Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne hjelmen blåses opp når du trenger den

Ser kanskje rart ut, men den «usynlige» hjelmen skal være svært effektiv.

(Dagbladet): Det å bruke sykkelhjelm kan forebygge noen av de mest alvorlige hode- og ansiktsskadene hvis uhellet først er ute.

Likevel er det svært mange av oss som velger å sykle rundt uten beskyttelse på topplokket, ifølge Statens vegvesen bruker i snitt rundt 30 prosent hjelm på sykkeltur.

En av forklaringene man oftest får høre er at hjelmen ikke ser bra ut, at håret blir ødelagt eller at det ikke er noe behov for hjelm på kortere turer.

Blåses opp Kanskje kan den nye Hövding-hjelmen få flere til å beskytte hodet. Hjelmen er rett og slett en airbag, som løser seg ut i det du velter eller blir påkjørt.

I videoen øverst i denne saken kan du se lab-testinga av hjelmen, og selv se hvordan den løser seg ut akkurat i tide til å beskytte hodet ditt mot støt.

Det er svenskene Anna Haupt og Terese Alstin som står bak oppfinnelsen.

- Vi ville skape en beskyttelse for syklister som tar hensyn til de ønskene vi fant fram til i undersøkelsene våre. Beskyttelsen skulle blant annet opprettholde frihetsfølelsen og ikke ødelegge frisyren, sier Terese Alstin i en pressemelding.

De har brukt seks år på å utvikle den avanserte hjelmen.

Utrykningspolitiet opplyser til Dagbladet at flere av deres ansatte fikk med seg lanseringen av den «usynlige hjelmen» på en konferanse i Sverige, men at de ikke har testet den selv.

- Oppsiktsvekkende sykkelhjelm Tirsdag delte likevel UP nyheten om hjelmen med sine følgere på Facebook.

- Ny oppsiktsvekkende sykkelhjelm, skrev UP og fulgte opp:

- En ny svensk sykkelhjelm (Hövdingen) er nå presentert. Airbag for syklister! Den har form som et skjerf og med bruk av kollisjonsputeteknologi vil den blåse seg opp ved uhell.

JOBBET MED HJELMEN I SEKS ÅR: Det er de svenske kvinnene Terese Alstin og Anna Haupt som står bak hjelmen. Foto: Hövding.
JOBBET MED HJELMEN I SEKS ÅR: Det er de svenske kvinnene Terese Alstin og Anna Haupt som står bak hjelmen. Foto: Hövding. Vis mer

- Dette er mer for å videreformidle en litt artig nyhet. Vi har ikke testet hjelmen selv og kan ikke anbefalle den sånn sett. Det viktigste for oss er at folk beskytter seg, så får de velge selv om de vil gjøre det med vanlig hjelm eller en slik oppblåsbar, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

DinSide skrev tidligere i år om hjelmen, som da ble satt under lupen av svenske Folksam i en test av 13 sykkelhjelmer. Der kom airbag-hjelmen best ut av samtlige i slagtesten.

- Minst tre ganger bedre enn øvrige hjelmer, skrev Folksam.

Dyrt Men det koster å beskytte hodet med stil. Hjelmen selges for 3998 svenske kroner på nettet. Den kommer i to forskjellige versjoner, og skal kunne brukes av både kvinner og menn.

Ifølge Statens vegvesen er det faktisk kvinnene som er dårligst på hjelmbruk. Tallene viser en fordeling på rundt 35-25 prosent der det altså er mennene som er flittigst i bruken.

Hjelmen ser rett og slett ut som et sjal før den blåses opp og skal ifølge produsenten og Folksam oppfylle alle gjeldende krav.

Men så spørs det da, om folk er villige til å punge ut flere tusen kroner for den futuristiske hjelmen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media