Denne delikatessen brukes på fantasifullt vis i Spania, Portugal og Brasil

Mye mer enn bacalao, sier Brimi.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

KLIPPE, KLIPPE: Arne Brimi serverer gjerne klippfisk på Vianvang, og han velger ofte å tilberede den på enklest mulig måte. Foto: METTE MØLLER
KLIPPFISKSALAT: Dette er rett og slett rå klippfisk skåret i tynne skiver og servert med friske urter og salat, altså en slags klippfisksushi. Foto: METTE MØLLER
RASK KLIPPFISKGRYTE: Dette er en rask og enkel klippfiskrett som smaker mildt og godt. Server godt med flatbrød til. Foto: METTE MØLLER
BAKT KLIPPFISK: En enkel og delikat rett - smaker som den fineste festmat. Foto: METTE MØLLER

Klippfisk er for mange ensbetydende med bacalao. Men det delikate fiskekjøttet kan brukes til mye mer.

Er det fordi klippfisken må vannes ut at vi ikke bruker vår egen delikatesse oftere?

«KLIPPFISKSUSHI»: Dette er rett og slett rå klippfisk skåret i tynne skiver og servert med friske urter og salat, altså en slags klippfisksushi. Foto: METTE MØLLER
«KLIPPFISKSUSHI»: Dette er rett og slett rå klippfisk skåret i tynne skiver og servert med friske urter og salat, altså en slags klippfisksushi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det tar nemlig litt tid å vanne ut klippfisk, men når det hvite, delikate fiskekjøttet først er klart til bruk, er det både raskt og enkelt å lage en nydelig klippfiskrett.

- Du kan få kjøpt ferdig utvannet klippfisk også, men det er bedre å vanne den ut selv. Beregn ett døgn per centimeter tykkelse på fisken. Bytter du vann ofte, kan du kutte litt ned på tida. Smak på fisken om den er passe salt. Den kan fint spises rå også, sier Arne Brimi.

Klippfisksushi En av hans favorittretter er nettopp laget av rå klippfisk, en slags klippfisksushi.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Tynne skiver klippfisk sammen med små tomater i skiver, friske urter og grønn salat og rikelig med god olivenolje.

- Drypp over noen dråper balsamico, så har du en fenomenalt godt salat. Så enkelt og så godt, sier Brimi, og smaker fornøyd på den nylagde klippfisksalaten.

Brimi ønsker at folk i Norge skal få et litt bedre forhold til klippfisk.

Skal være enkel, syns Brimi - Vi kan gjøre det enkelt. Eller vi kan gjøre det vanskelig. Når jeg lager min egen klippfisk, så skal den være enkel, sier Brimi.

Han legger to fine ryggfileter av klippfisk i en ildfast form, heller over olivenolje og strør hakket sjalottløk rundt fisken. Før han setter fisken i ovnen, smører han litt ramsløkpuré på toppen.

- Problemet er at mange tror at den eneste måten å nytte klippfisken på er å lage en utenlandsk gryte bacalao med tomat, chili og hvitløk, sier Arne Brimi.

- Det er godt, det. Men klippfisk er rett og slett fisk, og kan brukes på veldig mange forskjellige måter. Kokt, bakt, stekt eller grillet. Klippfisk på grill er forresten veldig godt, sier Brimi, som hadde sin største klippfiskopplevelse i en bakgate i Rio for noen år siden.

Nygrillet, smakfull klippfisk bare penslet med litt god olje. Helt etter kokkens egen filosofi.