Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Denne hotelltabben kan koste deg dyrt

Det er mulig å åpne hotelldøra uten nøkkelkortet.

GJØR SOM HJEMME: Lås hotelldøren når du forlater rommet. Ellers kan uvedkommende komme seg inn uten vansker. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO
GJØR SOM HJEMME: Lås hotelldøren når du forlater rommet. Ellers kan uvedkommende komme seg inn uten vansker. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Moderne hotell har dørlåssystemer med nøkkelkort i stedet for tradisjonelle nøkler. Skal du åpne døra må du holde nøkkelkortet mot en kortleser eller stikke den inn i kortsprekken.

Men visste du at du må gjøre det samme når du forlater rommet?

Døra går nemlig ikke i lås av seg selv med en gang. Rommet står ulåst imellom 30 til 120 sekunder dersom du ikke har låst det ved hjelp av nøkkelkortet.

Dette er sekunder en tyv lett kan benytte seg av når du er utenfor synsvidde etter å ha forlatt hotellrommet. Dermed har tyven fri tilgang til det du har satt igjen på rommet av bagasje og verdisaker.

Sikkerheten først Gjestenes sikkerhet er årsaken til denne funksjonen, forklarer PR- og kommunikasjonsrådgiver hos Scandic Hotels i Norge, Kristian Røise Dahl.

Dersom det oppstår en brann skal gjestene i utgangspunktet komme seg ut av hotellet og i sikkerhet.

- Vi regner med at mange gjester i en slik situasjon kanskje ikke husker å ta med seg nøkkelkortet når de forlater rommet. Dersom man ute i gangen ser at denne er fylt av røyk er det tryggere å komme seg tilbake i sikkerhet inne på rommet, og da må døra kunne åpnes uten nøkkelkortet, sier Røise Dahl.

Tur-retur nødutgangen - Hvor mange sekunder går det før døra går i lås av seg selv?

- Det avhenger av avstanden fra rommet og til nødutgangen, sier Mathilde Vik Magnussen, kommunikasjonsrådgiver i Nordic Choice Hotels.

- På det meste opptil to minutter, sier hun.

DE VIKTIGE SEKUNDENE: I 30 til 120 sekunder står hotelldøra ulåst. Tar du sjansen på å forlate rommet? Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO
DE VIKTIGE SEKUNDENE: I 30 til 120 sekunder står hotelldøra ulåst. Tar du sjansen på å forlate rommet? Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO Vis mer

Siden du alltid skal bruke nødutgangen eller trappa hvis brannalarmen går, og aldri heisen, skal du kunne komme deg bort til nødutgangen og tilbake i sikkerhet på rommet igjen, dersom nødutgangen er blokkert av røyk.

- Dette skal skje uten at døra låses i mellomtida, fortsetter hun.

På nye hotell Kristian Røise Dahl kjenner ikke til konkrete tilfeller der det har vært ubudne gjester som har benyttet seg av denne muligheten til å komme seg inn på et ulåst hotellrom.

- Men jeg har fått spørsmålet tidligere. Vårt svar er at gjestenes sikkerhet alltid må gå foran risikoen for at noen kan miste ei veske, selv om vi selvsagt håper at det ikke skal skje.

- Vi oppfordrer derfor alle gjester til å løse døra når de forlater hotellrommet.

- Er denne funksjonen tatt i bruk på alle hotell? 

- Det er ikke alle hotell som har de nye elektroniske låsene, men på nye hotell er dette blitt standard, sier Kristian Røise Dahl til Dagbladet.