ANBEFALES: Columbia Alaskan II dunjakke får terningkast fem i vår test. Foto: Produsenten
ANBEFALES: Columbia Alaskan II dunjakke får terningkast fem i vår test. Foto: Produsenten Vis mer

Denne dunjakka har ny varmeteknologi

TEST: Mye for pengene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det som er litt spesielt med denne dunjakken fra Columbia er at den er utstyrt med produsentens nye Omni Heat-materiale i innerstoffet.

Tankegangen bak materialet er at innertrekket i jakken skal reflektere kroppsvarme samtidig som materialet gir mulighet til utlufting av overskuddsvarme og fuktighet.

Beskyttet mot flekker Produksjonsteknikken av ytterstoffet - Omni-Shield - skal gjøre jakken bedre beskyttet for fukt og flekker. Denne teknikken gir også et materiale som tåler mange vask uten at en trenger å reimpregnere. Impregnering holder dunjakken ren og tørr, og du kan gjøre det selv.

Den har et normalt, kanskje litt smalt snitt, har god lengde i livet og et noe forlenget ryggstykke. Ermene har god lengde og den er utstyrt med både borrelås og elastisk mansjetter rundt håndledd.

Lufteskår Den har også lufteskår under armene - noe som ikke er så vanlig på dunjakker - bra. Hetta dekker godt og følger hodets bevegelser bra, men justeringene kunne vært enklere å betjene med hansker/votter. Selv om det går å trekke hetta over en hjelm (om du skal bruke jakken i alpinbakken) blir dette litt trangt.

Glidelåsen i front har en innvendig vindklaff som fungerer godt. To lave, godt isolerte frontlommer fôret med børstet mikrofiber og to utvendige brystlommer - alle med ok størrelse. På innsiden har den en stikklomme netting, denne kunne gjerne vært større.

Ifølge produsenten skal Omni Heat-systemet gi over 20% bedre varmeeffekt enn tilsvarende jakker uten - vi har ikke mulighet til å måle dette, men jakken oppleves behagelig og den er unektelig god og varm.

Den har et ganske høyt pakkevolum og egenvekt om en sammenligner med andre, lignende jakker, men oppleves samtidig meget solid og slitesterk. Vi har ca 50 aktive bruksdager med denne jakken og den har ikke sluppet dun i testperioden.

Konklusjon:

Vi var i utgangspunktet veldig skeptisk til om Omni Heat bare skulle være et nytt salgstriks, men etter en del bruk må vi si at Columbia har laget en solid og behagelig dunjakke — uansett hvor mye en skal vektlegge effekten av Omni Heat. Litt trang hette til bruk sammen med hjelm, men en meget godt jakke til alpinbakken og glimrende til daglig bruk. Vi vil også påpeke prisen — en får mye for pengene. Vi var litt usikker på karaktersetting, men lot pris trekke opp. Anbefales!

Fakta

Modell brukt i test: Columbia, Alaskan II Down Jacket

Portland Norge AS, tlf. 21 93 90 30, www.portland.no

Pris: 1999,-

Totalvekt i str L: ca 1000g

Dun: 90%

Dunspenst: 700 cuin

Vask: 30 grader maskin

Annet: Akkurat denne modellen kommer kun som herremodell, men produsenten har andre damemodeller med samme materialer.

Les også:

Stor test av dunjakker fra sist vinter

Årets test av isolerte skalljakker

Denne ulljakken holder deg varm

Her kjøper du testvinnerne billig på nett

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Terningkast 5

  • Solid og god dunjakke
  • Generelt god kvalitet
  • God dunkvalitet
  • Tåler bra med fukt
  • Oppleves behagelig og lun i bruk
  • Meget fin pris
  • Litt høyt pakkevolum og egenvekt
  • Hetta kunne vært litt større — til bruk sammen med hjelm

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer