SKAL SKAFFE EURO: Dette tidligere sykehuset kan utvikles til et luksushotell, håper italienske myndigheter. Foto: Wikimedia commons
SKAL SKAFFE EURO: Dette tidligere sykehuset kan utvikles til et luksushotell, håper italienske myndigheter. Foto: Wikimedia commonsVis mer

Denne «hjemsøkte» øya rett utenfor Venezia kan bli din

Pestbefengt perle med gammelt tortursykehus til leie i 99 år.

(Dagbladet): Den lille øya Poveglia ligger rett utenfor Venezia, rett ved øya Lido som kan friste med strender for alle som er litt lei alle turistene på fastlandet. Men på Poveglia har det knapt vært folk de siste tiårene.

Øya er blitt omtalt som skummel og hjemsøkt, og nå ønsker italiensk myndigheter å auksjonere den bort i et forsøk på å skaffe euro til statskassa, skriver Daily Telegraph.

Pestofre Poveglia ble brukt som karantenestasjon for Venezia, men etter at det ble oppdaget pest på to skip som var i karantene endte den som oppbevaringsplass for personer med smittsomme og dødelige sykdommer. Denne mildt sagt dystre vendingen har ført til vandrehistorier om at øya er hjemsøkt, noe som har skaffet den plass på Forbes liste over verdens skumleste steder. De begrunner plassen på lista slik:

- Da pesten rammet Italia i 1576 ble tusenvis av lik og dødssyke ofre dumpet på øya for å bli begravet eller råtne. Noen århundrer senere ble det bygget et hotell, hvor en lege torturerte pasienter. Sykehuset, legens kontor, en kirke og krematoriet står fortsatt.

Det anslås at 160 000 mennesker har dødd på øya.

Ikke et objekt for den lettskremte eller overtroiske, med andre ord.

I 99 år Til salgs er for øvrig en overdrivelse. Interessentene kan få lov til å leie øya i 99 år, men får samtidig lov til å utvikle eiendommen. Auksjonen er åpen for utlendinger, understreker mekler Stefano Scalera overfor Reuters.

- Alle kan laste ned dokumentene på nettet, vi har oversatt dem til engelsk, sier han.

Italienske myndigheter håper at den som kjøper øya vil bygge om det nedlagte sykehuset til et luksushotell, og kjøperen vil få mulighet til å utvikle øya.

Fire andre eiendommer i blant annet byen Taranto i regionen Puglia og i Trieste nær Slovenia er også lagt ut for salg. Det er del av et større prosjekt fra myndighetenes side, og de håper å til sammen få inn opp mot 500 millioner euro, skriver Daily Telegraph.