TERNINGKAST 6: Hennig-Olsen på ensom førsteplass når vi tester årets nye småis. FOTO: Produsenten
TERNINGKAST 6: Hennig-Olsen på ensom førsteplass når vi tester årets nye småis. FOTO: ProdusentenVis mer

Denne er soleklart best i test

Våre kresne konditorer testet nyhetene i isdisken.

Har du hatt en middag ute i det fri, kanskje en en god grillmiddag på stranden? Da duger en ispinne som en rask og enkel dessert.

Vi har nylig testet småisnyheter, der vi fant den sunneste isen. Denne gangen har vi lett etter den isen som smaker best.

Her kan vi trygt si at ernæringsfysiologen og konditorene er uenige. Den isen vårt panel kåret til soleklar vinner, kom nest dårligst ut i den forrige testen med det høyeste kalorinnholdet. Den sunneste isen i samme test endte sånn midt på treet i vår test.

Test av is-nyheter Vi har kun testet nyhetene. Her er det de store aktørene Diplomis og Hennig-Olsen som dominerer. Häagen-Dazs har lansert småis i beger, men dette er de samme smakene som du finner i dessertisen. Test av dem finner du her. Vi skulle gjerne hatt med Ben & Jerry i denne testen, med de rakk dessverre ikke å levere prøver tidsnok.

Vårt kresne testpanel: Testen er utført av Annemari Erlbeck, konditor på Statholdergaarden og Mats-Erland Jensen, konditor på Mats konditori i Sandefjord. Begge er deltagere på det norske konditorlandslaget.

Om is-testen All isen er testet blindt og vurdert etter tre kriterier. Utseende, smak og konsistens.

Vi har brukt hele karakterskalaen Det betyr at isen som har får karakter seks eller en, kun er den beste og dårligste isen innenfor dette utvalget.

Slik skal isen smake Det som kjennetegner en god is er at den må være balansert i smaken. Det betyr at den skal være passe søt, ikke for kraftig og ikke for mild.

Vi vil ha naturlig smak Isen skal smake naturlig av de råvarene som skal være i den.

Da bør vaniljeisen smake deilig ekte vaniljestang. Ideelt sett. Da kjenner du de små vaniljefrøene i munnen. En del vaniljeis smaker bare papp. Det skyldes at det er brukt kunstig vanilje (vanilin som det står på deklarasjonen). Den er laget av cellulose lik den som brukes i papirproduksjon.

Har isen sjokolade skal det smake behagelig sjokolade. Da skal det ikke føles som om du tar en skje kakao i munnen når du spiser sjokoladeis.

Er det sjokoladebiter i isen bør det være covertyr. Det betyr ren sjokolade, ikke kakao som blandet med unaturlig fett og oljer.

Fyldig konsistens Konsistensen bør være fyldig og kremete og ikke for luftig. Is som det kjøres inn altfor mye luft i smaker bare luft.

Prisene kan variere Det er vanskelig for produsentene å gi en helt riktig pris på isen. Først og fremst fordi det er butikkene som bestemmer prisen.

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.
Hennig-Olsen Snoop Peanøtt En god sommeris Karakter: 6/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 23 Diplomis Krone-is med krokankuler Originalen er bedre. Karakter: 3/6 Produsent: Diplomis Pris: 22 Diplomis Dream Yoghurtis med hagebærtrekk Denne blir reddet av saftistrekket Karakter: 3/6 Produsent: Diplomis Pris: 22 Hennig-Olsen Oreo Beger Denne isen klarer ikke helt å konkurrere med sin nære kjeks-slektning. Karakter: 2/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 25 Hennig-Olsen IceKiss Lime Kunstig lime og smakløs vaniljeis. Karakter: 1/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 18 Hennig-Olsen Murre Denne isen smaker kunstig. Karakter: 1/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 16

NYHETER: Her er de nye småisene denne sommeren. FOTO: Produsentene
NYHETER: Her er de nye småisene denne sommeren. FOTO: Produsentene Vis mer
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen. FOTO: Øivind Lie
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen. FOTO: Øivind Lie Vis mer