Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne byen mangler ikke historier om verdens mest berømte hemmelige agent

- De ville betale 2000 euro for å filme selv fra vinduet mitt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og Ute): - Ikke hør på ham. Han er en banditt, sier en hjulbeint mann med struttende mage og brysk stemme.

Han vifter bort tyrkeren jeg snakker med som om han var en rotte.

- La meg se på det der, sier han og tar arket jeg holder med et bilde av agent 007 i sivil, Daniel Craig.

- Jeg kjenner ham. Han var her, cirka klokka ti på kvelden for seks måneder siden. De spilte inn film. «Skyfall», James Bond-film.

Grand Bazaar Her er i dette tilfellet Istanbuls Grand Bazaar med sine 61 overbygde gater og 3000 små butikker som selger alt en turist begjærer.

- Min onkel bor Oslo. Se på min skinnjakka in shop, roper tyrkeren som er utpekt som banditt, når han skjønner at vi er norske.

HIMMELSK: Hele åpningssekvensen i den 23. James Bond-fimen Skyfall er skutt i Istanbul. New Mosque (til venstre) er med i flere av scenene. Det var viktig for regissør Sam Mendes å vise både den tradisjonelle og moderne siden av byen. Foto: NINA HANSEN
GRAND BAZAAR: Her har mang en turist gått inn, ifølge Wikipedia mellom 250 000 og 400 000 daglig. Og her har Bond jaktet på en terrorist. Foto: NINA HANSEN
OFFERET: Oscan Turk opplevde at Bond gikk gjennom ruta i den 400 år gamle smykkebutikken Boybeyi som han jobber i. Foto: NINA HANSEN
STATISTEN: Ibo Bulut ble headhuntet på jobb i krydderbutikken. Foto: NINA HANSEN
GRANDE: I Istanbuls basar er det 300 butikker. Foto: NINA HANSEN
NEW MOSQUE: Bond-filmene «The World is not enough» og «From Russia with love» har også scener fra Istanbul. Foto: NINA HANSEN
BOND-BOD: Denne boden var en rekvisitt i «Skyfall». Foto: NINA HANSEN
KEBABKOKKEN: Mustafa Barak har både smugfilmet og servert Bond. Foto: NINA HANSEN
SPIONSPOTTEN: Her fikk teppeselger Fuat Selcuk Kaya filmet flere ulovlige sekunder med Bond-opptak. Foto: NINA HANSEN
SÅ BOND: Teppebrødrene Selcuk Kaya. Foto: NINA HANSEN
KEBAB-BAKGÅRD: Mannen som driver dette stedet, leverte 400 dönere til Skyfall-crewet, men vet ikke hvor Bond satt. Foto: NINA HANSEN
BILDEBEVISET: Bond fikk diene på plassen ved New Mosque til å flakse i sin jakt på en farlig og tyrkisk cyber-terrorist. Foto: SF NORGE AS
MENS VI VENTER PÅ BOND: På Hamdi restaurant inntok skuespilleren Daniel Craig flere måltider. Foto: NINA HANSEN

Men det er smykkebutikken Boybeyi vi skal til. Den er heldigvis lett å finne.

I motsetning til de 2999 andre butikkene i basaren, er denne plassert midt i en flisbelagt gate med et tydelig skilt.

Vinduskrasj Ved inngangen står det en alvorlig mann i hvit skjorte, Oscan Turk. Han bekrefter at ja, det var her han kjørte inn i et butikkvindu. Ikke selveste James Bond, men stuntmannen.

- Han klarte ikke å snu sykkelen raskt nok. Den begynte å spinne og så: Krasj! Det var kollegaen min som ringte meg og fortalte det, sier han og trekker oppgitt på skuldrene.

- Det var bra det bare var vinduet.

- Hvis han hadde ødelagt denne bygningen, hadde det ikke blitt film. Den er 400 år gammel, sier Turk tørt.

Takutsikten I den andre enden av både skalaen og basaren, finner vi ei dame som er spesielt opptatt av å beskytte filmens distributører mot lekkasjer av innholdet.

Hun sitter på et stort kontor, bak en liten pult, gjemt så godt bort i et hjørne at jeg automatisk går mot vinduet hvor det vi leter etter befinner seg:

Utsikten mot Grand Bazaars tak. Hun kremter hardt. Jeg forklarer at vi kommer fra en norsk avis og skal lage en reportasje om James Bond's Istanbul.

- Du får ikke lov til å se på taket. Da må du søke først. Det er ingen fra pressen som får se taket før premieren.

Etter to minutters diskusjon på gebrokkent engelsk, skjønner jeg at slaget er tapt. Den myndige dama slår over til hissig tyrkisk med tilhørende fakter.

Pang, pang Redningen befinner seg i teppebutikken til de tre brødrene Selcuk Kaya, en kort trapp unna.

- Jeg har James Bond-film. De kjører sånn, vrom, vrom, på taket, med motorsykkel, sier den eldste av brødrene, Erdal, og peker oppover.

ISTANBUL BY NIGHT: Hele åpningssekvensen i den 23. James Bond-fimen Skyfall er skutt i Istanbul. Foto: NINA HANSEN
ISTANBUL BY NIGHT: Hele åpningssekvensen i den 23. James Bond-fimen Skyfall er skutt i Istanbul. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Broren min filmet med mobil. Masse pang, pang.

- Hvordan fikk han filmet det?

- Jeg ringer bror. Han viser deg. Men du må betale for film, 200 euro. Det er hemmelig.

