Denne flere tusen år gamle massasjeformen holdt på å dø ut

Likner kjøttøkser, men er smidige kinesiske kokkekniver.

IKKE HVERDAGSKOST: Den flere tusen år gamle massasjeformen holdt på å dø ut, men er på vei tilbake i dagens Taiwan. Foto: STEVEN WANG / AP
IKKE HVERDAGSKOST: Den flere tusen år gamle massasjeformen holdt på å dø ut, men er på vei tilbake i dagens Taiwan. Foto: STEVEN WANG / APVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Overraskelsene er aldri langt unna i Taiwan, hvor griseblod på pinne er en delikatesse og søppelbilene spiller muntre, isbilaktige melodier.

Turistene som forviller seg ned i det digre kjøpesenteret under Taipeis sentralbanestasjon er i hvert fall garantert en støkk.

Blant suvenirbutikker og hurtigmatsjapper kan du for rundt 20 kroner få en halvtimes intens massasje med ekte kokkekniver.

Velsignede kniver Teknikken kalles Dao Liao, og About.com skriver at den har blitt praktisert i Kina i over 2000 år. Der har den for lengst falt ut av moten, men den sylskarpe massasjemetoden har visst fått en slags renessanse i moderne Taiwan.

Massørene skoleres i opptil flere år, og det stilles strenge krav under opplæringen. De må for eksempel meditere daglig og spise vegetarisk mat, ifølge Dao instruktøren Wu Wei-Chans videointervju med BBC i fjor.

Massørene bruker en såkalt kinesisk kokkekniv, ikke vestlige kjøttøkser. De ser til forveksling like ut, men har et tynnere og mer smidig blad som gjør dem til et yndet multiverktøy i asiatiske kjøkken. Og massasjesalonger.

Men slapp av, knivene sløves ned på steiner før de blir brukt på kundene. Dessuten velsignes de i enkelte salonger av buddhistprester.

Godt bevart hemmelighet Praktikantene selv mener en slik behandling kan hjelpe kundene med å stresse ned og polstre immunforsvaret. I BBC-reportasjen lener de seg på akupunkturlære for å understreke det.

Det som er sikkert er at du i hvert fall garantert en helt unik opplevelse og noen hissige feriebilder hvis du tar turen ned rulletrappen til de konkurrerende knivtraktørene.

Som dokumentert av bloggen Bounding Over Our Steps, for eksempel.

Under innspillingen av #Delverden i sommer prøvde også Dagbladet å få seg en impulsiv time hos en av de eksotiske massørene, men ble jaget bort fra stedet fordi vi hadde for dårlige taiwanske språkkunnskaper.

Til gjengjeld fikk de to programlederne oppleve både kaotisk, innendørs rekefiske, noen av de drøyeste matrettene Asia har å by på, og tyfonvær.

Videoene ser du under.