Denne helga skal det imponeres

Her er helgemenyen som vil skape furore rundt bordet.

SNADDER: Torsk med soyasmør og dampet vårløk. Foto: Håvard Egge
SNADDER: Torsk med soyasmør og dampet vårløk. Foto: Håvard EggeVis mer

Det er da klokka runder halv tolv på julaften det skjer.

På dette tidspunktet av julekvelden, i det jeg griper etter den siste serinakaken, innser jeg at jaggu gikk jeg ikke på en smell i år og.

Huff! Hvor mett går det egentlig an å bli?

Føre var Å overspise på julekvelden er som kjent omtrent uunngåelig.

Inntaket av tung og fet mat er generelt gedigent i disse tider, så jeg har derfor bestemt meg for at i år skal jeg være føre var.

Det blir dermed kun lett mat opp mot årets julematsesong.

Denne helga resulterer det i en meny med utsøkte oppskrifter hvor rødbeter, hvit fisk og epler får bekle hovedrollene.

Om du allerede har bestemt deg for å gå igang med ribba denne helga, men ennå ikke har smakt ribba til Hellstrøm, så er det på høy tid.

Her har du også Hellstrøms ribbetilbehør.


Rødbeter med chevrekrem Første rett ut er en skikkelig knallstart. Det er ikke uten grunn at rødbeter med chevrekrem er en av de tallerknene jeg stadig vender tilbake til.

Her kan en hvitvin laget på sauvignon blanc fungere godt.


Hvit fisk med soyasmør Til hovedrett faller valget på hvit fisk med brunt smør og soya. Sammen med noen stekte torskefileter eller et par grillede kveitekotelleter er soyasmøret en gourmetvinner. Dette må prøves!

Lag en potetmos og kok en grønnsak du liker - jeg foreslår vårløk, brokkoli eller rosenkål.

Her er noen andre favoritter å servere sammen med torskebiffen.

Det er stor sjanse for at det er godt med riesling i glasset til dette, eller hvorfor ikke prøve med en italiensk verdicchio? Det er verdt å merke seg at det er soyasmøret som legger føringene for vinvalget her, så velg en hvitvin som takler dette.


Eplecrumble Til å avslutte middagen foreslår jeg den britiske dessertklassikeren eplecrumble.

Våre norske epler er fortsatt i slaget, og vil fryde seg om du gidder å lage en karamellsaus eller piske krem til.

Iskrem er selvfølgelig også godt i dette selskap - slik lager du isen selv.

Oppskriftene finner du under:

RØDBETER MED CHÈVREKREM Imponer gjestene med denne gourmetforretten.

Ingredienser:
4 porsjoner
4 stk rødbet
4 klype maldonsalt

Chevrekrem: 200 g myk chèvre
8 ss melk

Vinaigrette: 2 ss balsamicoeddik
3 ts mild honning
6 ss extra vergine olivenolje

Til slutt: 3 kvast timian
3 ss grovt hakket pistasjenøtter

Fremgangsmåte:
Varm ovnen til 200 grader.

Vask rødbetene og skjær av topp og bunn. Pakk dem inn i aluminiumsfolie med litt maldonsalt. Bak dem i ovnen til de er så vidt gjennomstekt. Dette tar antakeligvis fra 40 minutter til 1 time og 20 minutter.

Pakk rødbetene ut av folien og la de hvile.

RØDBETER OG CHEVREKREM: En superforrett! Foto: Håvard Egge
RØDBETER OG CHEVREKREM: En superforrett! Foto: Håvard Egge Vis mer

Lag chèvrekremen ved å blande sammen ost og melk med en gaffel. Smak til med salt og pepper.

Lag vinaigretten ved å blande sammen balsamicoeddik og honning, for så å piske inn olivenoljen tilsatt i en tynn stråle.

Skrell rødbetene, del dem i båter og varm dem i pannen med litt smør. La de renne av på kjøkkenpapir.

Dander på tallerken med kremen underst. Drypp vinaigretten på rødbetene og litt rundt omkring. Avslutt med noen timianblader og finhakkede pistasjnøtter.

SOYASMØR Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk!

Ingredienser:
150 g usaltet smør
1 dl soyasaus
3 cm ingefær
2 stk sjalottløk
1 stk lime
1 bt gressløk
salt

Fremgangsmåte:
Finn fram et sausenebb eller lignende.

Hell i soyasaus og finhakket ingefær og sjalottløk.

Brun smøret (tar antakelig to-tre minutter).

Sil smøret umiddelbart over soyasausblandingen.

Skvis over saften av 1 lime, finhakket gressløk og smak til med salt.

Server med en gang.

EPLECRUMBLE En britisk klassiker.

Ingredienser:
50 g finhakkede mandler
50 g brunt sukker
50 g smør
50 g siktet hvetemel
1 klype salt

Eplefyll 4 stk små eple for eks åkerø
1 stor spiseskje smør
1 stor spiseskje brunt sukker
2 klype kanel
0,5 stang vaniljestang
1 liten neve rosiner

Fremgangsmåte:
Bruk hendene og smuldre sammen kaldt smør, brunt sukker og finhakkede mandler forsiktig.

Tilsett siktet mel og salt og smuldre forsiktig slik at du får smuler med deig.

Dekk til deigen med plast og sett kaldt inntil videre.

Lag eplefyllet ved å rense og skjære eplene i små biter, og stek de i smør og sukker i et par minutter.

Tilsett frø fra vaniljestanga, kanel og rosiner og stek i ytterligere to minutter.

Avkjøl eplefyllet før du fyller det i en liten ildfast form e.l. og smuldrer over deigen.

Stek på 200 grader i 10-20 minutter.

BRUNT SMØR: Passer perfekt til fisk. Foto: Håvard Egge
BRUNT SMØR: Passer perfekt til fisk. Foto: Håvard Egge Vis mer

Les også:

Her finner du de beste tapasene

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Er dette Norges beste viltgryte?

Ti middager på ti minutter

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

EPLECRUMBLE: Britisk klassiker i verdensklassen Foto: Håvard Egge
EPLECRUMBLE: Britisk klassiker i verdensklassen Foto: Håvard Egge Vis mer