SELVTEGNET HYTTE: Etter en byggeperiode på drøyt to år, sto hytta ferdig. Lengst bak kan man se Bitihorn stikke opp. Foto: Roger Samdal
SELVTEGNET HYTTE: Etter en byggeperiode på drøyt to år, sto hytta ferdig. Lengst bak kan man se Bitihorn stikke opp. Foto: Roger SamdalVis mer

Denne hytta er et enmannsprosjekt

Han fant aldri en ferdighytte som passet, så han tegnet heller hytta selv.

Roger Samdal forteller i klikk.nos verktøyforum om sitt hytteprosjekt i Valdres.

Blant annet tegnet han hytta selv ved hjelp av et 3D tegneprogram.

- Det hele startet med at jeg ønsket meg hytte og fant etter hvert frem til en hyttetomt jeg kjøpte, forteller han til klikk.no

Han tok deretter kontakt med en del ferdighytteleverandører, men konkluderte fort med at dersom han skulle få det som han ønsket måtte han tegne hytta selv.

- Det ville blitt for mange kompromisser om jeg skulle valgt en ferdighytte.

Tegnet hytta etter møblene I samarbeid med en kamerat med byggingeniør bakgrunn endte han opp med det digitale tegneprogrammet Autodesk Revit, som han benyttet seg av muligheten til å prøve ut i 30 dager.

- Det ble jo litt prøving og feiling før jeg lærte meg hvordan det fungerte, og det skal nok sies at det krever en viss datamessig innsikt for å kunne sette seg inn i et slikt program.

 Interiøret i hytta ble beiset i en farge som Samdal blandet seg frem til selv. Foto: Roger Samdal
Interiøret i hytta ble beiset i en farge som Samdal blandet seg frem til selv. Foto: Roger Samdal Vis mer

Tegneprogrammet han benyttet var lagt opp slik at møblene ble plassert ut allerede i begynnelsen. Det betød at hytta på sett og vis ble designet rundt møblene.

I tillegg ble noen av møblene spesialbestilt for å utnytte plassen optimalt.

Av samme årsak ble innredningen i soverommene plassbygget.

Hytta klar på fire dager De ferdige tegningene ble overlevert fabrikken i Litauen i slutten av mai.

Der ble de avsluttende, tekniske beregningene gjort. To måneder etter, i begynnelsen av august, kom hytta tilbake i ferdige elementer.

Det var en spent hytteeier som sto og så på da hytta ble heist på plass. Du kan se hele jobben steg for steg her.

- Det som var det store spenningsmomentet var om hytta passet ned på grunnmuren, for det var ikke rom for veldig store avvik. Men det stemte på millimeteren, og det var fantastisk å se hvor fort hytta kom opp.

MADE IN LITAUEN: Med bakgrunn i tegningene Samdal hadde kosntruert ble hytta bygget ved en fabrikk i Litauen og fraktet i elementer til hyttetomten i Valdres, hvor den ble satt på plass element for element. Foto: Roger Samdal
MADE IN LITAUEN: Med bakgrunn i tegningene Samdal hadde kosntruert ble hytta bygget ved en fabrikk i Litauen og fraktet i elementer til hyttetomten i Valdres, hvor den ble satt på plass element for element. Foto: Roger Samdal Vis mer

- De startet en søndag ettermiddag, og på torsdagen var den satt opp.

Kompakt Hytta er på 90 kvadratmeter, med fire soverom og plass til ni gjester.

- Det er en kompakt hytte, og derfor var det veldig lite rom for feil, men alt stemte. Sengene har jeg blant annet bygget selv for å utnytte plassen best mulig.

Planleggingen avgjørende Påsken 2008 var hytta klar til bruk, men det var ikke før i år at den var helt ferdig, både innvendig og utvendig.

- Det som er mest avgjørende for å lykkes med et slikt prosjekt er å planlegge i minste detalj, slik at alt passer og henger sammen.

Tok lengre tid enn planlagt Gjennom hele prosessen var det mye å lese seg opp på for Samdal, blant annet i forbindelse med utearbeidene.

"Det var min første terrasse og skiferplatting, så mye måtte læres først. Heldigvis finnes det gode byggebeskrivelser på nettet", skriver han blant annet i sitt innlegg på Verktøyforum.

Han måtte også sette seg inn i byggejuss.

- Mens fabrikken i Litauen var en drøm å arbeide med, stilte den norske entreprenøren, som var ansvarshavende for prosjektet, ikke helt opp. Derfor måtte jeg blant annet sette meg inn i bustadoppføringslova for å vite hvilke rettigheter jeg hadde, forteller Samdal til klikk.no.

Veldig fornøyd Selv om prosjektet tok lengre tid enn planlagt, er det likevel en meget fornøyd hytteeier Samdal som har flyttet inn i sin hytte.

DIGITALT: Ved hjelp av det digitale tegneprogrammet Autodesk Revit designet Roger Samdal sin egen hytte. Ill.: Roger Samdal
DIGITALT: Ved hjelp av det digitale tegneprogrammet Autodesk Revit designet Roger Samdal sin egen hytte. Ill.: Roger Samdal Vis mer

- Hytta har blitt akkurat som jeg ønsket, så i ettertid er jeg veldig glad for at jeg gjennomførte prosjektet.

- Jeg ble absolutt ikke skremt av dette, forteller han.

Kataloginspirasjon Ideer til innredningen av hytta hentet han blant annet fra den permanente hytteutstillingen på Hellerudsletta.

- Jeg fant også inspirasjon i møbelkatalogene til Slettvoll.

Mikset beisen selv Da Samdal skulle finne den rette fargen til interiørbeisen, endte han opp med å mikse den selv.

"Det gikk med en del halvliterbokser med interiørbeis for å komme fram til riktig fargemiks til veggene", skriver han i Verktøyforumet, og forteller at etter 10 oppstrøksprøver var han fornøyd med resultatet.

Totalprisen Totalt, inklusive en tomtepris på 500.000 kroner, kostet Roger Samdals hytteprosjekt rundt 2 millioner kroner.

Og prosjektet har fått egen hjemmeside hvor han har lagt ut en detaljert beskrivelse av hele prosjektet.

STILIG: Det er et gjennomført interiør i hytta. Foto: Roger Samdal
STILIG: Det er et gjennomført interiør i hytta. Foto: Roger Samdal Vis mer

Les også:

Alt om interiør på hytta

Selvbyggerprosjekt med miljøgevinst

Du kan tegne huset ditt selv

Når håndverkere kjeder seg på jobb

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SELVBYGGET SENGER: Sengene i hytta er spesialtilpasset og selvbygget av Samdal. Han har også aldringsmalt alle sengene.  Foto: Roger Samdal
SELVBYGGET SENGER: Sengene i hytta er spesialtilpasset og selvbygget av Samdal. Han har også aldringsmalt alle sengene. Foto: Roger Samdal Vis mer
MODERNE: Det er en moderne hytte Roger Samdal har tegnet og fått bygget til selv. Foto: Roger Samdal
MODERNE: Det er en moderne hytte Roger Samdal har tegnet og fått bygget til selv. Foto: Roger Samdal Vis mer