Denne genseren er best i test

Vi har testet 11 ullgensere i et halvt år, og vet hvilken du bør kjøpe.

TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 tykke ullgensere som holder deg varm. Foto: John Arne Tungen, Aktivt Testteam
TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 tykke ullgensere som holder deg varm. Foto: John Arne Tungen, Aktivt TestteamVis mer

Selv om det finnes mange gode og varme alternativer på markedet, er det ingenting som kan måles med ull!

Ullplagg har egenskaper som gjør at de egner seg spesielt godt for friluftsbruk i kulda.

En ullgenser varmer godt; Den tåler mye fukt uten at den kjennes våt, og er lett å holde ren.

Fordeler med ull Ullfiberen er meget elastisk, noe som gir plagg med god passform og god bevegelsesfrihet. I tillegg har ull en antibakteriell virkning.

Det innebærer at et ullplagg kan brukes lengre og vaskes mer sjelden enn et tilsvarende i kunstfiber uten at det utvikles svettelukt, og det er jo ikke så dumt om en er ute på tur.

Et annet moment som er verd å ta med seg for dem som liker å sitte foran bålet, er at ull er tungt antennelig i motsetning til syntetiske stoffer. For å oppnå denne egenskapen, som er innebygd i ull, må syntetiske tekstiler behandles med brannhemmende kjemiske stoffer, noe som ikke nødvendigvis er like heldig for brukeren.

Tykke gensere I denne testen har vi sett på såkalte tykke ullgensere. Hva som er «tykt» i denne sammenhengen, kan diskuteres, men vi satte som kriterium at genserne skulle være av en slik tykkelse at de skulle kunne brukes som et forsterkningsplagg utenpå annet undertøy.

Et par av genserne i testen fungerer imidlertid like bra som undertøy på skikkelig kalde dager.

Slik er testen gjennomført Det finnes mange ullgensere på markedet. Vi har konsentrert oss om de mest kjente leverandørene av friluftsutstyr og tatt med modeller som er rettet mot ulike typer friluftsliv. Vi har ikke tatt med tradisjonelle modeller som Mariusgensere, OL- eller VM-gensere. Vi har også satt som krav at genserne skal inneholde minst 50 prosent ull, og at de ikke skal ha hel glidelås.

Vi har testet to eksemplarer av de fleste modellene. De fleste genserne har vært aktivt brukt i fem-seks måneder. Seks testere har deltatt.

Vi har vektlagt at genserne skal fungere godt under f.eks. vindtett yttertøy.

Vekt er målt av oss, og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Enkelte leverandører har kommet med nye/andre modeller på slutten av testperioden, men vi har bevisst ikke tatt inn enkeltprodukter helt på tampen, da vi ikke ville fått tid til å teste dem over samme tidsperiode som de andre.

LES OGSÅ: Turutstyret som er best i test - 35 testsamlinger fra 2010
Dunjakke med ny varmeteknologi
Test av pulsklokker

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Ulvang Rav Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Swix Sport AS Pris: 699 Devold Nansen Sweater Litt tung og tar litt plass i sekken, men varm og solid. Karakter: 5/6 Produsent: Devold of Norway A/S Pris: 999 Ulvang Litlos God, varm, pen og anvendelig. Karakter: 5/6 Produsent: Swix Sport AS Pris: 899 Smartwool TML Passer like godt til daglig bruk som ute på tur. Karakter: 5/6 Produsent: Norsk Fjellsport AS Pris: 1299 Icebreaker Drift 320 LTD Dyr og forseggjort med god slitestyrke og pen design. Karakter: 5/6 Produsent: Jarbaux Sport Pris: 1400 Fjellreven Red Fox Dyr, men testens peneste genser! Karakter: 4/6 Produsent: Fjällräven AS Pris: 999 Lanullva Ullskjorte Glimrende som undertøy når det er skikkelig kaldt. Karakter: 4/6 Produsent: Vinje Ullprodukter AS Pris: 849 Woolpower Zip Turtleneck 400 Glimrende som undertøy på de kaldeste dagene. Karakter: 4/6 Produsent: Ullfrotté Original AS Pris: 799 Gaupa Ullgenser Villmarksgenser til en fin pris. Karakter: 4/6 Produsent: Ultimo Outdoor AS Pris: 399 Stormberg Raste Ullgenser En pen genser som passer godt til daglig bruk på kjølige dager. Karakter: 4/6 Produsent: Stormberg Pris: 899 Dovrefjell Ullgenser En rimelig og grei genser. Karakter: 3/6 Produsent: Dovrefjell Pris: 299