Denne byen har flest Michelin-restauranter i forhold til innbyggertall

Her finner du Spanias beste tapas.

MYE GODT:  Fatene med pintxos står tett i tett på bardiskene, og det er bare å forsyne seg.   Foto: Mette Møller
MYE GODT: Fatene med pintxos står tett i tett på bardiskene, og det er bare å forsyne seg. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAN SEBASTIAN I SPANIA (Dagbladet): I denne idylliske badebyen ved Atlanterhavet ligger tapasbarene tett i tett, og her kan du nyte tapas i alle mulige spennende varianter.

Innbyggerne kaller sin tapas for pintxos, og den går for å være den beste og mest avanserte i Spania.

Vår langhelg i San Sebastian ble et uforglemmelig møte med deilige smaker og et mangfoldig utvalg av baskisk mat og vin.

Råvarene - pintxos er spennende fingermat som setter råvarene i fokus.

På pinne - I Baskerland har vi fantastiske grønnsaker, helt nydelig sjømat og deilige skinker og krydrede pølser. Det er enkelt å lage god mat her, sier Amaiur Martinez.

FULL AV STJERNER: San Sebastian er byen med flest Michelin-restauranter i forhold til innbyggertallet. 
Dette er fra bystranda  Playa de La Concha, med strandpromenaden og utsikt mot gamlebyen. 

Foto: Mette Møller
FULL AV STJERNER: San Sebastian er byen med flest Michelin-restauranter i forhold til innbyggertallet. Dette er fra bystranda Playa de La Concha, med strandpromenaden og utsikt mot gamlebyen. Foto: Mette Møller Vis mer

Han er kokk og driver spisestedet Ganbara, som ligger midt i hjertet av gamlebyen i San Sebastian, og er en av byens aller eldste og mest eksklusive pintxosbarer. Her henger det store skinker i taket, og på bardiskene står fat etter fat med fristende munnfuller.

Vi tilbys alt fra enkle croissanter dekket med flortynne skiver Jamon iberico, kanskje verdens beste spekeskinke, til crispy brød med delikat skalldyrsalat og lun foie gras med stekt skogsopp.

- Og denne her må dere smake på, det er en av våre mest populære pintxos, sier Amaiur, og byr fram syltet, grønn chilipepper, ansjos og oliven tredd på en pinne. Slik en pintxos opprinnelig skal serveres.

Den lille munnfullen er sterk i smaken, men fantastisk god.

Hyggelig Vi nyter maten stående i baren, som de fleste gjestene rundt oss. Det er lunsjtid, og folk er sultne. Selv om det er ganske trangt, er stemningen gemyttlig og hyggelig.

SPESIALITET: Nydelig, grillet minipaprika.
Foto: Mette Møller
SPESIALITET: Nydelig, grillet minipaprika. Foto: Mette Møller Vis mer

Det klirrer i glass og summer i stemmer, og på kjøkkenet freser det i godsaker. Travle servitører i stripete skjorter småløper oppmerksomt bak disken for å gi gjestene akkurat de smakene de ønsker.

- Gamlebyen i San Sebastian har over 100 pintxosbarer, og dette er en av de aller beste. De har et utrolig utvalg, kokkene er kreative og bruker bare de beste råvarene, sier Julian Chivite.

Vinbonden fra Navarra har tatt turen inn til San Sebastian for å spise lunsj på Ganbara. Han har levert vin til baren i snart 16 år, og har blitt en god venn av kokken Amaiur, som serverer et rikholdig utvalg av lokale viner.

Sammen smaker de seg fram til viner som passer til de forskjellige sortene pintxos.

Spesiell paprika - Vi drikker aller helst vin til tapas i San Sebastian. Sør i Spania er det mer vanlig med sherry. En tørr, litt fruktig rosévin fra Navarra er nydelig til for eksempel hvit asparges, hvitt kjøtt, grønnsaker og sopp - og perfekt til sjømat, sier Julian Chivite, som velger en god rødvin til sin pintxos med tunfisk, løk og tomat.

DELIKATESSER: Sopp og artisjokk på en delikatessebutikk i gamlebyen. Foto: Mette Møller
DELIKATESSER: Sopp og artisjokk på en delikatessebutikk i gamlebyen. Foto: Mette Møller Vis mer

Også en av spesialitetene på Ganbara. Vi smaker på en grillet paprika fylt med en deilig blanding av sjømat og krydder. Paprikaen er rød, saftig og smaker fantastisk. I San Sebastian er ikke en paprika bare en paprika. De snakker om mange forskjellige kvaliteter på paprika, og det er ikke tilfeldig hva pintxosbarene kjøper inn.

Noen barer er kjent for ekstra god paprika, og kokkene bruker ikke mange ingredienser når de har fått tak i de beste.

- Prøv pimientos de cristal, en veldig delikat paprika som bare finnes i Navarra. Det holder å grille den på hard varme og ha på litt salt, sier vinbonden Chivite.

Vi spiser opp en hel tallerken. Den grønne minipaprikaen er super snaks og passer veldig godt til glasset med rosévin.

Glamour Gamlebyen i San Sebastian er vakker og stemningsfull, og gatene er fulle av folk på vei til eller fra en pintxosbar. Det er vanlig å ta en munnfull eller to på en bar, for så å gå videre til den neste.

VERDENS BESTE? Pintxos med spekeskinka Jamon iberico.   Foto: Mette Møller
VERDENS BESTE? Pintxos med spekeskinka Jamon iberico. Foto: Mette Møller Vis mer

Utenfor de trange, brusteinskledde gatene i gamlebyen åpner byen seg mot den vakre bystranda Playa de La Concha.

Når vi rusler langs strandpromenaden er det lett å kjenne på følelsen av gammel storhet, byen var tross alt feriested for både kongelige og andre rikfolk på begynnelsen av 1900-tallet.

Det ligger et streif av glamour over San Sebastian, med velholdte, ærverdige bygninger og luksushoteller. Det er som å spasere inn i en gammel film.

- I forhold til innbyggertall har ingen byer i verden flere restauranter med Michelin-stjerner enn San Sebastian. Den generelle befolkningen her er veldig opptatt av gastronomi, og mat og vin er en stor og viktig del av kulturen deres, sier vår guide Julian Chivite.

EKSKLUSIVT: Stekt skogsopp, lun foie gras og egg servert med god, spansk rødvin. 

Foto: Mette Møller
EKSKLUSIVT: Stekt skogsopp, lun foie gras og egg servert med god, spansk rødvin. Foto: Mette Møller Vis mer
Oslo,20140121:  Bilder fra San Sebastian, gamlebyen og pintxosbarer.   Dette er en luksuspintxos.   Foto: Mette Møller
Oslo,20140121: Bilder fra San Sebastian, gamlebyen og pintxosbarer. Dette er en luksuspintxos. Foto: Mette Møller Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer