Denne byen har gjeld til langt bortenfor evigheten

Tilbyr likevel alt en frossen nordmann drømmer om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VALENCIA (Dagbladet): Du føler at du bare «må» oppleve Barcelona og Madrid, men alle gode ting er som kjent tre.

Spanias tredje største by, Valencia, er full av sjarm.

Og er du i Madrid, kan du nå komme deg til Valencia på 90 minutter med det nye superhurtigtoget, som kjører i 300 kilometer i timen.

Satser på turisme Byen satser tungt på turismen, og med god grunn: Valencia-regionen trenger alle gjester som er villige til å legge igjen noen euro, etter at byen har investert i offentlige byggeprosjekter i milliardklassen.

Ingen steder i Spania er arbeidsledigheten så høy - næmere 24 prosent.

Noen bransjer er likevel i vekst og det har selvsagt en sammenheng med den økonomiske krisa i Europa: Aldri har det vært lettere å få tak i en drosje og hotellrom er det flust av.

Gigantomane påfunn Byens moderne turistattraksjon - signert den verdenskjente arkitekten Santiago Calatrava - er Ciudad de Las Artes y Las Ciencias - kunst- og vitenskapsbyen som i form og innhold peker mot framtida.

Den har satt Valencias skattebetalere i gjeld til «langt bortenfor evigheten», som figuren Buzz Lightyear sier i «Toy Story»-filmene.

Fortsatt skylder de 600 millioner euro etter politikernes gigantomane påfunn for noen år siden.

Europeisk toppklasse For pengene Valencia aldri hadde, fikk folket et operabygg som kan hamle opp med Sydney og stiller Oslo fullstendig i skyggen.

Det ble et akvarium og et vitenskapsmuseum i europeisk toppklasse.

VAKKER BY: Valencia er en spektakulær storby som tilbyr både strandliv og gigantisk arkitektur. Foto: MORTEN STOKKAN
VAKKER BY: Valencia er en spektakulær storby som tilbyr både strandliv og gigantisk arkitektur. Foto: MORTEN STOKKAN Vis mer

Alt dette og mer til, i det tørrlagte elveleiet som er gjort om til et fantastisk parkanlegg.

Men var det lurt å bygge dette, da? Vil du ha i gang en debatt med en valencianer, er det bare å reise spørsmålet, i drosjen eller ved tapasdisken.

Unescos verdensarv Sikkert er at byen ikke nødvendigvis trengte den hypermoderne, futuristiske kulturbyen for å ha noe å vise fram.

La Lonja de la Seda - silkebørsen, Llotja på valensiansk - er på UNESCOs verdensarvliste og det første mange nevner, hvis du spør hva turisten må se.

Bygd på 1500-tallet som handelsstandens møteplass, imponerer La Lonja flere enn arkitekturstudenter.

Fargerikt og kortreist En av inskripsjonene i taket i Sala de Contratación - på latin - advarer forresten mot å låne ut penger mot renter.

TAPAS: Ingen tur til en spansk by er komplett uten et tapas-måltid. Billig og smakfullt. Foto: MORTEN STOKKAN
TAPAS: Ingen tur til en spansk by er komplett uten et tapas-måltid. Billig og smakfullt. Foto: MORTEN STOKKAN Vis mer

Rett ved silkebørsen er matparadiset Mercado Central. Trenger du ferske appelsiner eller levende ål, er dette stedet.

Det er fargerikt og kortreist; alt hva en frossen nordmann drømmer om under de prosaiske handleturene hjemme.

Europas største Det er Europas største innendørs-marked, med over 900 kjøpmenn i sving, i følge Lonely Planets lille bok som passer fint å ha med i baklomma - «Valencia Encounter».

Det er lett å ta seg rundt som turist i Valencia; byen har et utmerket metrosystem som tar deg dit du skal, bortsett fra til kunst- og vitenskapsbyen, men dit tar du en taxi og det koster ikke mer enn bussbilletten i mange norske byer.

Deilig mat Ned til stranda kommer du deg lett med de nye bysyklene (Valenbisi), eller med bane og bytrikk.

På la playa-stranden er det god plass til vannaktiviteter, selvsagt, men her er også noen av byens beste og mest tradisjonsrike restauranter.

VALENCIA: I den spanske storbyen finner du spennende restauranter inne i sidegatene. Foto: MORTEN STOKKAN
VALENCIA: I den spanske storbyen finner du spennende restauranter inne i sidegatene. Foto: MORTEN STOKKAN Vis mer

En søndagslunsj på L'Estimat eller La Pepica i Paseo de Neptuno, er noe å tenke tilbake på med glede, lenge etter at ferien er over.

Fortauskafeer og tapas Bestill gjerne litt stekt småfisk, klassikeren paella valenciana, en kaloririk dessert og husets kaldeste hvitvin.

Tilbake i gamlebyen er det fint å være turist på Plaza de la Reina og Plaza de la Virgen, der det er fortauskafeer og tapasbarer i fleng.

Inne i sidegatene er det mulig å finne spennende restauranter. La Lola i Subida del Toledano, der det også er levende musikk om kvelden, anbefales.

En rolig oase midt i storbyen finner du på Plaza de Rodrigo Botet, foran Hotel Astoria Palace, der det er flere små kafeer.

REISETIPS:

Når:

Det er turister i Valencia hele året, men om vinteren er det i kaldeste laget for badeliv. Med 300 soldager i året, er været likevel ofte bedre enn i Norge. Seint på sommeren kan det bli i varmeste laget.

Reise:

Ryanair flyr til Valencia (VLC) fra Rygge. Med SAS og Swiss kan du fly Oslo - Zürich - Valencia. Det går også fint å fly til Alicante, Barcelona eller Madrid og ta seg fram til Valencia med tog.

Det nye hurtigtoget mellom Madrid (Puerta de Atocha) og Valencia bruker bare drøyt nitti minutter.

NB! Dette toget går ikke til Valencias Estación del Norte, men til den nye Estación Joaquín Sorolla.

Mat og drikke:

Det er restauranter og tapasbarer overalt. For en nordmann kan det være en utfordring å venne seg til at en del spisesteder bare er åpne til lunsj (14-16) og middag (21-24).

Inne i byen er det lett å finne fine tapasbarer. Prøv gjerne Sagardi, San Vicente Martir 6. Vi spiste en god lunsj på La Lola, Subida del Toledano 8.

Ved stranda, i området Las Arenas, ligger gode restauranter på rekke og rad. La Pepica, Paseo de Neptuno 6 er en av de mest kjente. Vi valgte L?Estimat, Paseo de Neptuno 16 og angret ikke på det. På menyen står paella valenciana, fersk fisk og andre, tradisjonelle retter.

Sightseeing:

Også i Valencia har de toetasjes turistbusser. Sentrum av byen er lett å utforske til fots, med eller uten guide. Få med deg bydelene Barrio del Carmen og Rusaffa. Føler du deg sprek, kan du klatre til topps (207 trinn) i tårnet (Torre del Micalet) i katedralen.

Ellers bør du innom kunst- og vitenskapsbyen (Ciudad de las artes y las ciencias), markedet Mercado Central, silkebørsen La Lonja og den imponerende jernbanestasjonen, Estacion del Norte.

Akvariet Oceanogràfic - Europas største - har et flott delfinshow og en spektakulær haitunnel - visstnok verdens lengste.

• Valencia var en av Lonely Planets «ti på topp» i 2011. Byen står seg godt også i 2012.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer