Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne GPS-en er best i test

Vi har testet fire GPS-er til bruk i villmarka.

TEST: Villmarksliv har testet håndholdte GPS - alle fra Garmin. Foto: John Arne Tungen/Aktivt Testteam
TEST: Villmarksliv har testet håndholdte GPS - alle fra Garmin. Foto: John Arne Tungen/Aktivt Testteam Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dem som ferdes mye ute i skog og mark, er GPS-en etter hvert blitt fast inventar i sekken - i tillegg til kart og kompass, som alltid skal med - uansett!

Da vi testet håndholdte GPS-er i 2009, spådde vi at Garmin kom til å befeste sin posisjon som markedsleder i Norge. Og vi fikk rett.

Det finnes andre merker på markedet, men dels mangler de kart over Norge - samt utsalgssteder - og dels har det ikke vært mulig å skaffe GPS-ene tidsnok til testen. SatMap selges i Norge, og de har kart, og skal dermed ikke avskrives, selv om vi ikke fikk dem tidsnok denne gangen.

Garmin har imidlertid et godt utvalg både når det gjelder modeller med ulike spesifikasjoner, bruksområder og pris. Vi har valgt ut fire modeller med forskjellig særpreg.

Testresultater Best i test er Garmin GPS MAP 62S, som får full pott for praktisk bruk.

GPS-MAP 78S får 6 poeng for både nøyaktighet og oppstartstid, med totalkarakter 5.

Den beste allrounderen er Oregon 450, som får 5 på alle delkarakterene.

Den håndholdte GPS-en som gir mest for pengene er Dakota 10, som koster ca 1000-1500 kroner mindre enn de andre vi har testet.

Husk at en GPS ikke erstatter, men kommer i tillegg til papirkart og kompass - uansett om du ferdes til vanns eller på land. Papirkartet går ikke tom for batteri, og det er mye bedre å planlegge den videre turen med et stort papirkart foran seg enn å forholde seg til den lille GPS-skjermen.

Kjøperåd Brukergrensesnitt og brukervennlighet er viktig, spesielt om du bruker GPSen sjeldent. Om enheten kan styres med hansker eller votter på, er det et pluss.

Detaljkart på GPS-en er kjekt å ha, både før og etter turen, ved at du f.eks. kan kombinere GPS-en og et kartprogram til PC/Mac. Det er også enklere å plukke ut punkter, f.eks. en turisthytte, om du har et godt detaljkart på GPS-en for eventuelt å bruke «Gå til»-funksjoner.

Elektronisk treakset kompass gjør at GPS-en peker i riktig retning selv om du står stille. Om dette ikke er innebygd, må du bevege deg samtidig som du sjekker riktig retning.

Stor skjerm gir større kartutsnitt, men også en større enhet og høyere batteriforbruk.

Batterikapasitet: Vær obs på at batterier er ulike, og at de holder lenger ved fornuftig bruk.

Størrelse og vekt: En GPS til friluftsliv bør gå greit ned i en bukselomme.

Tilgjengelighet til eksperthjelp og service er alltid nyttig. Er du fersk bruker, så sjekk i de ulike sportsbutikkene før du handler. Du kan kanskje spare noen hundrelapper på å handle på nett, men det kan være verdt noen kroner å ha et kundeforhold til en lokal sportsbutikk hvor de kan bistå hvis du står fast på noe.

LES OGSÅ: Stor test av lommelykter
Pulsklokker med GPS
Solide klokker med kompass, høydemåler og barometer

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Garmin GPS map 62s Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Garmin Pris: 3844 Garmin Oregon 450 Meget god og brukervennlig allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Garmin Pris: 3639 Garmin GPS-map 78s Meget godt valg for bruk i båt. Karakter: 5/6 Produsent: Garmin Pris: 3389 Garmin Dakota 10 Mest for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Garmin Pris: 2496

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!