken kan du besøke Jesu grav. Køen inn er lang og strengt bevoktet. Skal du besøke Jerusalems hellige steder, må du som kvinne kle deg i shorts eller skjørt som går ned til knærne, og bruke topp med ermer som går til midt mellom skulder og albue. Det samme gjelder menn: Shorts til knærne og T-skjorte med ermer. Foto: PETTER LØKEN Vis mer

Dette er steinen der Jesus skal ha blitt vasket og lagt i likklede etter at han ble tatt ned fra korset.

- By tradition («etter tradisjonen» red.anm.), svarer guiden på spørsmål om det faktisk var akkurat her det skjedde.

MADABAKARTET: Kartet er en kopi av en mosaikk som ble funnet i en kirke i Madaba i Jordan, og er et kart over Jerusalem datert til rundt 500 år etter Kristus. Foto: PETTER LØKEN
MADABAKARTET: Kartet er en kopi av en mosaikk som ble funnet i en kirke i Madaba i Jordan, og er et kart over Jerusalem datert til rundt 500 år etter Kristus. Foto: PETTER LØKEN Vis mer