Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne er helt i toppklasse

Volvoen for deg med større lommebok enn plassbehov.

ELEGANT: Volvo V60 satser på å bli blant de mestselgende i klassen for snobbestasjonsvogner. Foto: Egil Nordlien
ELEGANT: Volvo V60 satser på å bli blant de mestselgende i klassen for snobbestasjonsvogner. Foto: Egil Nordlien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da er det duket for Volvo V60 - stasjonsvognsutgaven av den nye og sportslige premiummodellen fra Volvo. Vi har tidligere kjørt test av sedanmodellen Volvo S60 D3, men i stasjonsvognsgale Norge er det med Volvo V60 det virkelig starter.

Volvo tar i bruk store deler av alfabetet og tallrekken fra 3 til 6 for å gi navn til de ulike motorversjonene av Volvo V60. Bak D3-betegnelsen skjuler det seg en toliters femsylindret dieselmotor med 163 hk og 400 Nm.

I tillegg til D3 er de mest interessante motoralternativene sett gjennom norske avgiftsbriller 1,6-liters bensinversjoner med turbo: T3 har 150 hk, T4 180 hk. Men det er nok DRIVe-versjonen med 1,6-liters dieselmotor på 115 hk og startpris på rett over 320 000 kroner som vil løfte V60-volumet.

Kjøreegenskaper: 5

Volvo V60 D3 er den mest sportslige stasjonsvognen fra Volvo noensinne. Vi kjørte bilen på piggfri vinterdekk, og den går relativt problemfritt gjennom vår unnamanøvertest, riktignok med en langt større hang til understyring enn den sommerskodde Volvo S60 vi kjørte i august 2010.

RÅFLOTT: Volvo V60 har en tett og førerorientert cockpit. Foto: Egil Nordlien HM Foto
RÅFLOTT: Volvo V60 har en tett og førerorientert cockpit. Foto: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Ute på veien legger du ikke så godt merke til akkurat det. Volvo V60 D3 er relativt stramt satt opp, og gjør sitt beste for å utfordre de tyske premiumbilene på egen hjemmebane. Bilen kjennes dermed direkte og lettkjørt. Du har god respons fra styringen og bra kontroll med hva som skjer under hjulene, selv om Volvo V60 ikke kjennes fullt så sportslig som BMW 3-serie.

Motor: 4

D3-motoren i Volvo V60 er en toliters versjon av den velkjente femsylindrete dieselmotoren. Den har sitt karakteristiske lydbilde, som gjør at det blir mer motorlyd ved lave og midlere turtall enn det vi er vant med. Legg merke til at vi sier lyd og ikke støy, siden den maskuline femmerbrummingen fortsatt har sine tilhengere.

Vår bil var utstyrt med sekstrinns automatgir. Det gjør en grei jobb med den dreiemomentsterke motoren, men gassresponsen er for brå og girkassen har en småirriterende tendens til å sjalte hit og dit selv ved lavt gasspådrag i fart opp mot 50-60 km/t.

Ytelser: 4

GÅR UNNA: Volvo V60 satser på å bli blant de mestselgende i klassen for snobbestasjonsvogner. Foto: Egil Nordlien HM Foto
GÅR UNNA: Volvo V60 satser på å bli blant de mestselgende i klassen for snobbestasjonsvogner. Foto: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Volvo V60 D3 har akselerasjon omtrent som forventet i forhold til effekt, vekt og konkurrenter. Det gir sikre forbikjøringsegenskaper, og siden mesteparten av kreftene kommer tidlig i turtallsregisteret vil Volvo-sjåføren neppe føle seg undermotorisert. Spesielt sportslig blir ytelsesopplevelsen ikke, siden motoren mister futten straks over 3000 o/m og automatkassen sjalter ved ca. 3500 o/m. At motoren er sterk fremfor sprek ser du på de relativt små avvikene mellom resultatene i de ulike girene i tabellen for testdata. Sammenlignet med for eksempel Mercedes C 200 CDI T er Volvo V60 D3 litt langsommere i forbikjøringsakselerasjon.