På lageret Vi følger lydig etter den mindre utgaven av Erdal, Fuat. Inn i en bakgård, opp en trapp, over i en heis med speildører.

I øverste etasje kommer vi inn i et stort rom, nærmest en sal, som inneholder oppsiktsvekkende få tepper til å være et lager.

- Her, sier Fuat, og fjerner trelemmene fra vinduet.

- Jeg måtte være veldig forsiktig. Det var så mange livvakter. En gang så de meg og ropte.

Sympatisk Bond-babe Men Fuat fikk likevel filmet at Bond-babe Eve (Naomie Harris) løper opp en liten trapp og avfyrer to skudd mot terroristen hun og Bond jager i Istanbul.

Selveste Bond så han to ganger, men han mistenker at det var stuntmenn. Det var vanskelig å se på såpass lang avstand.

- Bond-dama er sympatisk. Ikke snobbete i det hele tatt. Hun var innom butikken og kjøpte et teppe.

Klippet hvor Eve skyter er klippet bort i den ferdige filmen. Men det var uansett ikke det som imponerte Fuat mest da han spionerte og filmet ulovlig.

Pengekrav - Det var så mange som var med på å lage filmen, 3-400! Og de filmet med små roboter som fløy gjennom lufta etter motorsyklene. Før filmingen la de et plastdekke på taket for å beskytte det. Det er mange som har kommet med kritikk mot filmcrewet.

Det siste er bare bullshit.

Men at Fuat vil ha penger for de eksklusive filmsnuttene er ikke bullshit.

- Mange har vært her. De ville betale 2000 euro for å filme selv fra vinduet mitt. Du kan få en av mine filmer. Ring sjefen din, så kommer vi fram til en pris.

Vil se Aurora Til slutt pruter Fuat seg selv ned til to hotellovernattinger i Tromsø.

- Jeg betaler fly selv. Det eneste jeg vil er å se Aurora.

Det er ikke snakk om en gammel ferieflørt. Han vil se nordlyset.

Vi takker pent nei  og forlater Grand Bazaar. Vi har hørt rykter om at det har vært heftig skuddveksling på plassen utenfor New Mosque nede ved havna.

Observatørene Men før vi kommer så langt, møter vi mange ivrige Bond-observatører: En eldre kringleselger som leide ut boden sin som rekvisitt, fire jenter som rødmer ved synet av vårt medbrakte bilde, og en iskremselger som lover å gi inside-information om Bond mot iskjøp.

BILDEBEVISET: Bond fikk diene på plassen ved New Mosque til å flakse i sin jakt på en farlig og tyrkisk cyber-terrorist. Foto: SF NORGE AS
BILDEBEVISET: Bond fikk diene på plassen ved New Mosque til å flakse i sin jakt på en farlig og tyrkisk cyber-terrorist. Foto: SF NORGE AS Vis mer

Blant observatørene er også to herremenn som selger store, hvite underbukser.

De forteller i munnen på hverandre at de så James Bond. Gang på gang. I hvert fall bakhodet hans.

Alle fulgte med. Det var en jeep. Det var en taxi. Det var nesten krasj! Fram og tilbake, nedover den gata.

Den ene av mennene peker mot punktet bilen forsvant og ser avventende på oss.

New Mosque Vi går i den retningen og finner stedet vi leter etter, der det virkelig er smalt, foran New Mosque.

Der møter vi nok en luring med mobilkamera, Mustafa Barak.

I etasjen over kebabsjappa han jobber, gjennom vinduet og sprinklene, har han sneket seg til noen unike sekunder av biljakta.

Klippet han stolt viser fram ender med at bilen til Bonds fiende havner på hodet. Ved hjelp av google translate  får jeg spurt Mustafa om han serverte Bond mat. Det gjorde han.

Han spiste en vanlig biff-döner.

- No speak. Take food, leave, får Mustafa kommunisert via telefonnettet.

En ekte statist Seinere på dagen, bak noen hauger med fargerikt krydder, finner vi omsider en ekte statist, Ibo Bulut.

Han virker litt sjenert, men forteller at han har vært med på opptak både inne i Grand Bazaar og på plassen foran New Mosque.

- En dag kom det en tysk mann bort til meg. Han var veldig gammel, men veldig profesjonell. Han spurte om jeg ville være med i James Bond film. Jeg sa ja.

Sjefen til Ibo roper noe på tyrkisk. Statisten ser ned i bakken og går mot sjefen. Jeg prøver å stille et spørsmål, men det er for seint. Ibo må jobbe. Han får ikke lov til å snakke mer.

Ostemannen En fyr i ostebutikken har fått øye på bildet.

- Hvem er det? Wanted?

- Det er en skuespiller.

- Hva vil han? Prøver han å slå igjennom her? Eller har han allerede klart det?

GRAND BAZAAR: Her har mang en turist gått inn, ifølge Wikipedia mellom 250 000 og 400 000 daglig. Og her har Bond jaktet på en terrorist. Foto: NINA HANSEN
GRAND BAZAAR: Her har mang en turist gått inn, ifølge Wikipedia mellom 250 000 og 400 000 daglig. Og her har Bond jaktet på en terrorist. Foto: NINA HANSEN Vis mer
STATISTEN: Ibo Bulut ble headhuntet på jobb i krydderbutikken. Foto: NINA HANSEN
STATISTEN: Ibo Bulut ble headhuntet på jobb i krydderbutikken. Foto: NINA HANSEN Vis mer