Denne dingsen kan spare deg for mange tusenlapper

Billig og bra dashcam.

DASH: Dashboardkamera er offisielt definert av datatilsynet som et kamera som installeres foran i biler eller lastebiler, og som filmer ut frontruta. AEE MagiCam HD 50S er siste nytt på den fronten. Foto: Terje Haugen
DASH: Dashboardkamera er offisielt definert av datatilsynet som et kamera som installeres foran i biler eller lastebiler, og som filmer ut frontruta. AEE MagiCam HD 50S er siste nytt på den fronten. Foto: Terje HaugenVis mer

Har du flirt godt av russiske trafikkepisoder på YouTube, med mer eller mindre tragiske utfall? Riktig, og du er åpenbart ikke alene, om vi tolker seertallene riktig.

Men dessverre ser det ut til at den uvørne kjørestilen også har blitt en populær eksportartikkel, som vi ifølge ulykkestallene for juli og august ser ut til å ha trykket til vårt bryst.

Og dermed ser det også ut til å ha oppstått et nytt behov i den norske bilparken, nemlig dashcam, dashboardkamera eller fronrutekamera.

Dashboardkamera er offisielt definert av datatilsynet som et kamera som installeres foran i biler eller lastebiler, og som filmer ut frontruta.

PARKERINGSVAKT: Kameraet fungerer også som en slags parkeringsvakt, og starter opptaket ved den minste lyd i bilen - som ved for eksempel pårygging. Foto: Terje Haugen
PARKERINGSVAKT: Kameraet fungerer også som en slags parkeringsvakt, og starter opptaket ved den minste lyd i bilen - som ved for eksempel pårygging. Foto: Terje Haugen Vis mer

Nå er imidlertid dette med små solide kameraer ikke noe nytt fenomen, de siste årene har vi nærmest blitt oversvømt av såkalte actionkameraer, med for eksempel GoPro, Contour og nå også Garmin som ivrige leverandører av denne typen hardware.

Felles er gjerne at de tar video opp på en minnebrikke, via en god vidvinkellinse med autofokus. Men de er ikke alltid lette å bruke i bilen.

Ferdskriver I tillegg har det kommet et utall apper du kan bruke til smarttelefonen din. Men med tanke på det generelle telefonfikleforbudet, har nok disse appene også en begrenset nytte i norsk trafikksammenheng.

Vi har derfor slått kloa i en mer frittstående variant, under navnet AEE Magicam HD50S. Her er maskinvaren mer eller mindre lik den du finner fra de nevnte produsentene over, med noen viktige unntak. Vår modell har nemlig noen smarte finesser som gjør den godt egnet til bilen, i tillegg til de klassiske ekstreme variantene, som går ut på å feste den på hjelmen før du basehopper ut fra nærmeste klippe.

Den viktigste funksjonen som skiller denne fra mengden, er at opptaket starter idet du setter deg inn i bilen.

Dette gjøres enkelt ved at kameraet har en innebygd lydsensor, som aktiverer opptaket idet du slår igjen døra. Dermed står kameraet og går som en slags ferdskriver, uten at du trenger å tenke noe mer over saken.

Dermed har du også sikret deg eventuelle bevis til private formål, om du skulle komme ut for en uforutsett hendelse i trafikken hvor det oppstår tvist i etterkant. Men du har ikke lov til å leke deg for mye med opptakene, ved for eksempel å legge dem ut på nettet. Det krasjer nemlig med norsk personvernlovgivning.

Virker som planlagt Men tilbake til vårt lille kamera fra TT Micro, som er en norsk leverandør av telekom- og elektronikkprodukter. De er på banen med det de selv omtaler som bil- og actionkamera. Med kontinuerlige opptak og automatisk overskriving av gamle data, får du faktisk med deg det som skjer foran bilen din og eventuelt opptak av andre actionfylte innslag.

Etter daglig å ha frekventert noen av landets mest ulykkesutsatte strekninger og punkter (Furuset-Alnabru, Ulvensplitten, Ring 3), har det nå blitt en helaftens privat spillefilm i HD med åpenbare og veldokumenterte brudd på vegtrafikklovens paragraf 3 (som slår fast at du skal ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt).

Årsaken er enkel: Kameraet starter som lovet automatisk når tenningen slås på, ved hjelp av den medfølgende laderen, og filmer videre til minnebrikken er full, for så å begynne forfra ved å overskrive gamle data.

Opptaket foregår i 15-minuttersintervaller, og er en filstørrelse som er lett å laste over på en PC i etterkant. Det medfølgende kamerahuset skal for øvrig gjøre det vanntett ned til 20 meter. Fjernkontrollen som hører til, er også vanntett, og tilfører kameraet flere bruksområder utover at den er kjekk å ha i bilen.

En innebygd LCD-skjerm lar deg se motivet du filmer, og en innebygd mikrofon sørger for å fange opp alle lydene. Synsvinkelen på 170 grader er også praktisk i frontruta. En funksjon for høyhastighetsopptak byr også på mulighet til å fange bevegelser som ellers ikke er mulig å se. HD50S veier beskjedne 81 gram, og den kompakte designen sammen med en oppløsning på 720 P gjør kameraet ideelt å ta med seg på tur, men disse egenskapene har vi ikke vurdert her.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LES OGSÅ:
Denne kan spare deg for dyre bøter
Dette kan føre til at bilen tar fyr
Smart veiviser