Eksteriør: 5

Den nye Volvo V60 ser spennende, sportslig og moderne ut. Den fremstår som lav og ganske slank, noe som også merkes innvendig, mer om det senere. Vi synes den er særlig vellykket når du ser den i profil, eller skrått bakfra og rett bakfra. Fronten er vi litt mer i tvil om, og synes den blir vel rund og "halvsmeltet" i kantene i forhold til de stramme linjene i profil og hekk.

Interiør: 4

Førermiljøet er Volvo-eksemplarisk når det gjelder instrumenter og primærbetjening. Men vi synes knappetettheten kunne vært mindre og merkingen i midtkonsollen bedre. Når det kommer til plassforholdene, er Volvo V60 definitivt i den kompakte delen av premiumsegmentet. Bakseteplassen er akkurat stor nok for to normalvoksne, mens bagasjerommet har mer karakter av weekendtur enn barnefamiliens feriebagasje. Det er nok liten tvil om at Volvo V70 skal spille rollen som fornuftig familiestasjonsvogn i Volvo-stallen fremover, mens V60 skal slåss med biler som Audi A4 Avant.

Komfort: 4

Vi synes fortsatt at Volvo lager noen av bransjens beste seter, og når de kombineres med en fremragende sittestilling og et kompakt "der er her vi holder på" instrumentbord blir førerposisjonen nær perfekt.

Da vi kjørte Volvo S60 på store sommerhjul tidligere i år, trodde vi de sto for mesteparten av de markerte støtene som kommer inn i kupeen når du passerer mindre ujevnheter. Men de var også til stede med vinterdekk i normaldimensjon, og forsvinner heller ikke slik normalt er når det blir mer fart på bilen. Andre typer ujevnheter takler Volvo V60 slik du forventer. Støynivået er normalt, bortsett fra at motoren er mer til stede enn hos de beste konkurrentene.

Sikkerhet: 5

Vi er litt forsiktige med å gi femmere på sikkerhet for biler som ikke er testet i EuroNCAP, men med Volvos bevisste sikkerhetsfilosofi og svært gode pakke av aktivt og passivt sikkerhetsutstyr, kommer tvilen tiltalte til gode. Inntil videre, i det minste.

Vi skal ikke ta en detaljert beskrivelse av alle sikkerhetsdetaljene, men du finner en oversikt på Volvos nettsider. En del av det aktive sikkerhetsutstyret er ekstrautstyr.

Pris/utstyr: 4

Rimeligste måte å bli eier av Volvo V60 D3 er med Base utstyrsversjon og pris på 402 800,-. De fleste vil nok heller starte med Momentum eller Summum utstyrspakker til 432 800 og 447 800,-. Så kan du legge 21 000 kroner i automatgir, og kanskje noen titusenlapper til for å tilfredsstille eventuelle spesialønsker på toppen. Dermed blir ikke Volvo V60 noen storselger før den kommer med 1,6-liters diesel der prisene starter på langt mer folkelige 323 800 kroner. Normalt bør Volvo V60 bli en populær bil på bruktmarkedet.

Miljø: 5

Ifølge EU-normen, skal Volvo V60 med D3-motor og automatgir ha et forbruk i EU-miks på 0,59 l/mil. Det blir et CO2-utslipp på 159 g/km. Gledelig nok følger V60 det opp i vår faste forbruksrunde og ender opp med et testforbruk som er nesten likt med EU-normen på 0,60 l/mil. I forhold til konkurrentene er det pent, særlig siden vår bil var utstyrt med automatgir.

Konklusjon

Det er ingen tvil: Volvo V60 klarer seg godt i premiumkampen mot Mercedes, BMW og Audi. Den største overraskelsen er hvor kompromissløse Volvo har vært i jakten på stil og sportslige egenskaper. Det koster imidlertid en del på andre områder: Spesielt rommelig eller praktisk er ikke Volvo V60, og fjæringskomforten er ikke av de smidigste i klassen. Men på design og sportslige kjøreegenskaper er Volvo V60 helt i toppklasse.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!