Denne delen av «Den vidunderlige byen» var tidligere preget av vold, drap og dop

Nå går du glipp av noe unikt om du bare ligger på stranda.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): De aller fleste av de over 5,6 millioner turistene som besøker «Cidade Maravilhosa» (Den vidunderlige byen), får med seg Copacabana, Ipanema, Leblon, Sukkertoppen, Kristusstatuen og fotballstadioen Maracanã.

Men få av dem har satt sine føtter i noen av byens over 600 favelaer.

For noen år siden pleide militærpolitiet å storme favelaene, havne i skuddveksling med de lokale narkobandene og trekke seg raskt ut når de hadde drept sentrale gjengmedlemmer.

Men i forbindelse med at Brasil skal være vert for fotball-VM i år og sommer-OL i 2016 har strategien vært en annen.

Pasifisering I 2008 gikk de inn i favelaen Santa Marta, som ligger rett ved det yrende gatelivet på Botafogo. Og de ble værende. Siden den gang har det ikke vært et eneste drap der. Strategien kalles «pasifisering», og så langt finnes det spesialpoliti i rundt 40 av Rios favelaer.

Nær toppen av Santa Marta er det bygget en statue av Michael Jackson, som gjorde strøket kjent i musikkvideoen til «They don't  care about us». Ved siden av sitter 36 år gamle Gilson Fumaça og ser utover byen.

- De brasilianske mediene har alltid snakket ned favelaene, men vi har hatt en helt annen virkelighet her. Nå får vi endelig vist den fram til turistene, sier han.

Gilson jobber på spreng med å bygge ferdig tredje etasje i familiens hus. Han forventer storinnrykk av turister før VM, og skal ha 16 sengeplasser klar når Brasil og Kroatia sparker i gang festen 12. juni.

LEK I FAVELAEN: Fra toppen av Vidigal har du fantastisk utsikt ned til strendene Leblond og Ipanema. Foto: ANITA WOLD
PUST I BAKKEN: En liten gutt, som spilte inn dokumentar om VM, slapper av i en innspillingspause. Foto: ANITA WOLD
NYBYGG: En rekker småhoteller og herberger er under bygging i favelaene. De gjør seg klare til storinnrykk i forbindelse med VM og OL. Foto: ANITA WOLD
JOBBER: En arbeider bærer materialer ved en av de hyggelige, åpne plassene i Vidigal. Foto: ANITA WOLD
ETTERTRAKTET: Både lokalbefolkning og turistene stopper opp for å nyte utsikten. Foto: ANITA WOLD
FARGERIKT: Flere av husene i Santa Marta er malt i morsomme farger. Foto: ANITA WOLD
KING OF POP: Plassen der Michael Jackson spilte inn deler av «They don't care about us» er populær. Foto: ANITA WOLD
BYGGER SENGEPLASSER: Gilson Fumaça leier ut tredje etasje i familiens hus til turister. Nå skal han utvide. Foto: ANITA WOLD
TROR PÅ FRAMTIDA: Roberto Laurindo har åpnet tapioca-restaurant i favelaen. - Jeg tror at Vidigal vil bli svært populært framover, sier han. Foto: ANITA WOLD

- Nå tar jeg 50 reais (130 kroner) for en overnatting. Under VM kan jeg kanskje doble det.

Han sier at turistene går glipp av det virkelige Rio, hvis de bare holder seg på strendene.

- Der nede går du på en restaurant og spiser alene. Du blir isolert. Her oppe kan du delta i dagliglivet. Du blir invitert på grillfest. Det er mer sosialt, mer kontakt med andre mennesker.

Åpningsfest I Santa Marta møter vi også 11 år gamle Ingrid, som smiler fra øre til øre, da vi forteller at Norge har en prinsesse med samme navn. Hun går på skole, liker matematikk og gym, men ikke engelsk.

Ingrid er nysgjerrig på de to gringoene som står på plassen ved Michael Jackson-statuen, og hun ser med store øyne på bildene vi viser henne fra Vinter-Norge.

Ved siden av er to kvinner i ferd med å vaske plassen vi står på. De skal åpne en ny butikk om to timer, og gjør de siste forberedelsene.

- Hvis dere blir her til da, kan dere være med på åpningsfesten.

Bolero Rett overfor Ipanema ligger favelaen Pavão-Pavãozinho. Vi tar heisen opp på kveldstid og finner en bar med fantastisk utsikt over byen. Her serveres caipirinha i store glass, og flere av bargjestene tilhører en av favelaens sambaskoler.

Det tar ikke lang tid før en av favelaens skjønnheter har grepet tak i Dagbladets reporter, som lider av Norwegian stiffness på dansegulv.

Hun lærer bort grunntrinnene i en bolero, mens bartenderen ler godt og rister på hodet av de stive, stotrende trinnene.

Så vi faller for fristelsen, og bestiller to netter på et herberge i favelaen Vidigal. Den har en vanvittig utsikt til to av Rios mest eksklusive områder, Leblon og Ipanema.

Også David Beckham forelsket seg i strøket, og tidligere i år kjøpte han hus i Vidigal for rundt 2,5 millioner kroner.

Populært Innbyggerne har vært dratt mellom to onder. På den ene siden var de voldelige narkobandene. På den andre siden et svært korrupt og voldelig politi, og politikere som ikke nøler med å takke ja til bestikkelser.

Så hva gjør du i en by der du verken kan stole på politiet, militæret eller myndighetene?

Roberto Laurindo (37) åpnet tapioca-restaurant. Han gliser fra øre til øre og ser lyst på framtida, der han står på toppen av Vidigal.

- Dere er de andre turistene som kommer hit i dag. Den siste tida har salget økt hele ti prosent, og jeg har allerede planer om å utvide, sier han.

Flere selskaper har arrangert turer til favelaene, der turistene blir kjørt raskt gjennom gatene. Innbyggerne sier de har følt seg som kveg når turistene har sust forbi.

De er glade for at folk nå tar veien selv, for å se hvordan livet der virkelig er.

Tro på framtida - Jeg tror at Vidigal vil bli svært populært framover. Bare gå litt nedover veien og se på alle husene som bygges om til overnattingsplasser for turister.

På kveldstid trekker vi mot et gatehjørne, der flere av de lokale heltene har satt seg ned med et glass øl. De er positive til at det nå kommer turister.

Vi sitter ut i de seine nattetimer og snakker om Brasils muligheter i VM, Zicos fantastiske fotballkarriere i Flamengo, hverdagen i Norge og utviklingen i favelaene.

- Om dere kunne gått opp hit før pasifikasjonen? Ja, jeg tror det. Men ikke med kamera, sier en av gutta.

Noen av dem forteller at det fortsatt er doplangere i favelaen og at politiet fortsatt er korrupt, men at situasjonen er langt bedre enn før.

Favelahumor Litt seinere hører vi to skudd rett ved baren. Gata utenfor tømmes på sekunder, og bareieren trekker raskt ned to metallgitter som skjuler vinduene.

En dør i et smug over veien åpnes og en stemme roper:

- Hahahaha. Dette var siste gang disse gringoene kommer på besøk. Hahaha.

Døra går igjen. Og hele baren bryter ut i latter. Så fikk vi med oss litt favela-humor også. Det opplever du ikke på Ipanema.