Denne byen sammenlignes med Manhattan, bare med fjell

Arrangerte vinter-OL selv om det regner 1200 mm i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VANCOUVER (Dagbladet): - Det er en regnfull by, sier Lenka Harrer og smatter til gampene Flint og Reno.

De har akkurat har fått med en ny ladning turister på hestesightseeing i Stanley Park på tuppen av Downtown i Vancouver.

En av Nord-Amerikas største urbane parker, 20 prosent større enn New Yorks Central Park.

Bortsett fra noen tørre sommermåneder regner det jevnt og trutt i Vancouver resten av året - nesten 1200 millimeter i snitt.

Pulserende storby Det er ingen grunn til å hoppe over Vancouver som reisemål av den grunn.

Ta heller på ei vanntett jakke og opplev at Canadas tredje største by er en pulserende storby med storslått natur som kulisse.

Mens skyskraperne ruver i Downtown, med shopping, museer, restauranter og yrende uteliv, er dette også utgangspunkt for hvalsafari, utflukter med sjøfly, eller turer opp i fjellene. 

Attraksjoner Stanley Parks flotte strender, store blomsterparker og totempæler lokker åtte millioner besøkende i året.

I parken ligger også Vancouver Aqarium hvor du blant annet kan oppleve show med hvithval, gribber og hvithodehavørn.

- Jeg anbefaler Vancouver Art Gallery, Lonsdale Quay Market og Granville Island Public Market, sier Harrer til Dagbladet når den lille timen i hestevogna er over.

Sistnevnte ligger under Granville bridge, og blir kalt «peoples place». Granville Islands mathall bugner over av ferske råvarer, så lekre at du får vann i munnen omtrent før du går inn.

Et lite stykke Grünerløkka Den lille halvøya Granville minner litt om Grünerløkka i Oslo - du kan handle i de mange små gavebutikkene og galleriene, spise lunsj på en av restaurantene, eller ta en drink om kvelden med utsikt til skyskraperne på andre siden av vannet.

Skal du videre, kan du ta en av de mange småfergene med plass til åtte-ti personer som går til ulike stoppesteder Downtown.

Og uansett hvor du er - står du med et kart i hånda og ser litt forvirret ut, må du ikke bli overrasket om noen lokale stopper opp og spør om du trenger hjelp.

Når det er sagt, Vancouver er lett å finne fram i. Som i så mange andre byer på det amerikanske kontinentet er kvartalene firkanta og gatene går stort sett rett fram.

Chinatown Vancouver har også en av de største kinesiske samfunnene utenfor Det fjerne østen. Med sine 100 000 innbyggere av kinesisk herkomst, er Chinatown på størrelse med tilsvarende bydeler i New York og San Francisco.

Dr Sun Yat-Sen Garden - en fullskala klassisk kinesisk hage er en av de store attraksjonene, og herfra er det kort vei til en av de mange shoppingbydelene - Gastown.

Med god grunn anbefales det ikke å ferdes i området fra Chinatown til Gastown etter mørkets frambrudd. Havner du her likevel kan du virkelig begynne å lure på hvorfor Vancouver i flere år på rad ble kåret til verdens beste by å bo i.

Shopping-Vancouver Vil du sette av tid til shopping er det en flust av kjøpesentre i Downtown Vancouver - som Burnaby med sine 470 butikker.

VANCOUVER:

• Canadas tredje største by.

• Oppkalt etter den britiske kapteinen George Vancouver som var på oppdagelsesreise i området i 1792.

• Ligger på vestkysten, i British Columbia.

• Det bor drøye en halv million i byen, og to millioner innbyggere i byregionen.

• Fikk bystatus 1886, og utviklet seg, særlig etter åpningen av Panamakanalen i 1915 til en viktig utførselshavn for korn og tømmer.

• Har i dag den travleste havna på vestkysten, med størstedelen av Canadas utenrikshandel over Stillehavet.

Kilde: Store norske leksikon og Wikipedia.

Eller du kan besøke Yaletowns mange designforretninger, Granville Street, Main Street og også Robson der du ikke minst i Robson Street har en endeløs rekke av butikker å velge mellom.

Lengst og størst Ved å ta turen opp i Vancouver Lookout, får du en fantastisk 360 graders utsikt over byen.

Her ser du også over til Grouse Mountain bortenfor North Vancouver, der Nord-Amerikas største taubane tar deg opp til byens fineste utsiktspunkt 1200 meter over havet. Om det er finvær vel å merke.

Kombiner turen over på nordsiden med et besøk til Capilano Suspension Bridge - verdens lengste hengebru bare for fotgjengere - som med sine 137 meter henger 70 meter over et digert juv.

På andre siden av broa venter Treetops Adventure, der du kan gå rundt på bruer høyt oppe i digre Douglas-grantrær og kjempetujaer,  mens du betrakter den frodige regnskogen fra oven.

OL-minner Midt i sentrum ligger også BC Place Stadium, egentlig hjemmebanen til BC Lions - byens fotballklubb - men for nordmenn kanskje mest kjent for åpnings- og avslutningsseremonien under vinter-OL i Vancouver i 2010.

Er du derimot på jakt etter å ta skianleggene fra vinterlekene i nærmere øyesyn for å blåse liv i norske gullminner, må du dra et par timer nordover til Whistler Olympic Park.

Kjøreturen hit på Highway 99 byr på flott utsikt til både hav og fjell.

Og du vil tilbake, for denne byen har det meste for de fleste.

For som New York Times skrev - Vancouver er Manhattan med fjell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer