Denne doen sjekker helsa di

Tar urinprøve og måler blodtrykk.

SJEKKER HELSA PÅ DO: På den nye doen fra Toto kan man sjekke urin og blodtrykk og samle det på en dataenhet.  Foto: Produsenten
SJEKKER HELSA PÅ DO: På den nye doen fra Toto kan man sjekke urin og blodtrykk og samle det på en dataenhet. Foto: ProdusentenVis mer

De fleste boligeiere har sannsynligvis bare den vanlig varianten toalett, med nedtrekk og så må man gjør alt papirarbeidet selv.

Men utviklingen går framover, også på dofronten. Nå får man toaletter som både vasker og skyller for deg.

Utviklingen stopper imidlertid ikke der. Nå kommer klosettene som stiller diagnosen din.

Ifølge nettstedet physorg.com kan det japanske firmaet Toto nå tilby toaletter som sjekker helsa di for hvert dobesøk.

Full sjekk Physorg.com skriver at toalettet sjekker urinen, blodtrykket og kroppstemperaturen.

Det skjer ved at innsiden av klosettskålen er designet slik at den registrerer urinens temperatur og sukkerinnhold. Blodtrykksmålingen krever at man kobler seg til et tilhørende armbånd.

De registrerte dataene kommer opp på en skjerm, eller blir sendt til din egen PC.

I framtida kommer imidlertid modellene til å bli enda mer avanserte:

«I neste generasjon klosetter blir dataene sendt rett til familiemedlemmene eller legen via internett,» skriver physorg.com.

Modellen kan håndtere data fra opp til fem personer, og har en prislapp i Japan på mellom 23 000 og 33 000 kroner.

Kronisk syke Ifølge det danske nettstedet bolius.dk vil dette toalettet få stor betydning for folk med kroniske sykdommer som diabetes og forstoppelse.

«Men også folk som er spesielt opptatt av sin helse, vil kunne bruke funksjonen til for eksempel å finne ut om de spiser for mye fet mat,» skriver nettstedet.

Det er foreløpig usikkert når det intelligente klosettet kommer til Norge.

Svarte klosetter Toaletter med spyling og føning har allerede vært på markedet i flere år, men ifølge daglig leder i nettbutikken Bad.no, Øyvind Sæthre, har dette ikke slått særlig an i Norge.

- Det vi selger absolutt mest av, er veggmonterte toaletter, men utover det er det ingen annen trend å spore enn at kjøperne vil ha rene linjer.

- De avanserte modellene har aldri blitt noen suksess, kanskje fordi prisen på dem er såpass høy, 20 000 til 30 000 kroner for en modell. Det er nesten ingen som spør etter dem. I denne sammenheng kan det sies at nordmenn er tradisjonelle.

Det som imidlertid kan tolkes som en form for avantgardisme blant norske baderomsinnredere, er at det begynner å komme en del svarte produkter på markedet.

- Vi ser at folk både kjøper svarte toaletter, svarte badekar og blandebatteri med svarte detaljer, utdyper Sæthre.

Les også:
Alt du vil vite om toalett og bad
Sesongens baderomstrender
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Slik sjekker du om barnehagen er trygg

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

INTELLIGENT TOALETT: Dette toalettet gjør samme jobben som fastlegen din, sjekker blodtrykket, urinen og kroppstemperaturen. Foto: Produsenten
INTELLIGENT TOALETT: Dette toalettet gjør samme jobben som fastlegen din, sjekker blodtrykket, urinen og kroppstemperaturen. Foto: Produsenten Vis mer